tisdag 22 februari 2011

De utlovade skötselråden

Många tror att det är väldigt svårt att sköta en orkidé, men det är det inte.
Naturligtvis finns det vissa arter som är svårare än andra, men de allra vanligaste är inte så svåra till exempel brudorkidé (phalaenopsis). Dessa skötselråd gäller främst brudorkidé då jag gillar dom mest och har flest av dom.

Vattning:
Jag vattnar mina orkideér cirka varannan vecka. På sommaren blir det lite mer ofta. De vill ha kalkfattigt vatten, alltså regnvatten eller kranvatten som stått upphällt ett tag, men det brukar jag inte göra.  De knep man kan ta till för att veta om de behöver vatten är att känna vikten på krukan. Om den är lätt behöver den vatten. Man kan även titta på hur rötterna ser ut i krukan. Är de grå behöver den vattnas. Är de gröna behöver den inte vattnas. Är jag osäker så väntar jag ett par dagar. Hellre att man väntar några dagar än att vattna den för mycket.
Hur vattnar man då frågar många mig.  Ibland vattnar jag med vattenkanna, men då MÅSTE man senast två dagar därpå hälla av överblivet vatten ur ytterkrukan, annars ruttnar rötterna. Ibland tar jag blommorna till diskbänken och vattnar dem under vattenkranen. Sedan får de stå och rinna av en stund innan de hamnar i fönstret igen.

Gödning:
Jag är ganska dålig på att gödsla mina orkideér, men gör man det måste det vara med en speciell orkidégödning som finns att köpa. På flaskan står det att man ska ha gödning i vattnet vid varannan vattning, vilket skulle bli ungefär en gång i månaden, men jag gödslar de kanske bara en gång i halvåret.

Omplantering:
ca 30 orkidéer i vardagsrumsfönstret
Omplantering är jag väldigt slarvig med. Min erfarenhet är att mår de bra i den kruka de är får de stå kvar i den. Ibland händer det dock att de "växt ur krukan" och då måste den ju planteras om. Jag använder inte färdig orkidékompost då jag tycker att den är för smulig, vilket gör att det tar längre tid för komposten att torka upp vilket i sin tur kan leda till att rötterna ruttnar och blomman dör. Jag brukar köpa pinjebark och perlite istället. Pinjebarken finns i olika storlekar och för att passa i platskrukorna ska den vara ganska fin storlek. Perlite liknar frigolit som jag blandat ut pinjebarken med för att det ska bli luftigt som gör att komposten torkar upp snabbt. Perlite finns att köpa hos välsorterade blomsteraffärer till exempel Blomsterlandet. Naturligtvis lite överkurs att blanda sin kompost själv och den färdiga kompost som säljs fungerar naturligtvis också. Viktigt att plantera om orkidén under viloperioden.

Läge:
Brudorkidén vill stå ljus, men man får se upp så att solen inte bränner bladen, främst på sommaren. Jag har mina brudorkidér i söderfönster, men där skyddar balkongen över lite mot direkt sol på sommaren. Dom klarar även att stå i öster- och vänsterfönster. Har man väldigt stark sol kan det vara bra att skydda blommorna med en tunn gardin.

Efter blomning:
Läser man vissa skötselråd så står det att man efter blomning ska klippa av blomstängeln en bit ner. GÖR ALDRIG DET! Klipp bara bort sådana stänglar eller delar av stänglar som vissnat och blivit bruna. Stängeln kan fortsätta växa och sätta nya blommor där.


Det behöver inte vara svårare än så. Har ni några frågor är det bara att kommenterar så skriver jag mer.

6 kommentarer:

  1. Vilka bra tips :) Jag har nyligen fått lära mig ett till som jag inte har gjort tidigare. Det är att man kan ha lekakulor i utterkrukan och hälla lite vatten i botten och sedan ställa orkidén på lekakulorna. Då får de fuktigheten som de trivs i samtidigt som vattnet inte når innerkrukan.

    Va häftigt med så många orkidéer. Hur ofta blommar dina om?

    SvaraRadera
  2. tjohej igen, vart gick du privat? ja går ju på rmc nu o har ju ett FET kvar om detta nte lyckas men sen ska vi gå privat, ngt att rekomendera?
    kram

    SvaraRadera
  3. Marika: Ett bra knep för att öka luftfuktigheten.
    Det är väldigt olika hur ofta mina blommar om. Vissa tycker jag blommar jämnt medan andra har väldigt långt mellan blommningarna. Jag tror det beror på hur blomvillig just den hybriden är.

    SvaraRadera
  4. Och jag gör aldrig något annorlunda med mina brudorkidéer jämfört med mina andra krukväxter. Vattnar en gång i veckan, en liten skvätt. Kollar aldrig om det står vatten kvar. De blommar om, och blommar om, hela tiden. :-)
    Jag tycker det är så tråkigt med alla rötterna som hänger utanför krukorna bara.
    Men visst är de underbara när de blommar!

    SvaraRadera