söndag 29 juli 2012

Pojke eller flicka?

Efter mitt shoppinginlägg i fredags fick jag en antal frågor från era läsare som jag tänkte svara på.

Några av er undrade om jag har något tanke vad det är för "sort" som gömmer sig i magen. Spontant skulle jag säga att det är en alien, med tanke på att vi helt plötsligt lyckades spontant. Jag tror starkt på att jag en natt i maj blev bortförd av utomjordningar... Det måste vara enda förklaringen eller hur?? ;-)
Allvarligt så har jag ingen aning om det är en pojke eller flicka och jag bryr mig inte. Bara den är frisk!! Om jag ska jämföra med Dutt-graviditeten så har jag den här gången haft starkare och mer symtom. Vet inte om det betyder att det är en tjej eller om det är en kille den här gången... Jag vet inte om man har olika symtom om man väntar pojke eller flicka. Kanske har man det, kanske inte... Har ni läsare några erfarenheter av olika symtom vid olika kön?

Någon undrade om vi kommer ta reda på könet. I vårt landsting säger de ingenting om könet på rutinultraljudet, vilket verkar vara väldigt vanligt i andra landsting. Dock vet jag att vissa trots det fått veta könet. Jag skulle gärna vilja veta könet innan. Mannen är lite mera tveksam. Jag tror att om jag vet om det är pojke eller flicka skulle ha lättare att få en relation till Miraklet redan i magen. Jag vill inte veta könet för att på så sätt veta om jag ska köpa rosa eller blå kläder.
Möjligheten att ta reda på könen är ju att gå privat, men då kostar det ju lite mera. Vi har inte pratat om detta så mycket än och det ligger ju ett antal veckor fram i tiden...

Några undrar om jag tror på pojke just för att jag köper och syr i "könsneutrala" färger. Jag tror samt sagt ingenting om könet. Att jag köper och syr i de färger som jag gör beror på jag är emot blått till pojkar och rosa till flickor. Jag gillar mer "neurtala" färger som brunt, rött, grönt med flera. Om jag skulle få en flicka skulle jag naturligtvis klä henne i klänningar, men kanske inte i rosa med texten "princess" på. Får jag en pojke skulle jag inte köpa tröjor med till exempel bilar, drakar eller eldsflammor på. Det finns många fina kläder som passar båda könen och i möjligaste mån kommer jag försöka att hålla mig till det. Jag anser inte att det finns en "pojkfärg" och en "flickfärg". Lindex tycker jag har väldigt mycket kläder som passar både pojkar och flickor, medan HM är väldigt uppdelat mellan könen.

Jag skulle heller inte tveka att köpa docka till min son eller bilar till min dotter... Sån är jag!

Jag kommer vara nöjd om det är en alien som kommer i februari. Bara den är frisk!!

16 kommentarer:

  1. När jag väntade vårt första barn så hade jag lite svårt med anknytningen till "den" i magen. Min barnmorska skickade mig till deras psykolog för att prata om detta då det kändes så konstigt för mig.

    En kompis frågade på bf+2 när jag hade insett att vi verkligen skulle få barn och mitt svar var att jag fortfarande inte hade förstått det. Det kändes så främmande för mig.

    När vår lilla tjej kom så kallade jag henne för "den" två gånger varvid barnmorskan rättade mig. "Det är en hon".

    Vi hoppas att vi får fler barn och då ska vi ta reda på könet för att se om känslan kan bli en annan. Efter hon kommit till världen var det inga problem med anknytningen.

    SvaraRadera
  2. Jag har varit gravid två gånger och fått en av varje, och jag mådde precis likadant med båda! Dock gick jag upp dubbelt så mycket i vikt andra gången, när jag fick Alva. Då fick jag i och för sig även foglossning, men det tror jag mer har att göra med att det blev väldigt tätt mellan barnen (15 månader) än vilket kön det var.

    SvaraRadera
  3. Det är, som du skriver, olika i olika landsting hur mycket de säger om kön. I många landsting svarar de om man frågar, och om man är hyfsat van vid ultraljudsbilder, är det fullt möjligt att man ändå råkar se vad det är, eftersom bilderna är så tydliga. Vi var på RUL i veckan, ville inte veta kön, men när barnmorskan skulle mäta lårbenet var det ganska tydligt att det inte var en tjej, om jag säger så... Jag har nog mått ungefär likadant med båda barnen (första var en liten kille), kanske lite mer illa denna gång och definitivt tröttare, men det kanske beror på att jag har en 2½-åring att ta hand om utöver mig själv.

    I Göteborg vet jag att de har tvärvägrat när det gäller att berätta könet på barnet, åtminstone för 2 år sedan var det så.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Klokt tänkt! Visst är det huvudsaken att de små människorna som kommer till världen i början av nästa år är friska :) jag tror att ni har en liten tjej i magen men det är jag det!
    Hoppas du mår bra och att jobbstarten gått ok!
    Kramar

    SvaraRadera
  5. Vi fick inte reda på könet vid RUL men jag kände att jag ville veta mer om vem som egentligen bodde i magen så vi bokade tid för privat könsbestämmande ul, kostade 500 kr o var värt varenda öre för mig. Jag kunde föreställa mig den lilla tjejen därinne o realetera till henne på ett annat sätt. Under förlossningen var det också skönt att veta vad som väntade. Får vi fler barn så kommer vi ta reda på könet igen. Det där med att det ska bli en överraskning är inte alls min grej. Ni ska göra som ni vill, bry er inte om vad andra tycker. Det var många i våran närhet som inte ville veta o då sa vi pyret istället för lillan när vi träffade dom.

    SvaraRadera
  6. Jag har haft olika symptomer när jag väntade Andor och nu när jag väntar plutten och båda är pojkar.
    Så jag tror inte att symptom kan tyda på något, precis som att magens form säger inte heller om det är en flicka eller en pojke där inne, trots att folk säger ofta att flick- eller pojkmage.

    SvaraRadera
  7. Jag mådde väldigt bra när jag väntade sonen, och nu när det är en flicka mår jag fortfarande pyton fast jag har gått mer än halva tiden :) Men det verkar vara så otroligt olika! Jag är så nyfiken att vi kollade fast jag tänkte att vi inte skulle det denna gång, men det är liksom mysigt att säga till sonen att inte kliva på sin lillasyster när han hoppar runt på mig i soffan...

    SvaraRadera
  8. Haha, kan meddela att det där med könsneutrala bebiskläder snabbt inte fungerar. I alla fall om man får en tjej. Jag har typ 50% rosa gulliga kläder och jag har inte köpt ett enda rosa plagg =) Men folk gillar att shoppa könsbundet tydligen =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har aldrig köpt något rosa eller pluttigulligt heller men vips så är garderoben till 50% fyllt med rosa presenter/ärvda kläder :-) Gillar inte heller stereotypa uppdelningar så ofta blandar vi gammalt med nytt, busigt o coolt.

      Radera
  9. Hej Anna,

    Jag fick en son för fem veckor sedan, var dock övertygad om att det skulle vara en flicka innan så lite lätt chockad frågade jag min man "Var det verkligen en snopp?!" (han föddes med kejsarsnitt så jag såg inte snoppen själv till en början ;) ).

    Jag mådde illa fram till v 17, kunde dock hålla det i shack med hjälp av Postafen och genom att äta nåt var 3:e timma. Jag var också väldigt sugen på söta saker. Blev överlycklig när jag hittade messmör i affären. Väntar man en tjej sägs man ju vara sugen på sura saker. Förutom de "symptomen" så hade jag en väldigt tydlig pojkmage enligt alla runt mig :)

    Jag vet inte om man kan få tips om könet via "symptom" eller magform och eftersom detta är mitt första barn så har jag ingen tidigare graviditet att jämföra med heller. Jag vet bara en sak och det är att det är en bebis man väntar ;)

    Är så glad för ert lilla Mirakel och följer (som vanligt) dig varje dag med nyfikenhet :)

    Ta hand om er!

    Kram Rebecca

    SvaraRadera
  10. Vi tog reda på könet inte för att veta vad vi skulle shoppa eller inreda med utan just för att det inte var en så stor grej. Oavsett kön så känner man ju inte sin bebis. Säger som månas andra redan sagt, alla måste få göra som de själva känner funkar bäst för dem.

    SvaraRadera
  11. Har fött tre döttrar och mått på tre helt olika sätt. Och det finns ju bara två kön så jag tror inte på det. Det är nog mest tillfälligheter. Jättebra det du säger om färgerna." Pojkkläderna" är inte sydda lika snävt som vissa "tjejkläder" och känns mer avsedda att leva och leka i.En tjej ska ju inte vara en liten modell.Heja dig!

    SvaraRadera
  12. Som jag har förstått det så vill många landsting inte berätta vilket kön det är om det inte finns medicinska orsaker, detta efter ett fall där en kvinna gjort abort 2 gånger för att hon väntat flickor.

    Sen har jag även läst att om man frågar om det vet vad det är för kön så får de inte undanhålla det om de skulle veta det.

    det som fick mig att bestämma mig för att inte ta reda på könet var när jag läste om en kvinna som fick höra att hon väntade en flicka. Förlossningen slutade i katastrofsnitt och det visade sig att hon väntade en pojke. Det tog henne en månad att acceptera att det var hennes barn enligt barnmorskan och för mig del så spelade det ingen stor roll.

    Men det var mitt val efter mina förutsättningar. Du/ni har era förutsättningar och ert val att göra =) Hoppas ni får ett mysigt UL imorgon =)

    SvaraRadera
  13. Jag tror att ni får en liten flicka, men vet att allt är välkommet hos er! Det ska bli så roligt att se ert Mirakel i vinter! Kram

    SvaraRadera
  14. Mina graviditeter var väldigt lika både i hur jag mådde och värden (blodtryck, järn osv) och jag har två döttrar. Men jag har vänner som också haft identiska graviditeter och som har "en av varje" och vänner som mått dåligt ena gången och bra andra och som har barn av samma kön. Så det där är nog väldigt upp till ens egen tro på det hela. Ungefär som det där med magens form och om man är "vacker" eller inte som gravid. Jag kunde gå från ett rum till ett annat och folk sa i det ena att de med säkerhet kunde se att jag väntade en pojke medans i nästa så visste man att det var en flicka ;-)

    Gällande kön och klädsel så kan jag inte annat än hålla med dig!

    SvaraRadera
  15. Vi tog inte reda pa kon innan, men jag hade alla "flick-symptom" och det stamde, det var en liten flicka. Madde jatteilla, fick stora hofter, sparkade valdigt lite, hickade mycket, jag gillade surt o sott, haret slutade vaxa pa benen etc. Tror egentligen inte pa sant men kul anda. Det var jattekul att halla pa och gissa i alla fall.

    SvaraRadera