torsdag 5 september 2013

Ett tag sedan och sömn

Dagarna går och det är inte många stunder som jag sitter i soffan och har tid med ett blogginlägg. Nu sover Olle så...

Tack för alla kommentarer om hur ni får/har fått era små att somna om på nätterna. Olle fortsätter att vakna ett antal gånger om nätterna. I natt sov han faktiskt i ett sträck från klockan sju igårkväll till klocka fem i morse. Då ville han inte somna om utan då fick han kommer in till vår säng en stund innan vi gick upp klockan sex. Detta får man klassa som en bra natt trots tidigt uppvaknande. Vissa nätter vaknar han redan innan midnatt och sedan kanske två gånger till innan det är morgon.

Någon undrade hur vi söver honom på kvällen, eftersom barn som somnar själv kan ha lättare att själva somna om på natten. Just nu är vår ritual att han får ersättning eller välling cirka halv sju. Sedan är det blöjbyte, lite tvättning och på med pyjamas. Efter det läser vi en kort godnattsaga. Just nu är det "Olle Elefant". Därefter går vi upp till hans rum och lägger honom i sängen. Han får napp och snuttefilt. Då sjunger vi en godnattvisa och när den är klar lägger vi honom i hans "sovposition" som är på sida. Därefter "buffar" vi honom på rumpan tills han kommer till ro och börjar klippa med ögonen. Därefter tar vi ett steg tillbaka och går därifrån och låter honom somna på egen hand. Det brukar oftast fungera väldigt bra.
På nattetid, när vi hör att han är vaken, rusar vi inte in med en gång utan låter honom få möjligheten att somna om igen. När det gått ungefär tio minuter och han fortfarande ligger och snackar så går vi in och buffar lite och ibland somnar han och ibland inte. Det beror helt och hållet på hur mycket klockan är. Ju tidigare på natten desto lättare att söva om honom.

Jag hoppas att han ska få en lugnare sömn på natten framöver och kanske även att han kan sova något lägre på morgonen.
Jag tror att det just nu händer så mycket i hjärnan på honom som han bearbetar nattetid vilket leder till hans oroliga sömn.

Något som är väldigt positivt är att hans sömn på dagtid har blivit bättre. Tidigare sov han väldigt korta perioder och när han vaknade var han fortfarande trött men kunde inte somna om. Nu sover han lägre stunder. Oftast minst en timme åt gången och då är han en pigg och glad pojke när han vaknar! Det är ju sådan skillnad att leka med en pigg pojke än att leka med en trött... Det vet man ju själv - Allt är roligare när man är pigg.

Igår var vi iväg på babysång, men då var det egentligen sovtid för Olle så jag tror inte att han igår fick ut så mycket av sången. När vi åkte hem så hade han slocknar i bilen efter fem minuter och sov sedan vidare hemma i en timme till. Kanske blir bättre nästa vecka.

Vissa dagar känner jag mig otroligt trött, men då passar jag på att sova när pojken gör det. Sedan är jag kanske alltid tröttare än en "frisk" mamma. Min reumatiska sjukdom medför ju trötthet.

13 kommentarer:

 1. Ett tips är att inte gå in till honom bara för att han ligger och snackar, även om det gått lite tid. Jag går aldrig och tar upp min dotter om hon inte gråter och är ledsen. Vi tar inte upp henne vid lite gnäll heller men givetvis om jag hör att hon är riktigt ledsen. Ibland har hon faktiskt somnat om trots att hon legat och "snackat" en bra stund :-) men du kanske menade att ni går in när han blivit ledsen. Annars prova låt honom vara! Vet hur jobbigt det är med nattvakna barn, dottern är 13 månader och har tyvärr en sån period som varat länge nu :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske ska försöka att ha lite mer is i magen och låta honom snacka längre tid än vad vi gör nu innan vi går in till honom.

   Radera
 2. Ja, jag tycker det låter som ni gör det ni kan. Vissa barn sover helt enkelt "bättre" (ur vi föräldrars ögon alltså) och andra "sämre". Min tös är 18 månader nu och hon har fortfarande perioder med många uppvak (mellan 1-4/natt) och perioder då hon är vaken flera timmar varje natt. Men, dom bra nätterna tenderar att bli fler och under längre sammanhängande perioder och man vänjer sig på något konstigt sätt. Men visst ska det bli skönt när de blir tonåringar och sover jämt =)

  SvaraRadera
 3. Förresten, om han inte är ledsen utan bara vaken och glad/snackar på så låt honom vara. Han har det säkert jättetrevligt i sin säng. Han leker säkert lite och somnar om själv så småningom. Blir han ledsen är det så klart en annan sak. Ser nu att hon ovanför skrivit samma, men jag håller med henne!

  SvaraRadera
 4. Försök att skippa buffandet för som du skriver så somnar han efter nl buffat på kvällen o även efter ni gjort der på natten. Om han istället får somna utan någon hjälp från er så har han kanske kättare att komma till ro på natten :)

  Hoppas ni får sova hela nätter snart!

  SvaraRadera
 5. Fattar inte hur ni kan låta honom sova i eget rum redan:) modigt jag vill ha full koll på min son som sparkat täcket upp över huvudet, han har i och för sig sov påse nu men ändå. Tycker det är helt för tidigt. Vill ha honom nära oss i son egen säng. Men vi alla är unika och olika saker passar oss alla. Bara tycker det är modigt av er

  SvaraRadera
 6. Våran bvc sköterska rådde oss att flytta ut dottern när hon var 6 månader, dels föe att vi störde varann när vi sov och dels för att det är lättare att lära barnen sova i eget rum när dom är små och inte hunnit förstå.
  Barn som kan vända på sig kan få bort täcket om de får det över huvudet, så det är ingen fara.
  Prova flytta ut ett barn som är över 1 år respektive ett barn som är 6 månader och se vad som är mer smärtfritt!

  (Som svar till kommentaren ovan!)

  SvaraRadera
 7. Jag tycker inte att vi är modiga... Vi diskuterade med bvc angående eget rum när Olle var fem månader och hon såg inga hinder i det. Att vi ville ha honom i eget rum berodde på att han stördes av oss och vi av honom.
  Även om man har barnet i föräldrarnas rum så har man väl inte full koll på barnet natten igenom. Förhoppningsvis sover man väl så mycket som möjligt om natten ;-)
  Och detta med täcke över huvudet - Som anonym ovan skriver så kan barn som kan vända sig om själva få bort täcken som hamnar över huvudet.
  Dessutom använder Olle inte täcke då det blir för varmt.

  Som du skriver så är vi alla unika och väljer vad som passar bäst och detta val som vi har gjort passar bäst för oss.

  SvaraRadera
 8. Hej, jag tror som ovan att ni inte behöver ta upp honom om han inte är ledsen. Dvs, om han bara pratar för sig själv låt honom vara, då lär han sig att det inte händer något spännande på natten. Men om han är ledsen ska ni såklart trösta, ge nappen osv. Min stora kille vaknade 1-2 ggr per natt till att han var ca 2 år, men det är såklart induviduellt. Skönt att han sover bättre på dagarna nu grabben din. De säger ju att sömn föder sömn. / Uppsalamamman

  SvaraRadera
 9. Jag har 3 barn och har aldrig haft problem att vänja mina efter 1 år aldrig. Vi gör vad som är bäst för oss själva. Kommentaren var inte elak. Utan skrev vad jag kände. Till dig som bad mig försöka lägga dom i eget rum efte 1 år. Så har jag gjort det med mina äldre barn och det var inga problem .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag uppfattade inte din kommentar som elak, utan ville bara förtydliga hur vi tänkt.

   Radera
 10. Om du läser igen så skrev jag inte att du skulle prova lägga dom i eget rum efter 1 år, jag skrev prova att flytta ut en 6 mån resp en över 1 o se vad som blir mer smärtfritt. Nu har du ju inte provat flytta ut en 6 mån så du har ju inget att jämföra med.

  Det är ju jättebra att det funkat med dina! Men överlag ät det svårare att flytta ut barn som är äldre.

  Och som sagt, alla gör som dom tycker är bäst och som funkar för dom.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker att min lille sover bättre nu när han sover i min säng än när han var bebis och sov i egen säng. Vaknar han nu, somnar han om fort när han hör/ser/känner mamma. Det ger bättre sömn åt oss båda. Jag slipper gå upp och han somnar om fort. Närhet är lugnande och orkar man/vill tycker jag att man ska sova med så små barn. Är inte heller speciellt orolig över att det ska bli svårt att 'vänja' av honom. Det får ta den tid det tar, huvudsaken att vi sover.

  SvaraRadera