onsdag 16 januari 2013

3 veckor och lite magproblem

Idag är den där lilla krabaten som är vår son tre veckor!
De senaste dagarna har han fått lite ont i magen precis efter att han ätit. Han spänner sig och magen blir hård. Jag antar att det är gaser och annat som bråkar med honom. Han har inte så ont så att han gråter, utan mest att han blir besvärad och orolig av det. Vi har idag köpt minifom-droppar för att se om de har någon effekt. Någon som har något annat tips på att minska magknip?

Idag var vi iväg en snabbis till affären och helt plötsligt knackar någon mig på axeln och då är det "vår" barnmorska som var med vid förlossningen (och vid Dutts förlossning) som står där. Jättekul att hon kände igen oss och tog kontakt. Eftersom vi inte såg henne hade hon ju lika gärna kunna strunta i att ta kontakt. Vi pratar en liten stund innan vi hasar vidare åt varsitt håll.
Små saker i vardagen som man blir glad över. På dessa tre veckor som gått har hon säkerligen hunnit förlösa en mängd bebisar och man tycker att vi skulle hunnit bli en av alla. Kul att så inte är fallet.

Så här på 3-veckorsdagen bjuder jag på en liten bild. Tröjan har en kollega till mig stickat. Mössa, halsduk och sockar har en kollega till mannen stickat.(bild borttagen)

22 kommentarer:

 1. Mycket söt. Fin tröja. Vi gav magmassagen "solen är rund, månen är halv"

  SvaraRadera
 2. Jättefin tröja. Jag ger min dotter semper magdroppar 5 droppar dag och sedan massera magen lite lätt./Lina

  SvaraRadera
 3. Magmassage brukar kunna vara bra vid magbesvär. Minifom innehåller parabener och har slutat säljas i Norge pga det. Det är inget jag skulle prova i onödan. Min pojke skrek sig igenom kvällarna och nätterna den första månaden så då provade vi minifom men det hade ingen större effekt så vi slutade när vi fick reda på att det innehöll parabener. Vi har även gett sempers magdroppar sedan han var några veckor och nu har han inga större bekymmer med magen längre men om det beror på dem eller på att han helt enkelt blivit lite större och magen mognat vet jag inte. Han är 2,5 månader nu. Har förresten följt din blogg under vår egen utredning och ivf behandling och tycker det är så roligt att ni äntligen fått ert mirakel. Grattis!

  SvaraRadera
 4. Minifom kan man ge fler drp än det står på förpackningen, fråga på ert Neo hut många de ger men i Östersund gav vi alltid 20 drp ist för 10. De tas inte upp i kroppen utan slår bara sönder gasbubblorna. Semper droppar är "goda" bakterier som hjälper magen komma igång, i början har inte bebisen det helt färdigt. Magmassage är underbart att kunna, låt någon duktig lära dig det! Massera innan måltid (inte med en vtålhungrig bebis dock, dom ska vara lugna) minst 15 minuter om det är möjligt, för det brukar ta lite tid innan det lossnar. Om det inte kommer något då så brukar det komma senare :) Två gånger om dagen kan vara lagom att massera. Ta rikligt med barnolja och va varm om händerna i ett varmt rum. Om du vill kan man ibland ta tempen i rumpan, det retar lite och de kan ha lättare att få ut gaserna just då. Lycka till :)

  SvaraRadera
 5. En enkel grej som många (inklusive jag själv) inte tänker på är att rapa efter maten. Och då menar jag att lägga upp lillkillen ganska högt upp på din egen axel. Det ger magmassage och luften kommer ut.
  Vår tjej gillade det verkligen och somnade ofta så också efter rapen. :o)

  Sen sa vår bvc-sköterska att lite magknip kan det bli när mage och tarmar växer också. Hon tyckte själv att magmassage på axeln som ocan fungerade bäst, men det vet jag inte riktigt. Vi körde alltid med axelrapen. Funkade bäst.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Naaw så söt han är :-D har du provat antikolik nappflaska... Är hål i botten så luften kommer ut o bebisen bara får maten i sig o inte en massa luft.. Själv har jag 3 veckor kvar till bf.. Hoppas det går fort. Hoppas det löser sig med magen bamsekram Sandra

  SvaraRadera
 7. Grattis på 3-veckorsdagen!
  Massage kan också vara bra mot magknip.

  SvaraRadera
 8. Många har skrivit sempers magdroppar (finns på Apotek) och det är mitt tips också. Minifom hjälpte inte på vår tös. Magmassage är toppen- googla på "sol och måne" eller be din BVC visa!

  SvaraRadera
 9. Så otroligt söt! Och så pytteliten!
  Mirakel, det är vad han är!
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Rapa, rapa, rapa! Det är faktiskt viktigt att bebisen får ur sig luften denne svalt under måltiden! Lägg bebisen på axeln (gärna med en handduk under för det kan lätt komma lite spy;)) och stryk/klappa försiktigt på ryggen.
  Ibland kan man få gå ett tag, men jag tror det lönar sig i längden ändå. ALLA jag känner som varit noga med att rapa sina barn ordentligt har haft barn som inte haft några magproblem. Om det är slumpen eller att det är en effekt av rapningen kan jag ju förstås inte säga, men jag det verkar så:)
  Kram Elin

  SvaraRadera
 11. Massagen finns beskriven på 1177 - sök på kolikmassage, eller babis magont (typ), finns både text och bilder.

  Låt honom ligga på era magar/bröstkorgar på sin mage och sova dagtid (och nattetid om ni kan sova så) det värmer upp magen på honom och ska lindra. Vi tycker att det har hjälpt vår lilla något iaf.

  SvaraRadera
 12. Om han inte har mer besvär av sina gaser än de du beskriver ovan hade jag inte gett miniform utan testat med att rapa och eventuellt massera. Alla små barn har gaser i magen och blir få och då oroliga av det. / J

  SvaraRadera
 13. Vi använder Dr Browns antikolik flaska, tar bort luften jättebra. Sempers magdroppar kan man också prova. Magdropparna hjälpte inte för oss, men vår son visade sig vara känslig för mjölk, därför gav dem ingen effekt. /Charlotte

  baracharlottes.blogg.se

  SvaraRadera
 14. Hej! Förutom dropparna som redan nämnts så rekomenderar jag starkt pysventil. Det kan köpas på barnbitiker. Köpte på Bonti. Man kan köpa ett pack med 10stycken, det är engångs pysar men vi kokar dom och återanvänder (dom är i plast) när du märker att han har besvär med magen så för du in den i ändan på honom ( gör det när han ligger på skötbordet och ha papper eller blöjan under. Det hjälper honom att få ut gaserna och det kommer ofta bajs som rinner ut också. Han verkligen njuter när vi gör det för allt det onda försvinner direkt. Häll lite babyolja på den innan du för in, det kommer pysa och braka ordentlige genom röret. Ha inte för bråttom att ta ut den. Ibland kommer det efter ca en minut. Allra bäst är om en håller upp benen och stoppar in det medans den andra masserar magen anska hårt neråt. Det är världens bästa uppfinning! Sen rapa alltid massor! Lycka till och Grattis till lilla Olle :)!!

  SvaraRadera
 15. Jag har hört, men inte testat själv, att det finns ett messmörstrick som är superbra mot små kolikmagar. Går säkert att googla på. Hoppas att det lättar.

  SvaraRadera
 16. Vad får han för ersättning? Vo har haft jättemkt problem med min dotters mage. Baby semp gjorde henne hård i magen, likaså nan tetra - nan pro 1 funkar bäst för oss. Vi har alltid mer vatten i än vad som står på förpackningen för att det ska vara snällare mot magen.
  Miniform gjorde hennes mage värre, däremot funkar semperdroppar å pysventil klockrent! Hade inte överlevt att se henne så ledsen så länge som hon hade kolik, pysventilen var vår räddare i nöden.
  Hoppas hans mage blir bättre snart.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Om det i värsta fall blir värre och värre med magen så prata med BVC om komjölksprotein-allergi (finns i vanlig ersättning). Många bebisar med stora magproblem har det, det växer oftast bort. I min mammagrupp var vi inte mindre än tre st med sådana barn. I så fall finns mjölkfri ersättning att ge. Men troligast är det väl bara "vanliga" magbesvär som nästan alla spädbarn får då och då.

  SvaraRadera
 18. Småttingar har ont i magen, mer eller mindre tills dess att dom har stabiliserat tarmfloran. Semperdroppar kan hjälpa till med det. Vissa är känsliga för komjölk men långt ifrån alla. Rapa och magmassage är dom bästa tipsen. Gaser gör ont och småttingarna rör sig inte tillräckligt för att evakuera dom själva därför är massage så bra. Det tar tid att lära sig prutta :) Sen kan jag veeerkligen rek boken "The Wonderweeks" (har inte med magknip att göra), finns även som app. Om han blir extra grinig runt 5e veckan så bli inte överraskad ;)

  SvaraRadera
 19. Det enda som fungerade i slutänden för oss var messmör (som man blandade i ersättningen (fick tipset från BVC så inte en ren hemmakur)). Vi hade också en bebis som gick på ersättning och den fick förstoppning. Två nattliga besök på akuten blev det. Viktigt notera att det annorlunda med ersättning då de blir hårdare av det än av bröstmjölk. Vi använde de droppar du pratar om också, men de fungerade inte hela vägen.

  Massage var också en bra hjälp, och det med termometer funkade bra.(Finnns speciell grej på bebisafförerna för detta också.)

  Jo, så det finns det en massa varianter av ersättning som bättre för magen. Dock dyrare. Finns en massa varianter från både Semper och Nestle. Men de finns bara på stormarknader, inte på vanliga affärerna. Kolla in på deras hemsidor, där står det säkert vilka varianter de har. Testade dock aldrig då messmör funkade och de asdyra. Kändes som alla pengar redan gick till ersättning...

  SvaraRadera
 20. Semper Lemolac har vi som ersättning. Ska vara snällast mot magen enligt BVC. Något med att mjölken redan fördelats på något sätt så att magen inte behöver jobba lika hårt på att bryta ned mjölken. Ett tips kanske.

  SvaraRadera
 21. Har läst om en tesked kamomillte

  SvaraRadera