onsdag 28 november 2012

Vill ha lite råd

Ni brukar vara jättebra att fråga om råd.
Ska man ha kudde till vagga, vagn och spjälsäng och i så fall hur ska den vara? Hög?, låg?, stor?, liten? Har ni några tips på bra kuddar ni använt till era små? Bifoga gärna länkar om ni vet var de går att köpa.

Det samma gäller även täcke. Blir det för varmt med ett tjockt täcke i spjälsängen för en nyfödd? Har ju läst att de inte ska ligga för varmt för då kan risken öka för spädbarnsdöd.
I vagnarna har vi varma åkpåsar så där borde det ju räcka med overall och kanske någon filt eller hur?

Herregud, hur ska detta gå? Jag med en bebis...

Nu inväntar jag telefonsamtal från min reumaläkare. Huvudfrågan idag är när jag kan börja med mina reumamediciner igen. Jag vill börja så snart som möjligt efter att pojken är här, men då måste det bli flaskmatning. Får se vad han har för åsikter.

39 kommentarer:

  1. Ingen kudde, isåfall väldigt tunn. Täcke kan man ha men kanske inte dra på varje natt utan vissa dagar räcker med filt. Vissa har fårskinnsfäll om du fattar hur jag menar i vagnen och behöver då klä barnet tunnare. Annars räcker overall med en filt :) Det är ju så olika från familj till familj så man kan inte säga vad som är rätt och fel.

    SvaraRadera
  2. Du och bebis kommer bli jättebra! Barnkuddarna man kan köpa, på tex Ikea är väldigt platta, men bebisar behöver ingen kudde förren de blir lite större. Tror att vi började ha kudde i sängen när Elis var åtta månader, då kunde kan själv vända sig och flytta sig i sängen. Vad gäller täcke vet jag inte, vi har bara haft voxi påse i vagnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju jätteviktigt med en bra kudde!!

      Radera
  3. Körde utan kudde ganska länge, la ett örngott i sängen ett tag, då dottern kräktes rätt mycket, enklare att byta det än att byta lakanet. Sen blev hon magsovare när hon började vända sig, så då blev det ingen kudde för det. Nu är hon 16 mån och använder en vuxenkudde, då hon varit mycket förkyld, och det varit bättre så hon kommit upp lite.
    Täcke visade hon direkt att det ville hon inte ha, så vi körde gosiga fleecefiltar tills hon var runt 7-8 mån, sen började hon använda täcket lite mer, men hade en tunnare variant först. Nu har hon vanligt barntäcke. Hon är nästan 16 mån.
    I vagnen har vi aldrig använt täcke, det har hon haft som madrass, så det var ett fullkomligt onödigt köp.
    Något som däremot varit välanvänt är ett av våra gamla täcken, som vi haft på golvet i köket, som hon legat på. Användes flitigt fram till 10 mån då hon började krypa.
    Du kommer klara mammalivet galant :-) Kram på dig!

    SvaraRadera
  4. Detta med kudde kan du fråga mvc /BB för det varierar väldigt. Jag har 2 barn födda och råden var inte samma på dom enl BB

    Men liten platt kudde hade jag iaf . Sonen född februari så i vagnen låg fårfällen

    Ha det bra nu
    //kram

    SvaraRadera
  5. Vi har använt sk ergonomisk kudde till båda våra barn. BVC rekommenderade kudde pga risken för deformerad skalle när barnen sover på rygg. Sedan tar man bort kudden när barnet kan vända sig själv. Till första barnet köpte vi en snordyr kudde i en babybutik men till andra köpte vi en på IKEA, den såg exakt likadan ut och kostade betydligt mindre http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00028508/
    I vagnen använde vi en mindre kudde som jag köpt på Ullared. Som jag förstått det är det viktiga att kudden inte är för liten utan att den går ner över baksidan på barnets skuldror.

    Vad gäller täcke så beror det nog mycket på vilken temperatur ni har i ert sovrum. Vi har det ganska svalt på vintern (max 18 grader) och använde därför täcke till båda barnen (födda nov resp sept). Har aldrig varit med om att nåt av barnen sparkat täcket över sig, däremot så hade dom oftast sparkat av sig täckena inom en timme ;-) Det beror också på vad man har för barn. Vissa är väldigt varma av sig (vår 2:a är ett riktigt litet värmeelement) och vissa är betydligt svalare och är konstant kalla. Jag ångrar att jag inte köpte sovpåse till barnen istället för täcke. De gör det lättare att reglera hur varma de blir (pyjamas eller ej under) och går inte att sparka av sig (eller över huvudet om man är rädd för det). Finns bra och billiga på Ikea http://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/childrens_ikea/22157/

    Kör ni på åkpåse så räcker det säkert med typ en fleeceoverall (inte för tjock) och en go mössa. Det har vi kört båda gångerna (vi hade -15 grader i snitt den vinter som vårt första barn var nyfött). Det blir ett helt annat klimat i vagnen än vad det är utanför så det är lätt att packa dom för varma. Vissa har nog upplevt det som att mina barn varit väldigt lättklädda men jag har aldrig varit med om att dom varit kalla, ens efter många timmar i vagnen (båda sov utomhus väldigt mycket på dagarna). Snarare har dom ibland varit lite väl varma :-)

    Det är iaf mina tankar kring det hela och mina barn lever och har hälsan ;-)

    SvaraRadera
  6. Vi köpte en liten kudde till vagn/vagga och en större till spjälsäng. Det finns bra set-priser på Jollyroom. Vi började med storlek 2 på kudden och sedan köpte vi storlek 3 när han hade blivit lite äldre. Hoppas du hittar någon bra kudde :)

    SvaraRadera
  7. Vi har anvant en kudde fran Ratt start (http://www.rattstart.se/index.php/produkter/itemlist/category/4-t%C3%A4cken-kuddar) som inhandlades pa Barnens Hus i Malmo. Vi kopte tva storlekar - en liten o en stor. Den lilla anvande vi i vaggan o barnvagnen tills var lille pojke var nastan 6 manader, sedan passade den storre modellen battre i spjalsangen. Man ska absolut anvanda kudde. Vi fick tom en speciell lektion i vikten av kuddanvandning pa BB innan vi fick aka hem. Bebisens huvud kan bli nagot platt om han far sova utan kudde den forsta tiden annars.

    Angaende filt/tacke sa har vi anvant filtar sedan han fodddes. Pa vintern sover han med tva varma filtar o pa sommaren med en svalare sommarfilt.Det blir lattare att reglera temperaturen med filtar da man kan skala av ett lager om han skulle bli for varm. Med ett tacke ar det allt eller inget, liksom. Han sover ocksa i babybody och pyjamas. Pa sommaren rackte det med en babybody. Det beror lite pa hur varmt eller kallt ni har det hemma.

    Angaende vagnen: akpasar ar jattebra. Tank Polarn & Pyret modellen med tre lager klader nar han ska ut pa vintern: Understall med langkalsonger (vi anvander varma strumpbyxor fran H&M, jattebra) och babybody (lager 1), byxor och varm troja (lager tva) o overall, vantar, mossa, varma tossor och halsvarmare (lager tre). Sen in i en mysig akpase! Och lamna aldrig huset utan regnskydd for vagnen...

    SvaraRadera
  8. Vi pratade med en barnläkare angÅende att använda kudde eller ej då BVC sa att man inte behöver de dom första månaderna, han förbannande sig över att så många BVC är kvar i gamla rön då många bebisar får deformerad skalle av att inte använda kudde och han rekommenderade en sån ergonomisk kudde med särskilt fiber i som gör att barnet inte får deformerad skalle. De går fort för ett litet spädbarn att få platt bakskalle särskilt då man rekommenderas ha bebisarna på rygg.

    Kan leta upp sidan vi beställde våt kudde ifrån, dyra är dom inte heller :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är den, www.minimundus.se/body_baby/lakan-kudde-tacke.htm :) en bra bit ner på sidan för dryga 90:-, läkare som arbetar med skalldeformationer rekommenderar dessa och som sagt tycker dom BVC ger helt fel råd i att inte använda kudde.

      Radera
    2. Rekomenderar åxå kudde och täcke från minimundus! Där kan du läsa om vikten att ha en bra kudde.

      Radera
  9. Men kära mammor! Det vet ni väl att bebisar alltid ska ha kudde! I vagn, i säng tom på golvet. Annars blir bakhuvudet platt! Det ska vara en platt kudde och det går att köpa i barnaffärer eller på Ikea. Bebisar ska alltid ha kudde under huvudet för att inte få en deformerad skalle. Fråga på BVC så kommer dom säga det också. Min dotter hade kudde från dag ett vart hon än låg och hennes huvudform blev aldrig platt. Ang täcke i spjälsäng är det onödigt. Antingen har barnet kläder då det ligger i sängen eller heltäckande pyjamas ofta med fötter. En filt räcker. Dessutom ligger inte spädbarn så mkt i sängen de vill gärna vara nära hela tiden. I vagnen har ju barnet ytterkläder och ligger i åkpåse där får man hålla koll så det inte blir för varmt. Man kan ta med en filt och öppna lite på åkpåsen om det blir för varmt. Det är inte så svårt att veta om bebisen är för varm eftersom dom skriker när det inte är bra. Jag fick barn i april. Det var jättevarmt men jag satte på min dotter en tjock täckoverall. Hon skrek som en galning och jag kunde ju räkna ut med lilltån att det var för varmt eftersom jag hade stickad tröja och väst. Första barnet blir en liten prövning men man har bra instinkter och det blir allt bra :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De skriker inte alltid om de är för varma. På neonatalen sa de till oss att faran med att en nyfödd blir för varm är att de tror de är i livmodern och slutar andas.

      Radera
  10. Liten kudde till vagnen (Rätt start) I sängen har vi ett tunt täcke som egentligen är till vagn/vagga då de ej ska ligga för varmt även den från rätt start och vanlig barnkudde till sängen från Ikea platta och härliga.
    Rätt start finns på babyproffsen. Det kommer gå bra ska du se :-) Tror även att det räcker med bara åkpåse då liggdelen är så varm. Kram

    SvaraRadera
  11. Vi har en bebiskudde till sonen. Fick den av en vän så jag kan inte säga var den är inköpt. Men den är liten och mjuk. Han har i alla fall inte haft något platt huvud. Om det är på grund av kudden eller inte låter jag vara osagt. Vi har inget täcke i spjälsängen. Han har haft filt på sig från första början. Hur varm filten är varierar med årstiden.

    SvaraRadera
  12. Har också hört (som Sofia)att minimundus.se sidan har jättebra produkter, mycket i ekologisk bomull och till bra priser.

    /Ingrid

    SvaraRadera
  13. Jag säger bara gallerfilt! Jättebra filt. Den är luftig och bra på sommaren och på vintern så isolerar luften som blir i filten bra om man har något över. Sen ska man inte täcka över vagnen för att skydda mot solen men en gallerfilt är bättre än en tät filt.

    SvaraRadera
  14. Jag har inte haft kudde och mitt barns huvud är det enda som inte är platt i vår bebis krets. Min son har sovit på rygg och på sidan, man rekommenderar inte att dom sover på sidan av en anledning och det är att dom kan rulla runt på magen. Men sid-sovande i sig är inte farligt. Det säger sig själv att om bebisen ligger länge och alltid i samma position så blir huvudet platt men med variation så blir det inte det. Jag hade faktiskt aldrig hört att man ska ha kudde :0

    SvaraRadera
  15. Kan bara säga såhär efter diskussionen kom upp angående deformerad skalle! Oftast får man konstig huvudform pga andra anledningar. Typ torticollis, jag har haft kudde till min son över allt men hans ena halsmuskel är för kort och därför ligger han med huvudet bara åt vänster håll så pga det så är han platt på vänster sida av bakhuvudet! Så det är inte så enkelt som alla tror, köp en kudde så funkar allt perfekt!

    SvaraRadera
  16. Vi har använt kudde och täcke redan från början. En speciell babykudde från Rätt start och täcke från Ikea. Man behöver ju inte dra upp täcket så högt om man känner att bebisen är varm😄
    Tina

    SvaraRadera
  17. Vi hade ergonomiska kuddar från Minimundus i både spjälsäng och vagn. Bollfibrer som fördelar trycket jämt. Jättenöjda med dem, och dottern har så fin och rund skallform i dag. När hon började vända sig fick hon en helt platt kudde. Hon är snart ett år och har aldrig använt täcke. Köpte gallerfilt och tunn mjuk filt i merinoull från Minimundus, dem har hon växlat mellan sedan hon var nyfödd. Inte lika kompakta som ett täcke men värmer gott. Kan verkligen rekommendera deras produkter - prisvärt och hög kvalitet. Vi har även supermjuka örngott i ekologisk bomullsflanell därifrån, och tvättlappar, olivtvål, bröstvärmare i ull, mm, mm...

    SvaraRadera
  18. Vi köpte BraStart kuddar till vagnen och spjällsängen och dom e ju specialsydda speciellt kudden till sängen. Axlarna ska vara på kudden också. Täcke köpte vi samtidigt till vagnen och sängen samtidigt.

    Om du är orolig för täcket blir för varm så fins det otroligt fina och bra soppåsar där dom små har endast blöja och en tunn body på sig så behöver man inte oroa sig att dom viftar med händerna och får täcket över huvudet.

    Mina har oftast sovit på sidan och efter varje matning har jag vänt dom vänster sida på rygg sen högersida så de inte får platt huvud

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soppåsar NEJ
      SOVPÅSE ska d vara

      Radera
    2. Ha ha ha ha små soppåsar

      Radera
  19. Enligt socialstyrelsen ska bebisar ha kudde. Ladda ner deras broschyr. Sök på Google. Socialstyrelsen minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

    SvaraRadera
  20. Vi köpte en kudde till spjälsängen och en till vagnen, och vi köpte dem i märket "Rätt start", dessa är liksom sydda så stoppningen inte kan fara runt. Sedan hade vi en gallerfilt till Elin. Vi var nojjiga över att hon skulle lyckas dra täcket över huvudet o kvävas, så vi köpte en gallerfilt och med den klara hon sig fint. Hon är född i oktober så hon var liten under de kalla månaderna, men med pyjamas o strumpor höll hon sig varm. Nu är hon strax över året och sover med en lite filt över sig, har provat med påslakan och täcke men hon får panik när det blir för mycket och hon trasslar in sig.

    SvaraRadera
  21. Min dotter hade både täcke och kudde när hon va nyfödd. Köpte de på Ikea. Deras baby-kudde är väldigt platt men duger väldigt bra till små bebisar.

    Kommer även denna gång använda mig av täcke och kudde till bebisen som kommer i feb.

    Vad vi kommer ha i vagnen har jag inte riktigt funderat på ännu, men lär nog bli overall, varmt täcke eller någon varm åkpåse.

    Kolla in täcke och kudde till bebis på Ikea dom tycker iaf jag är bra att använda i början.

    SvaraRadera
  22. Utifrån hur jag förstått dig från bloggen så skulle jag säga att du bör ta de riktlinjer som finns för plötslig spädbarnsdöd och följa dem till punkt och pricka. Tex, bättre kallt är för varmt. Även om det senaste förstås känns ombonat. Osv... Kommer inte ihåg sakerna längre, men ju lätt att hitta.

    SvaraRadera
  23. Vi hade en fårskinfäll i botten på vagnen. Köpt på Barnens hus. Sedan körde vi på åkpåse och liggdelens lock. (vintertid) Beroende på hur kallt det var ute så hade vår tjej en stickad kofta, mössa och tunnare vantar. Något varmare behövdes inte, det blev så varmt. Vi använde aldrig kudde i liggdelen då både åkpåse och fäll "byggde upp" och gjorde det mjukt tillsammans med mössan. Helt okej enligt bvc. Täcke har vår tjej aldrig använt, mer än att ligga ovanpå de korta stunder hon använt spjälsängen. Hon har tydligt visat att hon inte velat ha något på sig mer än pyjamas. Ibland en tunnare filt.

    SvaraRadera
  24. Vårt BVC tipsade om minimundus, för att undvika platt huvud. 0-6 månader var ett bra köp, där sovs det, men efter ett halvår blev bebisen en elvisp och somnar var som helst i spjälsängen, så då kvittar det men den stora har den från 6 månader eftersom lillebror ändå skulle ha den för pyttisar! Kostade en dryg hundring.
    http://www.minimundus.se/

    SvaraRadera
  25. Enligt socialstyrelsen ska bebisar ha kudde under huvud och axlar. Jag hade kudde i vagnen, sängen och när Lillen låg på golvet. Mkt viktigt att träna mkt magläge också så barnet inte får för korta nackmuskler! Man ska börja med det så fort man kommit hem från bb. Det är A och O med mkt magläge eftersom barn numera sover på rygg!

    SvaraRadera
  26. Vi hade ingen kudde och min sons huvud blev aldrig platt. Hade heller inget tjockt täcke då han var en liten kamin. Han gillar fortfarande inte(vid snart 2-års ålder) att ha täcke på sig när han sover. Vi ser dock till att ha på honom en pyjamas med långa ärmar och ben. :)
    Så svårt sånt här...jag är fortfarande lite orolig att han ska bli för kall när vi är ute med vagnen. :p

    SvaraRadera
  27. Du har fått så många fina kommentarer, så jag orkar inte läsa igenom alla - kan hända att du fåt samma råd som jag nu skriver :)
    Bebisar behöver inte kudde. Våra pojkar fick först vid ca 1 års ålder kudde, och det var mer för symbolens skull (man hjar på nåt sätt lärt sig att kudde skall finnas i en säng). Nu också, vid 4,5 år och 2år8mån drar de sig bägge bort från kudden och sover hellre direkt på madrassen eller sina mjukisar ;)
    Inga deformerade skallar här inte ändå. Det kan bebisar ändå få, för de har så mjuk skalle. Och skallen blir ändå helt normalt sedan ganska fort har jag hört.

    Vi använde inte heller täcke - sovpåse var det BÄSTA. Vi hade den uppvikt i sängen, så vid läggdags var det bara att sätta babyn på den och dra fast dragkedjan och tadaaa - barnet hade det mysigt och bra hela natten. Var också jättebra då man for på besök och tog med sovpåsen - då kom hemdoften med och barnet förstod på doften av sovpåsen att nu skall man sova :)
    Sku ännu också vilja använda (men pojkarna är för stora) eftersom jag hittar dem på morgonen med täcket i fotändan och svala pojkar ihopkurade i huvudändan...
    Dessutom så vet vi ju alla vuxna hur mysigt det är att sova i en sovsäck, varmt och skönt :)

    SvaraRadera
  28. Jag är lat och orkar heller inte läsa alla kommentarer. Bebisar kanske inte behöver kudde, men man rekommenderar ändå platt och mjuk sådan innan de kan vända sig för att minska risken för platt bakhuvud. När de kan vända sig tar man bort dem. Vi har från Rätt start, både till spjälsäng och vagn (har inte vagga men skulle vi haft det skulle ju vagnskudde passat).

    Vi har använt filt första månaderna, bomull förstås, för att det inte ska vara för tjockt och varmt. Filt är väl rekommendationen första året, men vi köpte faktiskt täcke för någon månad sedan (han var väl drygt 5 mån) för det blev så kallt i rummet.

    SvaraRadera
  29. Hej!
    Äntligen har jag hittat din blogg igjen:) Jag hittade den för länge sedan och sedan försvann adressen av någon anledning:( Men nu kan jag äntligen följa er resa igen:) Jag ser att ni väntar att få ut en liten också - STORT grattis:D Vi har gått ungefär lika länge - jag har bf den 9:e mars:)
    Nu har jag inte läst igenom alla kommentarer men när vi fick vår tjej den 28:e oktober 2011 så rådde BVC oss att ha kudde då det finns riktlinjer (var är jag osäker på)som säger att barnet ska ha kudde. Kudden ska ligga under barnets axlar och under huvudet. Kudden de ska ha är superplatt, men hjälper ju en liten barnkropp upp en del;) Hon är nu lite drygt ett år och har fortfarande samma kudde:) Täcke har vi använt sedan hennes födsel men man ska ju se till att barnet inte blir för varmt förstås. I vagnen hade vi en fäll som vi köpte på Ikea och en åkpåse då det blir väldigt kallt där vi bor. Vi fick tips av BVC att känna på barnets rygg. Där känner du hur varmt barnet är. Vi har upplevt att barnet blir varmt fortare än vi trott, så det kan vara bra att hålla koll:)
    Ha en fin dag!
    //Elin

    SvaraRadera
  30. Givetvis ska man ha kudde! Socialstyrelsens riktlinjer är det som gäller vad än folk säger.

    SvaraRadera
  31. I Finland ger de inget råd om kudde. Det är varken bra eller dåligt här, man får använda eget sunt förnuft och göra som man själv känner sig trygg och tycker är bäst. Skönt!

    SvaraRadera
  32. Har följt de riktlinjer de har här i USA och det betyder ingen kudde eller täcke (eller spjälskydd). Vår son är väldigt varm av sig och de gånger jag försökt lägga ett täcke över honom har han direkt sparkat av sig. Han ligger ofta mellan oss, men när han ligger i sin säng ligger han ovanpå täcket (blir lite mjukare då). Du har fått många bra råd och välj de som känns bäst för er :)

    Kram

    SvaraRadera
  33. Hej!
    Du har redan fått en himla massa svar men jag vill ändå tipsa om sovpåse. Det hade vi till vår gosse nästan hela första året. De finns i olika tjocklekar för sommar och vinter och man fäster dem över axlarna och så är det lite som en sovpåse.
    Fördelen är att de inte kan sparka av sig täcket och de kan inte heller få det över ansiktet.
    Vi köpte våran på Ikea.
    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20197487/
    Kudde hade vi inte alls i början utan skaffade senare. Hur gammal han var då kommer jag inte ihåg men det sägs ju att en liten tunn kudde ska vara bra för att motverka att de blir så platta i huvudet.

    Lycka till med allt!

    SvaraRadera