torsdag 14 mars 2013

Klänningen har kommit

För några dagar sedan fick jag hem min klänning som jag beställde från Mom2moM. Jag har tänkt att ha på dopet i maj. Den passade perfekt och var jättefin!

I det tidigare inlägget undrade Hanna om jag ska ha något över typ kavaj ifall det inte är så varmt som jag hoppas. Jag har en vit bolero som nog skulle tro kan passa till, men jag hoppas att det är så fint och varmt väder så jag inte behöver ha något över klänningen.

Nu är mina kläder klara till dopet. Nu ska jag bara fundera på hur jag ska tvätta Olle dopklänning. Den har legat i ett förråd sedan 1978 och behövs naturligtvis fräschas upp. Den är ju helt gjord i spets så att slänga in den i tvättmaskinen vågar jag inte. Handtvätt med galltvål kanske?

18 kommentarer:

  1. Mina barn har döpts i en klänning som är över 100år, enbart i spets. Jag vet att svärmor tvättar den i handfatet med lite citrontvål.

    SvaraRadera
  2. Min svärmoster som jobbat med textilier på slottet har rått mig att tvätta dopklänningen kallt, inget medel, lägga den i fatet och försiktigt trycka ner i vattnet. Inte skrubba, vrida, etc. Sen alltid förvara den liggande i en ask. Aldrig ha den hängande.
    Lycka till!
    Maria i Nyköping

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gäller det virkade klänningar oxå? Alltså att de ska förvaras i ask?

      Radera
  3. Galltvålen behöver du väl bara om klänningen har fläckar? Citrontvål låter vettigt - citron har ju en blekande effekt, så om den har gulnat så blir den förhoppningsvis vit igen.

    Lite citronsyra i vattnet - eller föralldel pressad "riktig" citron - borde ha samma effekt. Skonsamt - det som går att äta borde ju inte rasera spetsen.

    /M

    SvaraRadera
  4. Vi hade samma problem med en gulnad klänning från 1979. Jag var lite vild & la den en stund i klorin (tänkte att går det så går det) sen sköljde jag den sisådär 100 ggr och den blev som ny!!

    /Linda

    SvaraRadera
  5. Underbart fin var den! och en härlig vårfärg, du kommer vara jättefin!
    Kram Hanna

    SvaraRadera
  6. Jag tolkade det så med frågan ang om du skulle ha något över axlarna som ett råd då man inte ska vara så bar i kyrkan. Men ni kanske inte ska ha dopet i kyrkan?
    Fin klänning hur som :)

    SvaraRadera
  7. Fast om det var det den som kommenterade menade borde denne ha påpekat att den även är för kort.. Så jag tolkar det som att ni ska ha dopet utom kyrkan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men oj. Det är 2013 nu. Min pappa jobbar inom kyrkan och sån där gammal syn har dom flesta kyrkorna inte längre. En väldigt nedlåtande fråga till Anna tycker jag och väldigt onödigt. Jag kommer ha en klänning som slutar över knäna, ha upprullade ärmar vilket gör att mina tatueringar syns och till detta bara ben. Och det kan du tolka som att vi självklart ska ha dopet i kyrkan. /Monika

      Radera
    2. Dopet kommer var i kyrkan och som Monika ovan skriver så är det en gammal syn som jag tror nu är på väg bort. När jag gifte mig (i kyrkan) 2007 hade jag bara axlar och det var ingen som reagerade på det, varken prästen eller gästerna.

      Denna klänning går dessutom nedanför knät på mig och har inte bara axlar så även sett från den gammal synen så tycker jag att denna klänning borde vara godkänd.

      Radera
    3. Var absolut inte menat på nått elakt sätt.
      Jag arbetar inom kyrkan och visst kan man klä sig som man vill, men det finns vett o etikett ang kläder i kyrkan, och det är inte på väg bort. Självklart kan en brud ha bara axlar, men det bör man inte ha på dop eller begravning, man bör heller inte ha bara ben i kyrkan, samma som att man inte har huvudboningar om man är man, sånt försvinner inte bara. Man bör visa respekt i kyrkan, samma som man bör visa respekt i en moské o dölja sitt hår o det mesta.
      Man får respektera seden helt enkelt.
      Inget illa menat som sagt var, bara ett tips, då jag trodde alla ville lixom ta seden dit de kommer. Men alla gör som de vill.

      Radera
    4. Skrev otydligt, klart en brud kan ha bara axlar om hon har nånting över, tex en slöja, en sjal etc, helt bara axlr bör man inte ha.

      Radera
    5. En sista sak, Monika - tatueringar är på intet sätt respektlöst såsom bara axlar eller ben. Så jag förstod inte vad du menar med det?

      Radera
    6. 1800-talet ringde och ville ha tillbaka sin tråkiga syn på kläder och vad som är passande Esther....

      Radera
  8. jo nu börjar det sannerligen närma sig =)

    SvaraRadera
  9. Tack för en mysig blogg. Du har ju gjort ivf behandlingar på rmc i Linköping på sjukhuset. Vad kostade det? Jag undrar då jag hört att man kan få ett visst antal försök utan kostnad, m det kanske inte gäller i Linköping.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Två försök får man gratis via landstinget. Sedan får man betala. Jag vet inte vad det kostar då, eftersom vi valde att gå vidare till annan klinik.

      Radera
  10. Esther - tatueringar är bibliskt sett lika förbjudet (liksom att INTE som kvinna täcka sitt hår - eller för all del som kvinna att klippa av detsamma). Jag har också arbetat i kyrkan och det konstigaste är att personalen i så fall då och då var respektlös gentemot den egna arbetsplatsen ;-) Och då har vi ju (som jag antar är bekant) hårdare riktlinjer för personalen än för besökarna. Det vore väl bra underligt om kyrkan inte släppte in besökare med korta kjolar? Eller för all del, rynkade på näsan åt dem som du uppenbarligen gör??

    SvaraRadera