söndag 27 mars 2011

Dags att släppa in papporna?

En läsvärd debattartikel i dagens Aftonbladet om hur blivande och nyblivna pappor upplever sin roll som just pappor. Debattörerna anser att de inte tas på allvar på Mödravården, utan att det där frodas konservativa värderingar om hur mannens och kvinnans roll ska se ut i föräldrarollen.

3 kommentarer:

  1. Bra artikel, eller hur? Nu har vi inga barn men jag har hört av säkra källor (vänner med bebisar) att papporna blivit behandlade precis sådär...Just det där med att pappan kanske vill mata med flaska (mammans mjölk eller ersättning) för att få mysiga matstunder med sitt barn...det var inte poppis hos en bm efter vad jag har hört.....det gick inte för sig att pappan skulle mata...bebisen ska vara med mamman 24-7...Hur ska pappan då kunna få en nära relation till sitt barn som det pekpinnas om på MvC och BvC?

    SvaraRadera
  2. Min syrras man blev behandlad som om han inte fanns av MvC....På deras första VUL under första graviditeten sa bm bara till syrran:"Kom med här" och föste in HENNE i ett rum....Såg inte ens åt mannen...så han sa:"Ska jag följa med eller ska hon bara byta om härinne?" varpå bm ser förvånad ut (som om han vore ett UFO eller en knarkare som irrat sig in typ)...och så säger bm:" Jaha är du.....pappan?" Ehhhh? Joooo men alltså...pappan eller inte är ju kanske inte grejen utan att det var en person som syrran uppenbarligen ville ha med sig under besöket....Om ett par sitter och håller handen i väntrummet....Vad drar man för slutsats då? Jo, kanske att dom hör ihop...är det en man och en kvinna så är det väl ganska rimligt att tänka att det är mamman o pappan? Och är det två av samma kön eller en flera vuxna så är det väl rimligt att tänka att dessa är de personer som mamman vill ha med sig under besöket?

    SvaraRadera
  3. Jag har inte läst artikeln men jag kan hålla med om att det är konstigt att det heter mödravård. Vi är ju trots allt två om att få barn. Men hittills har mina kontakter med barnmorkan varit postivit. Hon tyckte det var självklart att även pappan skulle följa med vid inskrivning och kommande kontroller och det är det för oss också. Min man har ju varit med på hela resan hittills så det är rätt självklart att han ska vara med. Han har ofta mer frågor än jag dessutom. Ha ha.

    SvaraRadera