söndag 21 april 2013

Kämpar med sömnen

Länge sen sist. Dagar rusar fram så bloggen hamnar i andra hand.
I torsdags hade vi bokat in ett extra besök på Bvc för att diskutera lillkillens sömn. Som det varit nu så har han, när han sover på dagen, alltid sovit i vår famn. Många säger: "det är väl mysigt", "ta vara på den tiden, den är snart förbi". Jo,visst, men det är inte mysigt att sitta med honom i famnen cirka sju timmar varje dag... Jag blir istället oerhört stressad av det. Jag trivs inte att sitta i morgonrock till klockan elva, vilket det blivit vissa dagar.

Vårt "bvc-tant" tyckte precis det också. Det kan vara mysigt en stund, men inte vid varje sovperiod varje dag. Hon gav oss lite tips på hur vi ska få honom att sova sin dagssömn i sängen istället. När han börjar bli trött ska vi söva honom och lägga honom i sängen. Sover han bara en kort stund så gör han. Då tar vi upp honom och låter honom vara vaken tills vi ser att han är trött igen. Det kanske bara blir en halvtimme. Då kör vi samma sak igen. Ner i sängen så han lär sig att det är där han ska sova även dagtid.

Tanken var att vi skulle börja testa detta i fredags, men då var jag tvungen att åka till veterinären med katten som återigen fått stryk. Som tur var, var min syster här då så att hon kunde ta lillkillen en stund. Vi försökte under den dagen att söva i sängen och lyckades väl någon gång, men då jag mest hade tankarna på katten så blev satsningen på hans sömn uppskjuten tills igår. Under hela dagen igår sov han bara i min famn i en halvtimme på hela dagen. Annars så sov han antingen i sängen eller i vagnen ute i trädgården. I sängen sov han dock bara i 30-minutersetapper, men bättre än inget. Dock tar det just nu en ganska lång stund att söva honom. Förhoppningsvis kommer sövningen går bättre och bättre och att han sover längre och längre stunder varje gång. Just nu sover han i sängen och jag har två händer fria till att skriva med!

Katten, förresten, hade fått ett bett i halsen så han hade fått luft innanför huden, emfysem, så han hade jätteont har har sedan i fredags gått på smärtstillande samt pencillin. Stackars liten...

Den här filuren besökte fågelmatningen i fredags!
När vi ändå var på bvc så blev det också vägning och mätning och lillkillen är inte så liten längre. Nu är han 62,5 cm lång och väger 6610 gram. Så igår var det premiär var en body i storlek 62. Det var faktiskt fortfarande lite stor. Till sin 62-body har han ett par byxor i storlek 50. Det är märkligt det där med storlekar!

7 kommentarer:

 1. Jag förstår dig verkligen. Det är jättejobbigt när de inte vill sova själva. Skönt att ni fått lite tips från BVC!

  SvaraRadera
 2. Det viktigaste är nog att man bestämmer vad som är viktigt för en (tex att ni vill att han ska sova i sängen och inte i famnen) och så satsar man stenhårt på det en period. Bebisarna lär sig snabbt ändå! När vi körde sömnmetod på kvällen tog det tre kvällar sedan hade sonen lärt sig och somnade själv utan problem och har fortsatt så.

  SvaraRadera
 3. Vår son sov enbart i famnen i tre månader, sen kunde vi helt plötsligt en dag, lägga ner honom utan att han vaknade! Men han sov bara tio min... Efter ett tag blev det 30 min, och det var superskönt! Han är nu drygt 8mån och sover fortf bara 30 min i taget och endast 2gånger per dag! Det är slitigt att aldrig få en längre stund till mat och vila för egen del, men jag jämför med de första tre mån och då är ju 2x30 min värsta lyxen!
  Jag tror helt enkelt att det är väldigt olika, och det går inte att jämföra, men det kan vara skönt att höra om fler som har det svårare. Innan hade man ju bara hört om att bebisar sover massor!

  SvaraRadera
 4. Vår son sov bara 30 minuters lurar när han var bebis. Gick jag med vagnen kunde han sova längre men när vi var hemma var det bara 30 min. Jag la honom i egen säng rätt snabbt och visst var det tufft att han sov så korta stunder men det var inget att göra åt. 30 min är bättre än inget :-)
  Lycka till. /Helena

  SvaraRadera
 5. Vår kille var väldigt lättväckt och sov bara på mig, också. Det visade sig långt senare att hans lilla magen (som alla bebisar) bara kunde äta lite i taget, och han växte så mycket, så han blev aldrig riktigt mätt. När jag på eget intiativ hade grädde i ersättningen, så sov han mycket bättre, kan kanske vara ett tips? (bvc rekommenderade rapsolja i ersättningen, men för det första så tyckte vår bebis inte om den smaken och för det andra så blandas inte oljan med ersättningen, dagens dummaste tips, enligt mig, och råkar bebisen kräkas upp oljan, så blir det oljefläckar överallt.)
  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Min övertygelse är att barn äter när de är hungriga och sover när de är trötta.

  Alla våra "vuxna" försök att ändra på det, är förgäves.

  Man behöver bara gå till sig själv. Hur lätt är det att sova om man inte är trött? Hur mycket vill man äta om man inte är hungrig?

  Visst kan vi vuxna - BVC och andra - ge råd, prata om och tro att barnet blir ´övertrött´ av att inte sova så mycket som vi som vuxna skulle önska, men jag är helt övertygad om att barn, precis som vuxna, är olika. Din Olle sover så mycket han behöver sova och han äter så mycket han behöver äta, svettas, kissar och bajsar så mycket som han behöver. Han har inte gått några utbildningar och inte läst några böcker om hur spädbarn skall eller bör vara och bete sig. Han bejakar sina behov. Skaffa en babysitter så att han kan vara med och se på var helst mamma och pappa befinner sig och vad de än gör. Ta med honom i garaget, i duschen, när det dammsugs och moppas och putsas fönster, vid matlagning och bäddning. Ibland är han vaken, ibland sover han. Såna är spädbarn.

  SvaraRadera
 7. Hej! Kan han inte sova i vagnen? Vår dotter som nu är nästan 10 månader sover enbart middag i vagnen. Vi tar en liten tur så att hon somnar och sedan kan hon sova vidare trots att vagnen står still. Det har funkat jättebra för oss och hon får massor av frisk luft! Om Olle tycker om att åka vagn kanske det kan vara en ide. Lycka till!
  Hälsningar Karin

  SvaraRadera