torsdag 9 februari 2012

Varför kostar det så mycket?

Fick igår en fråga i en kommentar från en anonym läsare: "då jag ej är insatt i ivf undrar jag om du skulle ha tid att berätta mer om kostnaderna. Du skrev innan att för ett försök betalar man 25 000 kr och för 3 st försök 50 000 kr. Ofattbart vilka kostnader för att få ett/flera barn. Hur kommer det sig att det kostar så mycket och vad "går" pengarna till, är det kliniken som tar det mesta eller hur fördelas det. Att skaffa barn känns ju som en självklarhet i livet och att det i så fall inte ska kosta pengar om man behöver lite hjälp på traven.. Känns så frustrerande, kan inte ens tänka mig hur ni känner er."

För vissa av oss kostar det verkligen massor av pengar för att få vårt efterlängtade barn.
All vård kostar ju. Den vård vi får "gratis" av landstinget är ju inte gratis egentligen utan den är ju finansierad av våra skattepengar. När man sedan behöver få privat vård får man stå för hela sjukvårdskostnaden själv helt enkelt. Det är ju likadant ifall man vill göra en till exempel bröstförstoring. Många går ju då till privata kliniker och får betala hela kalaset själv. Det kanske inte går att jämföra med en ivf-behandling men det är ju egentligen samma sak.

Att en ivf-behandling kostar mycket pengar kan jag på ett sätt förstå. När man är inne i det så förstår man vilka resurser och vilken kunskap som behövs för att det ska fungera. Allt kostar ju, lokaler, de har anställda läkare, embryologer, barnmorskor, undersköterskor med flera, all teknik de har och så vidare. Sedan måste ju klinikerna också gå med en vinst, annars skulle de ju inte kunna fortsätta med sin verksamhet.

Sedan är det som sagt jättetråkigt att det för vissa ska kosta att få barn. Barn ska ju kosta när de väl finns hos oss.

Jag är dock tacksam att den privata vården finns trots att den kostar pengar. Det är förhoppningsvis på det sätter som jag får möjlighet att få ett barn.

Vill du bidrag till vår insamling Önskan om ett levande barn klickar du här. Alla bidrag, stora som små är välkomna!!

5 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag har läst din blogg ett tag och undrar om ni inte har några landstingsfinasierade försök kvar eller om ni står i kö?

    Sofie

    SvaraRadera
    Svar
    1. I vårt landsting får man två försök och dom har vi redan utnyttjas. Efter det har vi hunnit med fyra privat återföringar.

      Radera
  2. Tack för svar. Ja två försök för något så komplicerad som ivf är ju inte mycket:-(

    Sofie

    SvaraRadera
  3. Är så ledsen över att det inte fungerade för er, stor kram

    SvaraRadera
  4. Hej Anna,

    Kom igår kväll hem efter tre veckor i Thailand och imorse kollade jag såklart din blogg. Skrollade direkt ner till det sista inlägget jag läste innan vi åkte och började läsa där. Satt redo för att skriva ett "Grattis"-inlägg, men blev så ledsen när jag insåg att ni fått ett minus. Jag är så ledsen för er skull. Kan inte förstå varför världen är så orättvis och att ni tvingas kämpa såhär. Det enda jag vet är att när ni får ert lilla nyfödda levande barn i armarna så kommer det vara värt allt. Men jag önskar så att er resa till ett levande barn vore kortare. Jag skickar alla styrkekramar jag har och hoppas du/ni vet att jag tänker på er.

    Kram Rebecca

    SvaraRadera