torsdag 29 augusti 2013

Min egna känslor

Anonym undrade "Men jag undrar lite över hur du själv mår nu ? Det känns som att det saknas lite glädje och lycka i dina inlägg....hoppas det bara är jag som tolkar det fel ?"

Jag har nog medvetet låtit bli att skriva om mina känslor i bloggen på sista tiden. Varför? Jo för att jag inte orkar ta skit från såna som anser att bara för att man kämpat länge för att få barn så får man inte klaga. Därför har jag ganska neutralt beskrivit om Olles utveckling istället.

Anonym: Tack för att du frågar hur jag mår! Det blir jag glad över. Att någon helt okänd orkar bry sig om mig.

Tidigt i våras mådde jag ju inte så bra. Jag var hos läkare och blev sjukskriven och fick antidepressiva tabletter. Jag fick då även en kuratorkontakt. Tabletterna kände jag efter ett tag att jag var tvungen att sluta med. Jag mådde så fruktansvärt illa av dom och dessutom blev jag fruktansvärt trött av dom. Det kändes som om jag hade bomull runt hela huvudet ständigt. Att ständig må illa och vara trött tärde mer på mitt psyke än om jag inte åt tabletterna. Läkaren tyckte att jag skulle fortsätta med tabletterna, men som den besvärliga patient som jag är så struntade jag i det ;-)

Kuratorn träffade jag ett antal gånger och vi pratade om hur jag upplevde min situation just då med allt som hänt och under de gånger jag var där tyckte jag att jag kände mig bättre och bättre psykiskt.

Just nu mår jag bra. Förutom att jag är fruktansvärt trött. En del beror ju naturligtvis på att man har en åttamånaders Olle att ta hand om, men en del är också att min reumatiska sjukdom spökar. Jag har haft kontakt med min läkare tidigare under sommaren för att jag vill testa en någon annan medicin än den jag har nu, men där är det bom stopp. Jag känner mig trött, stel som en pinne på morgonen, huvudvärk och allmänt seg. Alla dom symtom som jag känner igen som min sjukdom, men läkaren tycker inte att det är så. Han anser att min huvudvärk är spänningshuvudvärk och skickade istället en remiss till sjukgymnast. Jag har nu avverkat nästan tio besök hos sjukgymnast och hon anser inte att huvudvärken kommer på grund av stela muskler i nacke och axlar. Hon skulle skicka remissvar till min läkare så får vi se vad som händer härnäst. Antagligen ingenting!

Glädje och lycka? De där svåra orden. Ingen människa känner väl ständigt lycka och glädje. Eller? Jag är naturligtvis otroligt lycklig över att Olle är här. Och tacksam. Jag är nog, när jag tänker efter, mer tacksam och ödmjuk inför att han finns här. Jag är inte ständigt lycklig här hemma. Det tror jag ingen föräldraledig mamma eller pappa är. Det ÄR jobbigt att ha barn oavsett hur efterlängtade dom än är.

Olle har sina dagar då han är oerhört missnöjd och ingenting hjälper. Han vill inte sitta i knät och han vill inte ligga på golvet. Då är det svårt att känna glädje. Måndags var en sådan dag då allt var skitjobbigt. Han gnällde hela dagen, sov dåligt och var allmänt missnöjd. Jag var helt slut när mannen kom hem och undrade hur jag skulle orka resten av veckan. I tisdags var Olle som en annan pojke. Glad, sov bra och kunde ligga långa stunder på golvet och vara nöjd. Då kändes allt bra igen och då hade jag glömde bort den jobbiga dagen innan. Så är det väl. Man har en grundglädje som alltid finns där, även de jobbiga dagarna. För varje bra dag så fylls grundglädje på så att man ha lite att ta av när det sedan kommer en jobbig dag.

Jag tror också att min trötthet gör att de jobbiga dagarna blir än jobbigare för mig då det inte blir någon paus i det hela. Nöjda dagar så blir det ett lugn på ett annat sätt som gör att jag inte behöver ta ut mig på samma sätt.

Om jag inte hade min kära man så vet jag inte hur jag skulle orka. Han tar Olle när han kommer hem vid fem på eftermiddan och även nätterna tar han även om han ska upp på morgonen. Olle har de senaste veckorna vaknat allt för många gånger på natten och inte kunnat somna om. I natt var dock annorlunda. Han grymtade till några gånger precis när vi skulle lägga oss, men han tystnade. Vi somnade och när jag tittade på klockan nästa gång var den halv sex!! Skönt!! Dock vaknade han strax därpå, men då gjorde det inte så mycket. Hoppas att Olle i natt skapade en ny trend!

14 kommentarer:

  1. Min tös var ju en ganska missnöjd bebis. Jag brukar numer säga att hon tyckte lika illa om att vara bebis som jag tyckte om att vara bebismamma. Ingen av oss var särskilt glad faktiskt. Men ju mer hon bemästrat ju nöjdare unge har hon blivit och hela livet har blivit lättare för oss bägge. Nu är hon 1,5 kan gå, prata, klättra och är en fantastiskt glad och harmonisk tjej med en lika glad och harmonisk mamma. Olle är kanske likadan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske är det så. Nu när han bemästrar ålning så är han mer nöjd än när han inte tog sig någonstans alls...

      Radera
  2. Oj vad jag känner igen mig!
    Kommer du ihåg mig? Vi utbytte tröjor o bodysar när vi var gravida :)
    Min tjej är ganska missnöjd mest hela tiden (med undantag för några bra dagar däremellan) och det tar sån energi! Känner också av att jag inte får säga/tycka att det är jobbigt eftersom vår tjej är ett ivfbarn o därmed ska jag vara extra lycklig.
    Känner precis slm du att jah inte skulle klara mig utan min man. Heja ensamstående!
    Vissa kvällar är jag så slut att jag somnar innan jag hunnit släcka lampan.

    Hoppas du får hjälp med din huvudvärk. Drt skapar ju ytterligare stress.

    Kram StinaL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så klart kommer jag ihåg dig. Grattis till dottern!

      Radera
  3. Måste ändå bara säga att jag känner lycka hela tiden med min bebis, även när han är ledsen.. Självklart kan det vara jobbigt, men lyckan försvinner aldrig eftersom kärleken är så stark. Han är så söt när hela ansiktet darrar av gråt liksom, man vill bara äta upp honom :)

    Givetvis kan det vara skönt ibland när han sover, men själva grejen är väl ändå att passa på av vakentiden, eftersom alla säger att den tiden går så fort och man ska njuta. Njuta av att umgås med sin lilla. Det känns lite som om ni kanske inte riktigt finns för varandra i det där "mysandet"..? För det är ju oxå det som suddar ut de jobbiga stunderna av gråt. Att man har det härligt tillsammans den övriga tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När olle gallskriker så att det gör ont i öronen... nä då kan jag inte njuta av det eller när han ständigt gnyr av missnöje oavsett om han är i famn eller någon annanstans. När olle är är som mest missnöjd är det inte ett stilla bebisgråt utan hysteriska skrik och då han bara vill bort från famnen. Inte sött alls utan bara en kamp att att inte tappa honom ur famnen.

      Barn är olika. Mammor är olika. Vad någon tycker är mysigt tycker inte en annan är det.

      Jag har skrivit att de bra stunderna gör att man orkar med de jobbiga.

      Radera
  4. Kanske han skulle uppskatta att komma hemifrån mer. Träffa andra bebisar, leka med andra leksaker, sitta i sandlådan, gå på babysång/ simning osv. Och du med?! Det kanske rent av är tråkigt att ligga på golvet? Oftast har man saker att göra hemma ex diska. Då har man inte fokus på barnet och det blir missnöjt. Man kan då uppleva gnället om än värre pga att man blir störd. Hemifrån kan man mer ha kul och hitta på saker tillsammans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad vet du vad vi gör och inte gör om dagarna? Har du varit hemma här och sett att olle ligger på golvet och jag diskar?

      Radera
    2. mamma till 3 och mormor till 1030 augusti 2013 kl. 09:42

      Det var väl en onödigt klumpig kommentar !!!!
      Sånt gör ju ingen gladare precis.

      Tror säkert både mamma och pappa till Olle vet hur de ska göra på bästa sätt och behöver inga såna kommentarer alls.

      Kram till Olle och er från Trelleborg.

      Radera
    3. Jag tycker det låter som "anonym" bara försökte va hjälpsam och ge ett förslag. Jag håller med, att va ute mycket med andra och hitta på saker gör allas humör bättre. Nu säger jag inte att ni inte gör det, men när det är som värst kan det hjälpa att titta på ankor, gunga, äta sand ;)

      Radera
    4. Så klart att vi är ute så mycket det går. Bara för att jag inte redogör vad vi gör varje minut om dagarna innebär ju det naturligtvis inte att vi bara sitter inne. Vad är det för liv? Om vi inte åter iväg någonstans så har vi en trädgård på 1600 kvadratmeter att roa oss på.

      Radera
    5. Trist att du är så tråkig i tonen till oss som kommenterar...

      Radera
  5. Jag tycker att det finns en tråkig ton hos er som kommenterar också

    SvaraRadera
  6. Nu redogör jag för sista gången: Olle är inte gnällig för att han är understimulerad. Vi hittar på saker varje dag utanför hemmet bland annat öppen förskola, bebysång, promenader, åker till något shoppingcentrum med mera. När Olle är gnällig beror det oftast på att han inte sovit ordentligt.

    Jag skulle aldrig stå och diska om Olle låg på golvet och var ledsen. Disken tar jag när han sover, om ens det ibland ;-)

    Det skrivna ordet är svårt att tolka. En kommentar som inte är tänkt att ha "tråkig ton" kan få det utav att man inte vet hur den som skrev den tänkte. Är det en anklagelse, ett förslag eller en undran?

    I och med denna kommentar stänger jag möjligheten att kommentera detta inlägg. Ingenting mer finns att säga. Kommer en kommentar om detta inlägg i ett annat inlägg tas det bort, allt enligt de "bestämmelser" som jag tog i detta inlägg: http://langtantillbarn.blogspot.se/2013/05/sluta-eller-inte.html

    SvaraRadera