fredag 4 november 2011

En hjälte i mina ögon

Idag fick jag den här kommentaren från Julia: "Jag har en fråga. Jag ska donera ägg och undrar hur lång hormonbehandlingen är ungefär fram tills dom kan göra äggplocket?"

Först av allt vill jag säga att jag tycker att du gör en otroligt god sak som väljer att donera ägg. En hjälteinsats!! Det behövs fler som du som ställer upp och donerar ägg till dom som själva inte lyckas få fram några egna ägg eller har dålig äggkvalitet.

Angående din fråga så vet jag att jag någonsans bland mina 1100 inlägg ska ha ett inlägg som beskriver ivf-metoderna fram till äggplock, men just nu hittar jag inte just det inlägget. Gör därför en ny redogörelse.

Det finns två metoder, den korta och den långa metoden.
Den korta (den jag alltid gjort) innebär att man börjar med hormonspruta på cykeldag 2 eller 3. Medicinen kan vara till exemoel Puregon eller Menopur. Omkring sprutdag 6 kompletterar man med ytterligare en spruta (orgalutran) ska ska förhindra för tidig ägglossning. Under sprutperioden har man cirka två-tre ultraljudkontroller för att se hur äggblåsorna utvecklas. Då tas även blodprov. När läkaren bedömer att det är dags för äggplock inom de närmaste dagarna tar man en äggmognadssputa (tex Ovitrell). Den tas 36 timmar innan planerat äggplock. Äggplocket brukar ske på sprutdag 11-14 ungefär beroende på hur fort äggen växt.

Vid den långa metoden börjar man på cykeldag 21 med att ta nässpray med hormoner för att för få en nedreglering (alltså hamna  i ett klimakterieliknande tillstånd). Jag tror man sprayar cirka två veckor för att sedan börja med hormonsprutor också ungefär två veckor.

Den korta metoden har jag tyckt varit snabb och smidig (om man nu kan kalla ivf smidig). Vad som gör att man använder den ena eller andra metoden verkar vara lika olika från klinik till klinik samt vilka förutsättningar personen som ska genomgå behandlingen har.
Vet inte vilken metod som används mest till de personer som ska donera ägg. Kanske skiljer sig behandlingen något för er som ska donera ägg. Det vet inte jag.

Hoppas Du blev lite klokare i alla fall. Har du ytterligare frågor får du skriva igen.
Jag önskar dig lycka till och att du får ut många ägg som kan bli glädje för andra.

2 kommentarer:

  1. Tack så himla mycket! Blev absolut klokare:) Hmm får nog ringa kliniken och se vilken metod det blir så man kan planera lite!
    Kan man hjälpa någon så är det självklart för mig att försöka!:) Själviskt att sitta på alla ägg själv när det finns människor som knappt har några osv.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Jag kan inte hålla med om att det är själviskt att inte donera ägg.

    Jag har två barn och har inte haft svårigheter att bli gravid och utifrån det bedömer jag det som att jag hade kunnat donera ägg om jag hade velat. Men jag vill inte.

    /M

    SvaraRadera