torsdag 4 oktober 2012

Det närmar sig

Gekås-shoppingen alltså. Nu har jag kommit till avdelningen kläder och där känner jag att det är svårt. Idag googlade jag på "hur mycket kläder behöver en bebis". Klickade vidare till en sida där det stod "Hur mycket  kläder behöver en bebis? Eller frågan är väl snarare: Hur ofta vill du tvätta?" Ett ganska bra svar egentligen!! Vill jag tvätta dagarna i ända för att kläderna tar slut eller köpa mer kläder och tvätta då och då?

I Miraklets garderob finns redan nu väldigt mycket kläder i olika storlekar. Därför har jag inventerat vad jag har och i vilka storlekar. Det som saknas är bland annat kläder i storlek 50, byxor i olika storlekar och sedan "säsongsrelaterade" plagg såsom mössor, vantar, tjockare tröjor och overall. Det är svårt att veta hur stor/lite han kommer vara när han kommer och hur snabbt han kommer växa. Sedan vet man ju naturligtvis inte hur kall vintern blir. Det vi vet är att vårt hus inte är så jättevarmt på vintern så det är knappast aktuellt att ligga i bara blöja som bebisar lätta kan göra på sommaren.

Jag får helt enkelt fundera vidare...

Ett annat område som är svårt är amning/flaskmatning. Jag vet inte hur mycket jag kommer amma och flaskmata, men har tänkt trots det försöka köpa några nappflaskor för flaskmatning. Någon som har flaskmatat som har tips på bra flaskor? Mam, Philips Avent och Dr browns är några märken som jag vet har flaskor. Naturligtvis vill jag att flaskorna ska vara BPA-fria.

Att jag inte vet hur mycket jag kommer att amma beror på min reumatiska sjukdom (igen). Kanske vill jag börja med mina mediciner (som jag nu varit utan i fem år) så snart som möjligt efter förlossningen. Detta är något som ska diskuteras både med barnmorskan, vår läkare på KK och min reumaläkare framöver.

Idag får det väl bli en kanalbulle då det är kanelbullens dag!!

31 kommentarer:

  1. Här ska också ätas kanelbulle, ska alldeles strax sätta på kaffet... ;)

    (Jag vågar knappt säga det högt, men i mitt huvud finns också en lista över saker som vi kommer behöva... Jag vågar inte skriva upp det, för då kanske det inte händer... När, när, när ska man våga börja hoppas och tro? Jag känner mig plötsligt väldigt osäker på många självklara saker. Men det ger sig nog så småningom.).

    KRAM på dig min vän!

    SvaraRadera
  2. Jag upplevde det som att när MT var liten (dvs inte åt vanlig mat) gick det nästan inga kläder alls. Hon kunde lätt ha samma kläder minst 2 dagar. Men hon var ju ingen kräkbebis. Har man en kräkbebis blir det nog annorlunda. NU när hon äter mat skulle man nog kunna byta kläder på henne 3 gånger om dagen (fast det gör man ju inte förstås). Så i de små storlekarna (50-62) tyckte jag inte det behövdeds mycket alls. 4-5 bodies i neutrala färger och lika många par byxor. Räckte lätt en vecka.

    SvaraRadera
  3. Angående flaskor så är det inte ens säkert bebisen tar flaska =) Sånt man inte visste innan man fick barn. Men jag skulle rekomendera en bra amningspump och börja med en flaska och testa om han ens tar den. Jag tror inte du behöver oroa dig för BPA, men ska du värma i flaskan skulle jag rekomendera glas. Det är inte bara BPA man ska oroa sig för i varm plast. Finns andra hormonstörande ämnen som frigörs när plasten blir varm och det är extra viktigt när man har pojkar eftersom de är känsligare för de östrogenliknande ämnena i plast.

    SvaraRadera
  4. Spara lite saker på listan också, det är ju minst lika roligt att shoppa sen när barnet har kommit. :-)

    Vad det gäller nappflaskor så ska den nya flaskan Calma från Medela vara bäst för att den liknar amning mest, det kommer bara mat när bebisen väl suger. Men den är jättedyr, 189 kr tror jag den kostade på Apoteket.

    Av dom traditionella flaskorna tyckte jag att MAMs var helt klart bäst (och Esskas sämst) men jag vet att en del retar sig på att den består av en massa delar som ska tas isär och sättas ihop.

    SvaraRadera
  5. När bebisen är liten och inte äter annat än att dia blir ju kläderna inte smutsiga alls! De dreglar inte, de leker inte möjligtvis kräks de. Men man behöver inte överdriva. De växer ur kläderna på ett kick. Storlek 50 kanske bebisen har Max 2 v. Byxor och strumpor blir ju typ aldrig smutsiga. Det är väl överdelarna man tvättar mest. Kläder i storlek 50,56,62 behöver man inte ha speciellt mkt utav.Från st 68 sölas ner betydligt mer med dregel, matrester smuts allmänt. Men jag tvättade inte speciellt mkt. Bytte kläder varje dag och gör fortfarande på dottern som är 4,5 år. När hon var bebis tvättade jag body efter två dagar men byxor och sockor mer sällan.

    SvaraRadera
  6. Tommee tippees flaskor har vi använt å cheetahn tog den på försts försöket. Mycket bra formade, både flaska å själva den mjuka nappdelen som är rundad. Inte de allra billigaste men absolut inte dyra heller.

    Kläder ja. Det går åt betydligt mindre än du tror. Dessutom lär ni få i present också så jag skulle inte köpa nåt alls nästan. Det är som nån skrev väldigt kul att gå med den lilla bebisen å handla också. Då ser du liksom mer vad ni tycker att just er bebis passar i också.

    Om jag förstår det rätt kan er bebis födas rätt tidigt å då kommer ni behöva de minsta kläderna som många som föds över 4 kg aldrig behöver använda ens. Så ha några få riktigt små plagg också. Små mössor saknade vi. Minsta mössan vi köpt var alldeles för stor å ingenstans hittade vi en bra riktigt liten mössa. Vår bebis föddes också på vintern så det behövdes.

    En bra åkpåse/fleeceoverall kan vara bra. Den kan gärna vara lite stor i början så det blir varmt.

    Pyjamasar är bra till de små. Gärna sovpåse som det är lätt att byta blöja i å slippa krångla med små fötter i strumpor. Vi hittade bara sovpåsar på PoP så kolla det på Gekås för de är super i ett kyligt hus. Eller sy själv i fina tyger förstås!

    SvaraRadera
  7. Vi har en kräkbebis och går igenom 2-3 bodies per dag, byxor kan hon ofta ha i flera dagar. Vi går även igenom ca 5 små handdukar varje dag för att torka kräk med. Vår tjej kräks 20-30 gånger per dag de flesta dagar. Vi har ingen tvättmaskin i vår lägenhet och så hon har väldigt mycket bodies då jag inte pallar att tvätta mer än 1-2 gånger per vecka.
    Mitt tips är helt klart omlottbodies då de är så mycket enklare på de små barnen. Jag ammar men ger ersättning ibland då amningen krånglar lite och vi kör med NAN eller Tommee Tippee flaska, båda funkar okej, men det rinner en del vid sidan, fast det har nog mer med vårt barn att göra.
    För att hålla bra värme i vagnen så är ett tips att lägga en fårull i botten då kylan kommer underifrån. Funkar också bra på kalla golv.
    Spännande med Ullared, hoppas det blir den upplevelsen du längtat efter.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Ja du det är inte lätt alls det där med kläder. Vår son Victor föddes i augusti och nr 2 som vi väntar nu beräknas födas i februari så det blir som att börja på nytt i kläddjungeln då det kommer vara vinter när hon/han kommer.
    Jag rekommenderar MAM-flaskorna, det blir inte vakuum i dem så bebisen får inte i sig luft som kan ge magknip. Och de är jättelätta att sterilisera i mikron.
    Lycka till på Ullared, det lär nog bli en hel del i den där kundvagnen. :P

    SvaraRadera
  9. Min son var en kräkbebis. Han kräktes efter varje måltid så vissa dagar fick vi byta kläder 4-5 gånger.
    Han blev flaskmatad från början, vi började med MAM flaskor men han fick otäcka rapar av dom. Han rapade så mycket att han tillslut inte fick någon luft så vi böt till dr. Brown flaskan och den var undetbar så jag rekomenderar absolut den!

    SvaraRadera
  10. Det behöver inte behövas så mycket kläder. Vår tjej kräktrs aldrig, blöjorna läckte aldrig osv. Därför behövde vi nästan aldrig tvätta de minsta kläderna. Jag och mannen sa det ibland att nu för vi tvätta denna byxan bara för att man borde tvätta den nångång men inte för de var smutsiga. Sen finns det så mycket fint att köpa i butikerna hela tiden så det är bara å köpa till när ni fått honom.

    SvaraRadera
  11. Håller med om att de inte använder så mycket kläder i början (om de inte kräks) men mitt tips är att köpa lite mindre kläder också, kanske två bodies och ett par byxor. Vår dotter var 3 veckor tidig och 47 lång och stl 50 var verkligen alldeles för stort!!! Mormor fick ila till affären och köpa två bodies i stl 44 :)
    På BB hade hon bara kläder när vi fick besök, annars var det hud mot hud som gällde.

    Strunta i hjälmössa på Ullared, de hade jättekonstig passform, vi använde i stort sett aldrig våra - PoP är i mitt tycke överlägsen i detta fallet.
    För övrigt vad det gäller PoP, vi fick presenter därifrån i stl 50, de kunde dottern alltså inte ha när hon föddes men de passade istället ända tills hon var ca 5 månader och närmare 62 i längd (såna där byxor med mudd både vid fötterna och i magen är hur bra som helst!).
    Vi bunkrade våtservetter och tvättlappar från Ullared, de har varit bra.
    Dregglisar och sängkläder har också varit prisvärt från Ullared.
    Vi köpte även åkpåse där, den är kanonvarm - nästan för varm! Det räcker oftast med vanliga kläder och en mössa i, alltså ingen overall (och det är väldigt smidigt när man kommer in i t ex ett köpcentrum) och den hade jättebra pris. Rekommenderas!

    Som nån annan sa, alla vill inte ta flaska så köp inte för många, en stor och en liten kanske? Jag kan tipsa om en glasflaska som jag tycker känns tryggare än plast för varm dryck, Lifefactory, som har silikonkrage.

    Ha så kul! Det är jobbigt - men roligt - att gå där med magen och drömma sig bort!

    SvaraRadera
  12. Tyckte som några ovan att man hade alldeles för många byxor, de blir ju knappt smutsiga. Inte bodys heller egentligen så där i början (om du inte får en kräkbebis vill säga). Tänk på att du kommer att få mycket kläder i present, min dotter har inte hunnit använda allt fint hon fått tyvärr... Ett tips är att mestadels köpa bodys m knäppning i sidorna, mkt enklare att ta på och av... Kläder i stk 50 hade vi för få av och dottern hade det hela första månaden (vägde 3265g vid födseln). Och er son blir väl troligtvis ännu mindre med tanke på att du troligtvis kommer att föda för tidigt... Sovpåse istället för pyamas rekommenderas- PoP har såna.

    SvaraRadera
  13. Som sagt, mest beror det på hur mycket man vill tvätta. Sen säger jag tvärtemot det vanliga rådet att hoppa över de minsta storlekarna, speciellt om det finns risk att liten föds för tidigt. Det är svårt (tycker jag) att i all hast hitta stl 44 t.ex, så hittar du nåt fint är det bara att köpa! Man kan alltid sälja vidare, är det dessutom billigt så är det inte hela världen. Vår lilltjej föddes i 35+4 och vägde 2,5 kg, hon drunknade i stl 50.

    SvaraRadera
  14. Här gick det mycket kläder då blöjorna läckte en hel del, men bor man i hus kan man tvätta om man inte vill köpa :)

    Min amning funka inte, så Elin fick flaska tidigt. Hade först en MAM men hon fick så ont i magen, så vi köpte Dr Brown och efter det försvann hennes magknip tack vare ventilen i flaskorna. Så jag kan varmt rekommendera BR Brown :)

    SvaraRadera
  15. Mitt råd är att ta det lite lugnt med flaskinköp speciellt om det finns risk att barnet kommer tidigt

    Vår dotter föddes i v. 38 men var en liten tjej, 48 cm lång och 2.8 kg tung med 34 cm i huvudmått så under den första tiden var allt i storlek 50 alldeles för stort och vi fick handla stl 40- 44 samt mössa i stl 34 för att hon inte skulle försvinna i kläderna. Både KappAhl och Polarn & Pyret har ett litet sortiment av babykläder i strl 40 - 44.

    Vår dotter vårdades på neonatalavdelningen med andningshjälp och sondmatning i början. Jag fick lära mig att pumpa ur och får man ett för tidigt fött barn i Östergötland får man låna bröstpump från sjukhuset. Vi valde senare att köpa en egen då vi ville ha en smidigare variant än sjukhusets, men det kan vara klokt att vänta med inköp av bröstpump då man inte vet på förhand hur barnet mår och hur det kommer att äta.

    I början matade vi med bröstmjölk via sonden så då behövde vi inga flaskor alls

    När det var dags att börja flaskmata med bröstmjölk fick vi hjälp av neonatalavdelningen att prova ut lämplig flaska för vårt barn, eftersom hon var för svag för att orka amma.Vår dotter orkade inte suga ur en "Calmaflaska" som många rekommenderar.



    Lycka till!

    SvaraRadera
  16. Hej!
    Vad gäller amning så kan det bli hur som helst...jag hade tänkt amma i ett år...den tanken gick jag in med...jag fick ett barn som haaaaatade att ligga vid bröstet och efter flera extrakontroller för att han inte gick upp mycket i vikt så fick jag pumpa ut och ge honom flaska...han ÄLSKADE flaska...så jag fick ge upp amningen...slutade nyss pumpa...min son är 4 månader...jag köpte en handpump i ullared som är MYCKET billigare där- philips avent!! Sjukt nöjd...trodde ju jag skulle få pumpa någon gång ibland INTE varje dag....så när han var 2 månader och vi var i Ullared så köpte jag Philips Avent elektriska pump och var flera hundra billigare i Ullared OCH då ingick det handpump i den elektriska....så sitter nu med 2 omgångar handpumpar och en elektrisk...=0/ blir inte alltid som man tänkt sig... Men vilken du än väljer KÖP den i Ullared...för pumpa...det gör nog alla vid några tillfällen...kanske vid mjölkstockning...eller att man är iväg själv...
    De flaskor och nappar som funkar här som oxå finns BILLIGT i Ullared är MAM!!!!! Min son ¨får ett bra sugtag med dessa flaskor SAMT så kan man microsterilicera dem!! vi har testat andra flaskor och de med rund pip rullar han bara runt med i munnen och blir arg...
    vad gäller kläder så är det roligt att ha en del kläder innan...men sååååå mycket roligare att köpa när bebisen har kommit....vår son är såååå fin i blåa kläder...hans ögon bara glittrar...och här sitter vi med en massa grönt he he he...han var 52 lång när han föddes så st 50 kläder kunde han ha någon vecka...men man vet ju aldrig...om ni kanske får tidigt så är det ju bra med st 50...'
    lycka till!!!
    /johanna

    SvaraRadera
  17. I storlek 50 rekommenderar jag omlott-bodys med tryckknappar. Det är otroligt praktiskt och man slipper känna sig som en ond människa som när man trär den över huvudet, vilket inte brukar vara så uppskattat.

    SvaraRadera
  18. Min dotter var en kräkbebis plus att hon ofta bajsade så mycket att det läckte upp på ryggen trots rätt storlek på blöjor... så även om vi hade mycket kläder till henne var vi ändå tvungna att tvätta ofta för det är inte roligt att låta så smutsiga kläder ligga i tvättkorgen en längre tid! Så att man har mycket kläder är ingen garanti för att man måste tvätta mer sällan. mitt råd är att köpa lite i typ storlek 50, 56 och 62. Sedan kommer ni nog få lite kläder i present från andra. Märker ni att ni behöver mer kan man alltid köpa sedan (eller klicka hem på tradera el liknande).

    SvaraRadera
  19. Vill du slippa mjukgörare och andra kemikalier i plast finns ju alternativet nappflaska i glas.

    SvaraRadera
  20. Tank pa att man far jattemanga klader i present. Min dotter har en massa klader som vi inte hunnit anvanda, da var hon anda liten (2270 g). Och om det inte kraks sa mycket sa behover det inte bli sa mycket tvatt, inte forrans explosionsbajsandet borjar ;)

    SvaraRadera
  21. Ullared! Jag längtar också dit nu! Jag och min mor har en planerad resa inom kort! Spännande!
    Jag har dock inga erfarenheter att ge dej ang. klädmängd men det känns som man kanske köper på sig för mycket.. men vad vet jag.. Det märks ;)

    SvaraRadera
  22. Amningshjälpen rekommenderar att man använder sig av Medelas Calma flaskor om man flaskmatar. Jag både ammar och ger ersättning och när jag använde MAMs flaskor så blev hon så bekväm att hon inte ville amma. Jag fick kämpa för att få henne att amma igen och nu använder jag bara Medelas flaskor och då funkar det bra.

    SvaraRadera
  23. Pump är alltid bra ha ifall kommer för mycket eller mjölkstockning.
    Självklart ska du ha flaskor ifall ifall man vet ju aldrig MAM flaskor gillar jag och kört till alla tre. Till nr 1 hade vi först Apotekets och meledas flaska lättare för att duga han kom förtidigt o orka inte då mycket men väl hemma körde vi MAM flaskor och det finns på Ica och Willys och sempers modermjölkersättningen och bifidus så inte magen blev trög

    SvaraRadera
  24. Vår son är född i Januari i år, och vi hade en kombinerad åkpåse/overall frpn Lindex. Jättesmidigt att bara stoppa ner honom där i och sen lägga i vagnen med en filt över. Mössa köpte vi en stickad från Newbie, Kappahl 0-6 månader.
    Liam var 51 cm och vägde 3545 när han föddes, han hade storlek 50 i drygt en månad, byxor ett par 3 veckor längre. Vi hade turen som inte hade ett "kräk-barn" så det gick inte åt så mycket kläder. Men en kompis till mig har en 2 månaders som spyr konstant och hennes tvättmaksin går i ett, trots ett helt hav med kläder. Så det är ju svårt att veta i förväg hur mycket som behövs. Allt beror ju på hur bebisen är.

    Vi har kört med MAM-flaskor sen han var 1 månad och jag är helnöjd med dom! Den platta nappen ska påminna mycket om moderns bröstvårta så det är lätt att skifta mellan amning och flaksa, som jag gjorde. Luftventilen som släpper ut överflödig luft fungerar jättebra och vi har inte haft några större problem med magont. Alla barn får ju lite ont i magen, det tar ju ett tag innan tarmarna och magen har vant sig vid mjölk/ersättning så det är fullt normalt. Vi gav Sempers Magdroppar som gjorde susen.

    Lycka till! :)

    SvaraRadera
  25. Tycker man behöver mycket kläder den första tiden. Dels för att man inte kommer att ha tid att tvätta utan ha fullt upp med amning och ta igen förlorad sömn. Och också för att man kanske vill att bebisen ska vara ren och lukta gott, när man själv känner sig lite ofräsch och luktar illa. Det kan ju också hända saker som gör att man faktiskt blir sängliggande en vecka eller några dagar efter förlossningen och det sista man tänker på då, är att man borde tvätta! Bulla upp med ett rejält lager i den minsta storleken alltså!

    SvaraRadera
  26. För att spara bodiesarna från kräks så använde jag alltid kräk-halsdukarna men han lyckades ofta kräkas utanför ändå :) Jag har alltid älskar Lindex bodies och byxor, byxorna har mudd i midjan och vristerna så byxorna kan man ha lika länge som man byter storlek på bodyn tre gånger! Dessutom var det svårt för bebisen växer ju i etapper ibland, så storlek 62 hann vi knappt med att använda alls! Jag tyckte det gick mer pyjamaser än något annat, så det hade vi mycket av. Vårt hus är också stort och kallt så han hade alltid pyjamas med fötter på.

    SvaraRadera
  27. Har läst din blogg ett tag och nyligen startat min egen... flaskmatade min första helt! Har inte läst alla kommentarer så någon har kanske sagt samma... men jag gillade MAM flskor bäst, enkla att sterilisera i micron och du slipper koka. Tänk på att bröstmjölk har napp 1 och ersättning napp 2. Och man vet ju inte vilken flaska bebisen accepterar... men ha många av samma, typ 6 stycken. Och köp inga små, ta stora direkt, vips äter de en massa (möjligen någon liten att ta med)! Och ta dem med botten man kan lossa, de är enkla att maskindiska. Det finns en (enda) bok om flaskmatning, du hittar info på http://www.attflaskmata.se/. Lycka till hur du än gör!

    SvaraRadera
  28. Avent flaskan fungerar bra för oss. De flaskorna du nämner är alla BPA - fria, men det brukar stå även på förpackningen.
    När det gäller kläder är min erfarenhet att det inte värt att köpa för många för att de inte hinner ha de på sig. Man tvättar ändå varannan var tredje dag, det är så mycket kiss och bajs och sånt i början.
    Vår Arvid kunde ha storlek 50 på sig länge (fram till nu), men han kom tidigt och var liten. Normalt hoppar de till stl 56 ganska snabbt.

    SvaraRadera
  29. Medelas calma flaska är mest lik amning, men det är svårt att suga, vår lilla Arvid tex hatar den. Jag själv väntade med flaskan tills han föddes och kunde se hur det är med amningen och sånt.

    SvaraRadera
  30. Jag tycker du fått olika åsikter om det här med kläder. Det är väl bara att läsa vad olika personer tänker och bilda er en egen uppfattning. Det är inte hela världen heller, är det för lite kläder så får ni köpa nytt tidigt, är det för mycket kläder kanske ni får en till eller så går det att sälja eller så är det inte hela världen :) Särskilt inte om inköpskostnaden var låg. :) Jag kan sälla mig till skaran som hade en liten bebis, han hade stl 50 och 50-56 länge, säkert 1 månad. Han är född i fullgången tid. Så vi fick köpa mer i stl 50 under första veckorna. Visst tvättar man ofta, men vi hade också en del blöjolyckor så de gånger det bajsades på bodyn 3 ggr hade man inte så mycket att ta av, även om man andra dagar använde samma body dag efter dag :) Vi hade ingen kräkbebis, har man det är nog också situationen en annan.

    Vad gäller pump - om det finns pump till bra pris är det inte tokigt att ha. Även om det visar sig att du inte ammar så går det alldeles utmärkt att sälja den sen, vet många som köper pump begagnat. Oavsett amning kommer brösten sannolikt fylla på sig stl pamela anderson i början och i nödfall är det skönt att åtminstone veta att man har en pump där hemma... Likaså i fall av mjölkstockning. :) Men det är inget som alla använder, jag har använt min 1 gång men kommer nog använda den lite till att pumpa för ev flasmatning eller ge i samband med smakis-intro. Jag tycker ändå inte det var ett onödigt köp, fast jag alltså bara använt den 1 gång. Och då köpte jag den på apoteket och inte ullared...

    SvaraRadera
  31. Åh vad roligt att ni ska få med allt shoppande =)
    När jag låg på neonatal fick vi pröva en "ny" flaska som ska likna bröstet och håller samma "utformning" tror den hette calema elr nått liknande från Medela. (Osäker på stavningen) Men dom funkade jätte bra och hon tog bröstet lätt innan/efter och märkte ingen större sklillnad. Men då hon blev förkyld och fick svårt att äta med den bytte vi snabbt till MAM´s first bottle. Och de funkade också jätte bra. Är många delar att diska men man kommer in i det ganska snabbt och jag var glad att jag hade en sån flaska hemma när vi kom hem. Dock fick jag springa på apoteket dagen efter vi kom hem o köpa en calema flaska då mam flaskan rann för fort i början.
    Hoppas du hittar en du o bebis tycker om och ett stooort lycka till!

    SvaraRadera