fredag 8 april 2011

Vecka 14+0

Ännu en vecka har gått!! Tröttheten tycker jag har kommit tillbaka något igen. Kanske kan den också bero på allt flyttstök vi har haft de senaste veckorna. I övrig känner jag inte så mycket. Mina vanliga jeans är för trånga, men än ser magen bara fet ut, inte gravid. Folk måste tro att jag har ätit alldeles för många pizzor på sista tiden...


Barnet
Fostret kan suga på fingrarna. Huden är fortfarande mycket tunn. Barnet börjar lagra kalcium för att utveckla skelettet. Fostret har i princip formats färdigt. Även ansiktet är klart och tydligt, men öronen utvecklas fortfarande lite. Barnet kan hicka. Om du känner fosterrörelser nu kan det kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter.

Mamma
Eftersom fostret lagrar kalcium kan du under den här perioden bli sugen på mjölk. Drick gärna mjölk både nu och senare. Hjärtkapaciteten ökar för att klara syretillförseln till både dig och fostret. Fram till och med vecka 32 kommer hjärtats kapacitet att öka med 30 - 50 procent. De flesta har nu vuxit så mycket att kläderna börjar bli för trånga. De flesta kvinnor pendlar under den här tiden av känslor mellan lycka och förtvivlan. Reaktionerna kan vara häftiga, ungefär som tonårstidens humörsvängningar. Tankar och fantasier om barnet är vanliga. Många drömmer mycket nattetid och minns ofta drömmarna bättre än annars. Det är inte ovanligt att man blir mer skrockfull än vanligt och känner behov av att besvärja och gardera sig för att något går galet.

Källa: Vårdguiden

11 kommentarer:

  1. Oj, va snabbt det går, redan V 14!
    Snart är det väl dags för första magbilden? ;-)
    Hoppas ni mår bra i ert nya hus, tillåt dig att vila när du behöver bara!

    Många varma kramar

    SvaraRadera
  2. Läste lite på din blogg och ville bara säga grattis;) Jag och min sambo skulle oxå göra en Ivf efter att ha försökt i strax över 2år, dock så bestämde de sig för att ta sig själv just när vi skulle påbörja behandlingen hehe;)
    Ännu en gång, riktigt stort GRATTIS:)

    SvaraRadera
  3. maria: Trots att jag ibland känner att tiden går sakta så tickar den ändå på i ganska rask takt.

    Cattis: Stort grattis till dig. Vad härligt att ni slapp påbörja behandling!

    SvaraRadera
  4. Tack så mycket:)
    Det dröjjer inte alls tills du får känna sparkar, tiden går ju så ofantligt fort.
    Jag längtade med efter sparkarna, men nu är lillkillen snart här, känns som igår man fick 2 streck på stickan:)

    SvaraRadera
  5. Ja, det känns jätteskönt att snart vara igång igen! Nu har vi väntat länge nog, börjar närma sig 3½ år.
    Vid vår första IVF gjorde de inte icsi och då fick vi inga befruktade, troligtvis pga omogna ägg, blåsorna var inte stora nog trots 16 dagars stimulering. Jag har ju pcos och de vågade inte ge mig så stor dos från början. Andra och tredje gången gjorde de icsi och då fick vi fin befruktning. Kanske vore aha något? Känns skönt i alla fall att det blir korta metoden nu, hoppas på bättre resultat, kanske kan vi t.om få någon liten eskimå om vi har tur!
    Trevlig helg :)

    Många varma kramar

    SvaraRadera
  6. Ett tips är att köpa klänningar om du trivs i det, hade jag vetat hur det skulle vara att växa hade jag bara köpt det. Är skönt hela vägen tills det är dax :)

    Stort grattis till ny vecka!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Det går undan! :) Grattis till nya veckan. Trevlig helg. Kram!

    SvaraRadera
  8. Jag fastnade en halvtimme i din blogg och blev lite tårögd när jag läste inläggen om apotekspåsen och om när ni fick storken. Tänk att det gick den här gången! Hurra!

    SvaraRadera
  9. Vad tiden går fort! Roligt att det ändå händer något även om du inte tycker att du ser ut annat än att du har ätit mycket ;)

    SvaraRadera
  10. Ja tiden tickar sakta men framåt. Känner igen det där med magen. Jag känner mig också mest tjock. Jag vill ha en mer "gravidmage".

    SvaraRadera
  11. Jessica,Magnus,Klara o Hedvig9 april 2011 kl. 12:41

    Gratulerar till vecka 14! Snart får du mer gravidmage ska du se! Vänta bara...snart är det nog tydligt att det inte bara är pizza i magen!
    Tänk att din målbild med graviditet vid flytten blev sann, härligt! Framåt jul sitter du och ammar en liten i ert julpyntade hus! Tänk dig adventsfika i ert hus....med Dutt i tomteluva...åhhh! Jag känner att jag och M nästan bjuder in oss själva på adventsfika med Dutt....

    SvaraRadera