lördag 22 januari 2011

Kattlucka - Någon med erfarenhet?

När vi flyttar till huset är det tänkt att vår katt ska bli utekatt efter tio år som lägenhetskatt. I och för sig är han utekatt när han är på landet hos pappa. Så helt ovan för utelivet är han inte.

Det vi funderar på är att skaffa kattlucka, men det finns tydligen ett antal olika luckor. Den enklaste är ju en sån där katten bara trycker på med huvudet när han vill gå ut eller in. Då funderar vi på om det händer att hela grannskapets katter kommer att följa med honom in?

Sedan finns det tre olika kattluckor med med avancerad funktion. En som öppnar sig för katter som har en magnet i halsbandet. En sort där katten har en IR-sändare (intrarött ljus) i halsbandet. Den tredje varianten är att luckan läser av kattens id-märkningschip.

Vi vet nu inte hur många katter det finns i grannskapet och som dessutom förstår sig på kattlucka.

Är det någon av er kära läsare som har erfarenhet av någon av dessa fyra olika varianter av kattluckor som kan ge synpunkter på hur de fungerar??

7 kommentarer:

  1. Vi bor på landet o har en mycket vanlig kattlucka alltså en enkel en. Men ja säger som såhär att vill en annan katt ta sig in genom lucken oavsett sort så tro mig då gör den det! mycket otrevligt, vi har problem med det o ja ångrar lite vårt val faktiskt. Men å andra sidan vill vi inte att katten ska klösa sönder nya dörren heller..
    De har blivit mycket bråk mellan katterna o ja har fler gånger hittat okända katter i huset, o luckan liggandes både ute o inne i huset, så om våra katter är väldigt busiga eller vanliga det vet ja inte! Grannen har med halsband på sina katter då bara dom ska komma in men de funkar sådär. Hoppas ni finner en som ni tycker om o att ni slipper andra kissemissar i huset.
    Håller alla mina tummar o tår för er följer din blogg. kram från mig

    SvaraRadera
  2. Vi har en kattlucka som är programerad att bara öppna för våra katter. Våra katter har ett chip i nacken (används även som id-märkning) som talar om för luckan att den får gå in. Fungerar hur smidigt som hellst! Vi har väligt mycket katter i området som stråker utanför vårt hu så jag är väligt glad över att vi fixade just en sådan lucke. Vad jag förstår så finns det olika luckor beroende på vilket typ av chips som man sätter i katten. Visst är de lite dyra men jag tycker att det är värt det.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker inte att ni ska sätta in en traditionell lucka, som alla kan gå in och ut igen. Det är ju faktiskt mer än bara katter som kan gå in genom den!
    Jag tycker att det ska vara en sådan som bara öppnar för er katt. Annars kan en cat doorbell vara ett alternativ. Iallafall om katten bara kommer få vara ute när ni inte är hemma. Då jamar den helt enkelt när den vill in igen och ni hör det... Hel dörr och inget oönskat inomhus.

    SvaraRadera
  4. Tack för era synpunkter angående kattlucka.

    Vi får se vad det blir för lucka framöver.

    SvaraRadera
  5. Vi har kattlucka med magnet till våra katter, den funkar jättebra =)

    SvaraRadera
  6. Hej! Vi köpte en lucka med magnet men katten blev livrädd när den sträckte fram halsen och bang så small det till och magneten satt fast i botten och katten kunde gå in. Nu var kattungen lite rädd från början. Rekommenderar inte en vanlig kattlucka mssor av objudna gäster. Så någon av de två andra alternativen. Är katten chippmärkt hade jag valt den luckan.

    SvaraRadera
  7. Jag har haft ett liknande problem, och hade svårt att veta vilken modell man ska ha. Hittade en som bara släpper in min katt (chipmärkt) på kattluckor.se.

    Det har blivit mycket bättre nu när grannars katter inte kan komma in och sno maten från min Sigge. Jag tycker definitivt ni ska köpa en kattlucka som bara släpper in er katt, de kronor ni sparar på att köpa en billigare variant kostar mycket tid och kraft om andra katter, eller ännu värre, andra djur kommer in.

    SvaraRadera