tisdag 27 augusti 2013

Åtta månader

Igår blev Olle åtta månader. Han "firade" han sin månadsdag med att vara grinig nästan hela dagen. Pust! Mycket berodde på att han sov alldeles för lite på dagen... Men men. Idag har börjat bättre i alla fall. Han verkar vara känslig mot när han får för lite sömn. Då blir det ganska grinigt och tråkigt. Jag har fått för mig om att andra barn kan klara om de råkar få för lite sömn någon dag, men på Olle märks det med en gång. Bvc- sköterska sa att det kan bero på att han är för tidigt född.

Han har sedan några veckor tillbaka två små tänder på gång i underkäken. De är inte helt uppvuxna än, men det känns som de blir större för varje dag som går. Sedan fortsätter han att kämpa med att lära sig krypa. Han ålar obehindrat, men han vill ju mera.

Det blev sådan skillnad när han nu lärde sig att åla. Tidigare var han så frustrerad och förbannad så fort han låg på mage och inte kom någonstans. Nu upptäcker han huset med några blåmärken i pannan som resultat när han dunkar in i dörrposter och annat som råkar vara i vägen...

Han kan inte riktigt sitta helt stadigt än, men nästan... Det ska bli kul när han kan göra det för det gör också att han kan bli mer självständig och det känns som om det är viktigt för honom. Det känns redan nu som detta kommer att bli en kille med en stark vilja... Han är ingen "goskille" som vill sitta i knät och mysa, utan han vill vara igång på golvet och stöka med olika saker. Helst med tio leksaker på en gång.

Sedan några dagar har vi helt slutat med ersättning. Vi brukar ta till det när en matning inte går som vi tänkt, men nu de senaste dagarna har han ätit upp allt som vi serverat honom! Nu är det väl dags att gå över till gröt och barnmatsburkar som är från 8 månader. Jag ska försöka att laga lite egen mat till honom också för det blir dyrt att bara köpa barnmatsburkar. Har ni tips på några bra recept till åttamånaders??

5 kommentarer:

  1. http://sofiasguidetillhushallet.blogspot.se/search/label/barnmat

    På den länken hittar du exempel på den barnmat jag gjorde när Edith var ca 8-10 månader gammal.

    Kolla också här: http://lillamatderiven.blogspot.se/search/label/bebismat Där finns massor av fantastiska recept att inspireras av!

    SvaraRadera
  2. I "andra mosboken" finns bra recept från ca 4-12 månader.

    SvaraRadera
  3. Kul att höra om Olle's framsteg. Men jag undrar lite över hur du själv mår nu ? Det känns som att det saknas lite glädje och lycka i dina inlägg....hoppas det bara är jag som tolkar det fel ?

    SvaraRadera
  4. Det är rätt vanligt att det kommer en jobbig period runt 8-9 månaders ålder,det går över. Jag vet,det är lätt och säga när man inte själv är där just då ;-)

    SvaraRadera
  5. En snabb och enkel maträtt att laga till dom i den åldern är en omelett på ett ägg och ha i lite grönsaker och en nypa riven ost. Snabbt, enkelt och uppskattat :)
    Koka lite fisk och potatis. Mixa med en klick smör, ärtor och dill.
    Koka lite potatis, morot, rotselleri (ger god sälta) och kycklingfilé. Mixa med lite av kokvattnet, olja/smör och en nypa persilja.

    SvaraRadera