lördag 12 januari 2013

Han borde ju inte vara här än

Ibland när vi sitter och tittar på vårt mirakel kommer vi på att han egentligen inte borde vara här än.
Han skulle fortfarande vara i magen och jag skulle vara i vecka 36+4. Jag skulle säkert känt mig jättestor, klumpig och trött. Vi skulle också antagligen haft nedräkning till 29 januari, då vi hade kejsarsnitt inplanerat.

Vår mirakelbebis tyckte väl antagligen att vi väntat tillräckligt på att bli en liten minifamilj och valde därför att ge oss lite bonustid med honom. Inte mindre än fem veckors bonustid. Bonustiden försöker vi ta tillvara på så mycket det bara går.
Vi börjar få lite rutiner under dagen. Mannen och jag tar varannan matning både dag och natt. Han äter cirka sju gånger per dygn och sedan sonden försvann igår så har han faktiskt ätit bättre än innan.Efter lunch tar vi alltid en promenad. Idag blev det dock en kort för det var blåsigt och kallt. Fortfarande sover han väldigt mycket vilket gör att vi hinner att göra andra saker också, men vissa stunder sitter vi bara och titta på honom när han sover... Man kan inte titta sig mätt på honom.

Ibland kan vi känna oss lite instängda då vi undviker att besöka platser med mycket folk då han är mer infektionskänslig än fullgångna barn och just nu härjar ju vinterkräksjuka, rs-virus och vanliga förkylningar. Vi vill inte riskera att han smittas av något sånt. Det vore så onödigt.

Nu i kväll har han fått ett bad och det tycker han är härligt. Dock är torkningen och påklädningen efteråt inte lika kul...

11 kommentarer:

  1. Eller kan man se det som att han borde varit här för länge sen! :)

    Fantastiskt är det hur som! Jag går som på nålar här hemma nu.. Spännande!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Det verkar vettigt att ni är försiktiga med att träffa alltför mycket folk. Det låter som att ni har en härlig tid med er lille pojke och att han mår bra och växer sig stark. Tänk vilken härlig tid ni har framför er, både nu och framemot sommaren när han har växt till sig lite och är vaken längre tid och ni kan ligga på gräsmattan under en parasoll och njuta tillsammans.

    Jag hade en fråga i ett tidigare inlägg, men fick inget svar så jag provar igen att kopiera in frågan för det är verkligen något jag har funderat på:

    "Jag har funderat lite på hur det fungerar om man skulle hamna i er situation att man hamnar på förlossningen så pass lång tid innan bebisen kommer. Kan maken vara sjukskriven (ja, sjuk är han ju inte men jag menar typ någon omvårdnadspenning), eller är det så att han måste ta tjänstledigt från jobbet de dagarna som spenderas på sjukhuset innan födseln? Helt krasst skulle ju en arbetsgivare väl kunna neka en sådan tjänstledighet? Hade känts bra om man hade någon rätt att vara ledig i ett sådant fall."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag minns rätt skriver skötetskerna ut Tillfällig föräldra penning till pappan där dom intygar att han varit på sjukhuset och av vilken anledning sedan skickas det till F-kassan.

      Radera
    2. I överenskommelse med mannens arbete kommer han vara sjukskriven (vård av närstående) i totalt åtta dagar. De första 14 dagarna betalar ju arbetsgivaren sjukskrivningen. Hade inte hans arbete gått med på det hade han fått ta komp, semester eller tjänstledighet.

      Från och med Olles födelse har vi båda tillfällig föräldrapenning (Vab) så än så länge är vi inte föräldralediga "på riktigt". Det blir vi först när Olle blir utskriven från hemvården.

      Radera
    3. Tack för ditt svar Anna och tack även för Hannahs svar. Vad skönt att det fanns en så enkel lösning för er. Lite tråkigt dock att det bygger på en förstående arbetsgivare, men jag var rädd för att det var så.

      Vad bra att ni nu får god tid på er båda två att bekanta er med den lille nye familjemedlemmen. Jag tror att det är jätteviktigt för barnet att få en bra start med både mamma och pappa, och det är ju optimalt när ni kan vara hemma båda två. Hoppas att ni kan vara det så länge som möjligt, det låter mysigt (även om jag naturligtvis hoppas att Olle växer till sig snabbt och inte är i behov av hemvården längre).

      Radera
  3. Vad klokt av er att undvika platser där det finns mycket folk. RS-viruset är på toppen nu och det är verkligen inget att leka med, framför allt för en liten nyfödd bebis.
    Kramar

    SvaraRadera
  4. Ni tänker helt rätt när ni stannar hemma, det är ju aldrig värt det om dom blir sjuka. Ni verkar ha det lugnt och mysigt tillsammans i er mini-familj :)

    SvaraRadera
  5. Ja det är jätteviktigt att undvika stora folksamlingar nu. Rs är inte att leka med.

    SvaraRadera
  6. Kul att höra att det funkar så bra. Han verkar så gullig och charmig av det du berättat! Ett tips om jag få ge, är att filma mycket. Det är så kul när man tittar på "gamla" filmer med barnen när de var små ( mindre). Man glömmer bort hur de pratade och så, och filmsnuttarna ger så mycket mer än vanliga bilder.
    Kram Hanna

    SvaraRadera
  7. Härligt att det går framåt! Min lille tittade ut 2,5 veckor före BF :-)

    SvaraRadera
  8. jag blir så glad av att läsa hur bra allt går för er =)
    fantastiskt är vad det är =)

    SvaraRadera