onsdag 27 februari 2013

Om magen och sömnen. Igen

Tack för era tips på mitt förra inlägg.
När det gäller hans sömn så har vi testat att lägga honom i vagnen inomhus och vagga honom till sömns. Det har inget fungerat, vilket är konstigt då han sover som en stock i vagnen när vi är ute och går.
Idag ska jag testa tipset med att ha en filt under honom i mitt knä och sedan se om det går bättre att flytta över honom till hans babynest. I natt  kom han inte till ro i vaggan. Tog då upp honom i famnen och han somnade direkt och när jag sedan lade ner honom i nestet började han gallskrika... På natten känns ju allt detta så mycket jobbigare. Man vill ju bara sova!
Då fick han ligga på mage på mannens bröst och då kom han till ro ett par timmar. Vi frågade igår när vi var på bvc om hur det är att han ligger på våra bröst med tanke på plötslig spädbarnsdöd. Både läkaren och sköterskan sa att det är okej att ha honom på bröstet även om man själv slumrar till en stund.

Tidigare har vi lagt en vetevärmare i hans vagga när han skulle sova för natten. Vi slutade med det då han ändå kom till ro ganska bra där, men på dagtid kan man ju alltid testa det också. Alla knep som kan göra att han får sova är ju bra. Det är ju viktigt för även hans skull att han får sova, annars mår han ju dåligt av det också.

Vi har en bärsele som vi använt en del och där brukar han somna. Många saker kan man göra med honom i den, men inte allt. En sak som jag inte vill göra med honom i sele är att tända och fylla på ved i kaminen. Det känns inte bra att göra det samtidigt som man har honom på magen.

När det gäller hans magknip så ger vi honom både sempers magdroppar och minifomdroppar. Den ersättning vi ger honom är Nestlé Nan Pro 1 som innehåller Bifidus. När det gäller rapning under matning så göra vi minst två rappauser under matningen samt en sista rapning när han ätit helt färdigt. Ibland rapar han mycket och ibland är det helt omöjligt att få till rapar...

Jag mår så dåligt att att se att han har ont i magen och att han inte får sova. Jag vill ju hans bästa och att se sitt barn må dåligt på något sätt gör ju så ont. Även när han gallskriker, även om det bara är några minuter åt gången, mår jag otroligt dåligt av. Jag känner mig så hjälplös när jag inte riktigt vet vad som är fel. Han kommer ofta till ro när man då vaggar honom ganska kraftigt i famnen. Ibland så kraftigt så det känns fel...

Men som mannen sa igår - för varje dag som går så blir han en dag äldre och kanske en dag mindre av magknip!

Oavsett hur jobbigt det kan kännas så räcker det sedan att titta in i hans stora blåa ögon så har jag glömt det!

31 kommentarer:

  1. Vi testade allt i början mot en skrikig pojk. Inget hjälpte speciellt mycket.
    Jag har nu inför nästa bestämt mig för att ta det som det är. Det går över. Men det är jobbigt dem första månaderna. Om 8 veckor har ni det inte såhär längre och då kan han börja smaka vanlig mat :-)
    Så ta det som det är varje dag så kommer det gå mycket lättare. Ni kan också testa att ta bort minifomen då det kan göra att dem får ondare i magen:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så har vi också tänkt - det onda går över! Det ska bli kul när han får testa vanlig mat. Det ser jag fram emot.

      Radera
  2. Han befinner sig säkert i en utvecklingsfas och behöver extra mkt närhet. Min grabb kan bli så å då vill han helst va i famnen. Det håller inte i sig så länge så håll ut bara om det är besvärligt.. Annars kan du prova lägga han med nått som luktar mamma, men ingenting som han kan trassla in sig i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någonstans läste jag att bebisar kan befinnas sig i en utvecklingsfas i dessa veckor och därmed bli mer klängiga. Kanske stämmer det.

      Radera
  3. Barnet kommer inte dö av att skrika ett par minuter när du fyller på ved... Barn måste få skrika! Man hämmar deras utveckling om man inte låter dem uttrycka sig genom att trösta sönder dem ständigt. Snart är han gammal nog att börja manipulera er och han kommer ha en god chans att styra och ställa med er ordentligt verkar det som...

    Menar absolut inget illa, men det blir så fel när föräldrar tror att de ger barn trygghet genom att agera snuttefilt dygnet runt - det blir en omvänd effekt istället!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis kommer han inte att dö av att få skrika... Han får skrika när jag gör i ordning hans mat, vilket ju tar en stund att tillreda. Då han även hatar skötbordet skriker han även där och det får han göra till man är klar med det som ska göras det.

      dock ser inte jag någon anledning till att låta honom skrika i onödan. Om han börjar skrika när jag precis håller på med något som jag inte kan avsluta på en gång får han skrika tills jag är klar, men jag låter honom inte skrika om jag kan ta hand om honom med en gång.

      vill han manipulera oss senare, så får han väl göra det...

      att många säger att man ska låter barnen skrika "att de behöver vädra lungorna" - är inte det en gammal myt? Jag vet inte, bara en fundering från min sida.

      Radera
    2. Hu, det är en gammal otäck myt! Barnet skriker ju inte av ondo, utan för att något känns fel... Ibland kan man som förälder inte ta bort problemet, tex magont, men då kan man lindra obehaget för barnet genom att bära och vyssja, finnas där. Jag tycker du resonerar klokt ovan. Om jag satt på toaletten och dottern började skrika så såg jag till att bli klar innan jag tog henne ;-) men hade jag möjlighet att ta henne på en gång när hon var ledsen så gjorde jag det :)

      Radera
    3. En myt! Och jag är förvånad över att nån 2013 skriver så? Barn har väl inget skrikbehov? Mkt märklig och föråldrad tankegång du för.

      Radera
  4. Vi hade precis samma problem med vår lilla dotter. Hon skrek flera timmar varje dag och kom aldrig till ro att ligga själv pga magknip. Hon sov dock bättre när hon låg på mage. Vi bestämde därför efter ett par veckor att nu får hon ligga på mage i sin vagga och så skaffade vi ett andningslarm. Jag var väldigt orolig för psd ändå men allt har ju gått bra och hon är 7 mån nu. Ofta sover små "ont i magen barn" bäst på mage pga att det blir ett skönt tryck mot det onda. Annars kan jag bara säga- stå ut, det blir bättre! För oss vände det när dottern var 2,5 mån och efter att hon blev bra i magen kunde hon även sova på rygg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flera timmar om dagen skriker han inte så då hade ni det värre...

      2,5 månader - det är ju snart!!

      Radera
    2. Ha ha, jo hon hade ju kolik vilket inte Olle verkar ha utan mer en bråkig omogen mage som många små har :-) Ja, det började bli bättre vid 2,5 mån och skrikandet upphörde helt vid ca 3 mån. Så visst är det snart! Men jobbigt när man är mitt upp i det.

      Radera
  5. I Australien där jag bor, och i de flesta andra länder förutom Sverige faktiskt, är det jättevanligt att linda spädbarn. Jag var först ytterst misstänksam, men när jag såg hur lugn och trygg min bebis blev av det så var det ingen tvekan. Det är helt fantastiskt, funkar dels eftersom det får bebisen att känna sig lite som inne i magen, omstoppad och mysigt, men också för att det hindrar dem från att väcka sig själva av den där sprättreflexen de har. Var inte rädd för att linda ganska tajt, tajtare än vad du tror, och det bästa är att ha en stor, tunn fyrkantigt tygstycke i lite stretchigt jerseymaterial. Här har du instruktioner http://www.adenandanais.com.au/learn/howtoswaddle.aspx

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att linda in barnen var mycket vanligt förut och man tror nu att det finns ett samband mellan deta och att gamla människor har höftproblem.

      Radera
  6. Åh jag har glömt hur det är när man har en liten bebis. Min son är nu två. ;) När man är mitt i det så känns det som om man har en milslång väg framför sig men sen helt plötsligt är de "stora". :)
    Min son skrek inte så mkt men han ville ha väldigt mkt närhet. Och då fick han det. Och han verkade må bra av det och inte tagit nån skada av det heller. Snarare tvärtom tror jag. han är väldigt lugn och harmonisk och världens snällaste o gladaste unge. :) Underbara barn!

    SvaraRadera
  7. stå ut det går över...vår första skrek ca tre fyra timmar varje kväll vad vi än gjorde i ca tre månader...tro mig vi provade allt.
    nu går jag bara och väntar på att vårt nya lilla knyte ska bi likadan samtidigt hoppas jag att vi slipper


    ps det går inte att kommentera din blogg från moblen?

    SvaraRadera
  8. Lägg barnet på mage och skaffa larm bästa tipset

    SvaraRadera
  9. Ja hade det exakt lika med min grabb, det va som en klocka! Runt samma tid varje kväll. Att gå med barnvagnen inne funka inte, va ofta ute kl tre på natten å vandra, jag var dock rädd att vänja honom med att alltid gå å bära på honom men hade aldrig hjärta att bara låta honom skrika som vissa tipsade mig om... Dock kom mamma med ett tips som hon använde på min syster när hon hade kolik. Lägg honom på sidan en stund, för att sedan rulla över honom så att han ligger på andra sidan, då trycks luftbubblorna runt och kommer upp i en rap. Vet att det funkar då det tom funkar på mig själv har ja märkt! Haha. Annars är det nog inte så mkt mer jag har att komma med förutom att det blir bättre, det tar tid, men det blir bättre!

    SvaraRadera
  10. Barnsjuksköterskan27 februari 2013 kl. 19:32

    Usch, jag vet hur jobbigt det är när de inte vill sova och har ont i magen. Min flicka hade samma problem, varenda gång vi la ner henne så vaknade hon men hon sov gott på mitt eller mannens bröst. Tillslut gav vi upp och provade att låta henne sova på mage trots den ökade risken för PSD óch med en gång sov hon 4 timmar. Sen dess har hon bara sovit på mage, hon är 5 månader nu och vi började med det när hon var 4 veckor. Vi hade redan innan hopn föddes köpt ett andningslarm annars hade jag inte vågat, men ni kan ju testa att låta han sova på mage när ni sitter brevid. De flesta barn som har ont i magen mår dessutom bättre när de få sova på mage, gaserna passerar lättare då. Där jag jobbar (neoavdelning) brukar vi låta barnen sova på mage (övervakade) när de har svårt med gaser. Prematura barn har dessutom oftare känsligare mage än fullgånga även om många fullgångna också har problem. Oj, nu blev det lång text. Lycka till :)

    SvaraRadera
  11. Förstod nästan efter min inlägg sen att ni säkert testat allting som vi gjorde med våran första som hade sådana period ni har..

    Funkade kanoners när vi vaggade vagnen över tröskeln eller handdukar..

    Egentligen är det ju bara stå ut och härda genom perioden.

    All lycka turligen är det övergående sen glömt hur kämpigt det var..

    SvaraRadera
  12. Ni har säkert testat allt men jag vill dela med mig av två saker vi gjorde. Det ena var att sambon kramade /värmde vår dotters täcke och kudde när jag ammade så att sängen aldrig var kall och att det luktade "rätt". Sen var vi noga med att hon sov i sin säng på natten och bara på natten. På dagen fick hon sova i vagnen eller i soffan. Vi ville att hon skulle identifiera var hon skulle ha sin nattsömn och var hon hade tupplurar. Det funkade bra för oss och hon blev jätteduktig på att sova fort.
    Lycka till! Kämpa på! Allt är perioder.

    SvaraRadera
  13. Känner igen de där med att dom börjar gallskrika när man ska lägga ner dom i sängen/vagnen. Min dotter är 11 månader o ibland funkar det att lägga ner henne men då sover hon bara i max 40 minuter. Om hon får sova i famnen kan hon sova i tre timmar om det är så.. Tror det är perioder men tjejen har även hon alltid haft problem med magen o har legat på sidan de flesta nätter när hon var liiiten, då la jag en rullad handduk fram mot kroppen så hon inte kunde rulla runt på mage. De tipset fick jag på neo, att tänka på är att lägga på olika sidor så inte huvudet blir snett. när hon var runt 4-5 månader sparkade hon bort handduken o la sig på magen så då rök kudden. =) Lycka till o hoppas magen blir bättre snart.

    SvaraRadera
  14. Jag har en dotter som är 7 veckor, och det enda sättet jag kan få henne att sova längre än 5 minuter är att låta henne sova hos mig, på mitt bröst.

    Jag har även en son som är två och det var exakt samma sak med honom. Nu när dottern föddes så ville jag göra det annorlunda och låta henne sova själv men det gick inte. Jag kunde inte lägga ner henne alls utan att hon vaknade, jag var helt förstörd när jag kom hem från BB efter att ha varit vaken i flera dygn. Jag försökte ett par nätter hemma med, men jag sov inte mer än en kvart, hon ville inte sova själv. Jag är orolig för PSD och pratade med min BVC-sköterska som sa att det var ok att hon sov på mig, så nu gör vi det och det funkar bra. Hon vaknar till och vill amma lite då och då, men hon vaknar aldrig till ordentligt och inte jag heller.

    Jag är självklart ingen expert men någonstans så tror jag att mina barn har behövt den här närheten. Jag tror inte man kan skämma bort bebisar med för mycket närhet, och detta är vad som funkar för oss, samtidigt som jag har full förståelse för att alla inte vill ha sina bebisar sovandes på sig. Nu får hela familjen sova vilket vi så väl behöver, samtidigt som det är väldigt mysigt.

    SvaraRadera
  15. Nu kanske jag har missat om du redan skrivit om detta men har ni/BVC någon tanke om att det kan vara kolik? För isf blir han ju inte bättre förrän ni enbart ger honom mjölkfri ersättning. Alla andra tips är ju också jättebra men just allergin/känsligheten mot mjölkprotein går ju bara att bota med ersättningen. Nu kanske ni redan utrett kolik-frågan som sagt så då är ju min tanke och kommentar onödig :) men om inte.. Jag åkte till akuten 2 ggr innan läkarna ens började fundera på om det var kolik och efter utredning och tester visade det sig att det var det. Så ibland tänker inte ens läkarna Eller BVC på just det.. Hoppas det löser sig snart vad det än är :) Monika

    SvaraRadera
  16. Jag sover med båda våra barn i vår säng. Samsovning har alltid funkat bäst för oss och tjejerna är nu 4 år respektive 9 månader. Vi sover alla lugnt och tryggt så här.

    SvaraRadera
  17. Min lilla tjej blev mycket bättre i magen (och därmed skrikandet) när vi slutade med minifom.. vi körde oxå dom plus sempers magdroppar och vår bvc sa att vissa barn reagerar med mer magknip av just minifom. ett tips att testa iaf :)

    SvaraRadera
  18. Usch de låter verkligen illa när föräldrar skriver/säger att deras barn är billiga, att man vill sälja dem osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du helt rätt i. Jag tar bort det i texten.
      Tack för att du uppmärksammade det otroligt dumma ordet.

      Radera
  19. Jag tycker det varit i olika faser med Maja. Vi bar på henne, hon sov på oss eller i famnen till hon var 6-7 veckor, konstant. Sen fick hon inte ro hos oss några veckor utan visade tydligg att hon ville liggga själv och nu är hon tillbaka i famnen vissa tider på dan eller vissa dagar. Vi har sett till att göra storkok på helgerna och någon gång bett mor- och farföäldrat att göra mat till oss och låtit Maja bestämma vad hon behövrt, så slipper jag kännaig stessad över middagen om jag haft henne hos mig hela dan o inte hunnit laga ngt. Och vilken dum kommentar du fått ovan. Manipulera lär de sig väldigt sent om man inte lär dem det! Och tonårsproblem behöver vi ibte orora oss gör nu ;-) En klok dam sa till mig att barn tankar trygghet, när de har tankat färdigt så släpper de taget själva. Det tror jsg på!

    SvaraRadera
  20. Har ni provat dr browns flaskor? Dom är så bra och undviker verkligen magknip tycker jag :-) kram Helena

    SvaraRadera
  21. Magmassage "solen är rund" vid varje blöjbyte. Babysele för närhet. Det blir bättre, håll ut :)

    SvaraRadera
  22. Vet att det finns specialnappflaskor med en ventil i botten, som gör att barnet inte sväljer lika mycket luft när de äter. Hade detta till min son för 15 år sedan och det hjälpte mot hans magonda.
    Kram och tack för en fantastisk blogg :)
    Lotta

    SvaraRadera