onsdag 23 februari 2011

Varför Dutt?

Lo undrar var namnet Dutt kommer ifrån. Det är ganska långsökt men jag ska försöka att förklara. I Svenska Dagbladet för cirka två år sedan publicerades en artikel om ett föräldrapar som valt att inte berätta sitt barns kön för någon. Ganska extremt kan jag tycka...
Dagarna efter fanns det en Berglin-teckning i Svenska Dagbladet om den artikeln. Tyvärr finns den inte på nätet så jag får försöka att förklara den:

Äldre dam – Och hur gammal är den här lilla raringen då? (till föräldrar med barnvagn)
Mamman – Det tänker vi inte tala om. Vi vill inte låsa fast oss i någon tideräkning. Vi vill att Dutt ska leva i en kulturellt och religiöst obunden tid!
Pappan – Inget årtal, inget kön, inget fram eller bak! Dutt är en fri människa.


Jag är emot stela könsroller och avskyr rosa på flickor och blått på pojkar, men det kan ju också gå till överdrift.

Vet inte varför jag just kom på namnet Dutt den här gången, men Dutt är en fri människa utan kön (än så länge) i min mage. Så jag tycker att det passar.

4 kommentarer:

  1. Härligt namn och inte så långsökt! Gillar att dom ska vara sina egna även om dom såklart ska få veta om dom är kille eller tjej, det viktiga är nog att lära sitt barn att det inte är någon skillnad och alla har samma värde!

    Tack för ditt svar! Trevlig kväll...

    Lo

    SvaraRadera
  2. Sugen på att få lite barn kläder?? Kika in hos mig=)

    SvaraRadera
  3. Bra inställning! Är själv i ivf-karusellen och läser en hel del bloggar om graviditeter och barn och förvånas uppriktigt över hur extremt könsrollskonservativa många är. Numera så är prinsessrollen med rosa, glitter och blingbling ingenting som flickor klär ut sig till längre utan det är vad de ÄR i sin egenskap av att vara flickor. Både märkligt och skrämmande inför framtida generationer, tycker jag.


    Allt Gott

    SvaraRadera