torsdag 7 oktober 2010

Äggfunderingar

Vid den första ivf:en fick vi ut fyra ägg varav 1 var enbart ett äggskal och 1 befruktades (ej toppkvalitét).
Vid andra ivf:en fick vi ut sju ägg och endast 1 blev befruktat, dock med toppkvalitét.
Statistiken brukar säga att ca 50% är en normal befruktningsgrad på äggen. Den senaste ivf:en gav en befruktningsgrad på 14%.

Detta tog jag upp med läkaren i måndags då jag funderat på ICSI (en spermie sprutas in i ägget) på våra ägg istället för traditionell ivf (ägg och spermier läggs i en skål och de sköter jobbet själva). Hon tyckte absolut att vi vid nästa försök ska kunna få använda ICSI för att öka chanserna för fler befruktade ägg.

Idag har jag också kollat på något som heter assisted hatching, vilket innebär att man innan äggåterföring förtunnar äggskalet och detta kan göra att ägget lättare fäster i livmodern.
Den metoden görs om äggen har tjocka skal, vilket jag inte vet om mina ägg har haft.
Jag får väl försöka att ta reda på det. I den journal jag har från Rmc står det inget om vare sig äggkvalitet eller tjocklek på äggskal.

Är det någon där ute som har erfarenhet av ICSI? Har ni fått fler befruktade än med den metoden?
Någon som fått assisted hatching på sina ägg?

8 kommentarer:

  1. Hej. Jag bor i USA och är mitt inne i stimuleringsfasen vid mitt första ivf. Vi ska både göra ICSI och AHA. På min klinik är indikationen ålder tror jag och eftersom vi båda är över 40 så tycker de att det är dumt att chansa.
    Det är också väldigt dyrt här, så man kör stora kanonerna direkt.
    Spännande och nervöst. Lycka till.

    SvaraRadera
  2. Kolla med föreningen barnlängtan, de har väldigt mycket erfarenhet eller mailar ut frågan till alla medlemmar om de inte vet :)

    Lycka till!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Vi har bara gjort ICSI, och kan alltså inte jämföra med vanlig ivf. Men vi har ändå inte haft mer än 50% befruktning, och inte ens det ibland. AHA är vi också lite inne och på och vill testa nästa gång.

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Jag hade klart bättre befruktning med ICSI. Såhär såg mina 3 försök ut:
    IVF 1: 13 ägg, 11 mogna ej ICSI, 1 befruktat. Ej gravid.
    IVF 2: 8 ägg, 50% ICSI och 50% vanlig ivf, 2 befruktade och delade. Fick tillbaka båda, ej gravid
    IVF 3: 11 ägg, 7 befruktade, 2 till mig och 2 till frysen. Fick tvillingar.

    Sprutar du med Puregon/gonal F eller med Menopur? En del får bättre resultat och bättre kvalité med Menopur så det kanske också är nåt att diskutera med doktorn framöver. Kram och lycka till!

    SvaraRadera
  5. Tack för era svar.

    Turbolina: Vilken medicin jag ska använda den här omgången är inget vi diskuterat än. Under de två Rmc-försöken har jag använt Puregon.
    Stort grattis till tvillingarna!!

    SvaraRadera
  6. Vi kommer att göra ICSI med detta försök eftersom vi inte har något val. Tyvärr sa inte läkaren om detta ge större chans eller ej. DEt känns ju inte som att det skulle vara sämre iaf. Prata med dem på kliniken om dina tankar de kan säkert svara på allt.

    SvaraRadera
  7. Vi får samma resultat som utan ICSI.
    Jag frågade Dr Damm och hon sa att man inte sett att AHA verkligen ger resultat. I alla fall inte på CvL där man provat men slutat igen.

    SvaraRadera
  8. jag fick göra AHA på vårt andra IVF försök, har TD på fredag.

    http://lillamini-ivf.blogspot.com

    SvaraRadera