fredag 23 november 2012

Att planera

Att jag och mannen sitter och planerar vår föräldraledighet är ju verkligen helt sjukt. Vi - ska vi få vara hemma och ta hand om ett barn? Vårt egna lilla barn.
Jaha, just nu verkar det faktiskt som det ska bli så...

Jag tycker dock att hela föräldraledighetsbiten känns krånglig. Vi har suttit framför datorn och räknat på hur många dagar per vecka jag ska ta ut och hur mycket pengar det ger. Samtidigt som man vill ta ut så få dagar som möjligt (för att de ska räcka så länge som möjligt) så måste man ju få ut så mycket pengar så man klarar sig...
Just nu är planen att jag ska ta ut tre heldagar i veckan från att pojken kommer och under hela 2013. Sedan får mannen vara hemma med fler föräldradagar i veckan för att vi ska få tillräckligt med pengar. Hur länge han kommer vara hemma har vi inte helt bestämt än, men över sommaren 2014 blir det nog i alla fall. Dessutom kommer han ju naturligtvis ta ut de första 10 pappadagarna.

Någon dag när jag känner mig pigg och utan huvudvärk måste vi igen sätta oss vid datorn och verkligen försöka sätta oss in i detta. Trots att jag tycker att det känns som lång tid kvar till BF så är det ju faktiskt inte det.


11 kommentarer:

  1. Jo det där med föräldraledighet verkar vara en hel vetenskap. Så roligt att ni måste försöka sätta er in i just den vetenskapen! Tänk så härligt att ni sitter och planerar för Lilleman (Storeman?)!

    SvaraRadera
  2. Tänk på att efter gossens ettårsdag måste ni ta ut 5 dar i veckan för att inte sänka SGI:n. Så man får liksom räkna baklänges så dagarna inte tar slut... Roligt att planera i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har vi sett och då är mannen hemma och då måste han ändå ta fem dagar i veckan för att vi ska få ihop det...

      Radera
  3. Bra att någon redan tipsat om det där med fem dagar efter ettårsdagen. Det är så mycket om och men runt det där så det är inte klokt!

    Ett annat tips (även om du inte bett om det) är att försöka vara hemma lite längre än tio dagar tillsammans i början och/eller att den andra föräldern inte jobbar heltid första tiden. Tio dagar är ingenting när man fått första barnet.

    SvaraRadera
  4. Hittade din blogg efter att en vän till mig råkade ut för samma sak som ni, att det inte bildades en hjärna hos bebisen. Är så glad för er skull att ni nu ska få en liten och hoppas allt går bra med hela graviditeten och förlossningen!
    Ja som andra redan tipsat, tänk på att ni måste ta ut 5 dgr i veckan för att behålla SGI. Och jag tyckte jag klarade mig bra på lite pengar de första månaderna då man mest var hemma och ammade/sov/myste. Kram B.

    SvaraRadera
  5. Ett annat tips är att utnyttja den nya möjligheten att ta ut sk dubbeldagar. Så här i efterhand har jag insett att det där första två veckorna gick ruskigt fort och allt är ju helt nytt för båda så det hade varit mysigt om vi båda hade kunnat vara hemma med vår nyföding tillsammans lite längre.

    Jag tänkte inte så då (dessutom kom inte möjligheten förrän i år) men nu i efterhand har jag insett hur speciell den där första tiden som ny familj är. Och så här ett år senare har vi massor av dagar sparade (för vi gjorde som ni, tog ut så få som möjligt) och det är ju så klart bra att ha, men några dagar hade jag lätt offrat för längre tid hemma tillsammans! Nåt att fundera lite på iaf!:)

    SvaraRadera
  6. En fundering.., vad gör ni med pengarna ni fick i insamlingen till ivf nu? Hur mycket blev det?

    SvaraRadera
  7. Ett litet tillägg bara, man måste inte ta ur 5 FÖRÄLDRAPENNINGDAGAR, man måste ha heltidsersättning för 5 dagar i veckan. Exemplevis kan man jobba 2 och ta ut 3 FP-dagar. Men vill någon av er vara hemma helt så blir det ju FP 5 dagar i veckan.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Jag läser ofta din blogg men är dålig på att kommentera.
    Vi är med en familj som gjort IVF.
    Vi fick vår son som vi är otroligt tacksamma över.
    Tyvärr har syskonförsöken inte tagit sig och vi har "lagt ner" IVF för en tid.

    När min son fyllde 1 år så tog vi ut Vårdnadsbidraget.
    Dock så vet jag inte om det finns hos er.
    Det är inte många kronor men det går att kombinera med att jobba samtidigt. (bara inte barnet är på dagis)
    Föäldradagarna blir sparade och brinner inte inne.

    SvaraRadera
  9. Tänk på att ni kan ta ut olika antal dagar/vecka å därmed vara föräldralediga olika lång tid trots att ni i slutändan tar ut just er egen del av föräldrapenningen. Dvs. skriv inte över dagar till varandra om det inte är nödfall. Därmed får ni också de 13 000 kr i jämställdhetsbonus som man inte vill vara utan.

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Vi tog också ut så få dagar som möjligt i början, så de räcker länge. Bra att ha när man vill ha lång semester på sommaren tex. Jag tar några veckor föräldraledigt för att dryga ut!
    Underbart att han snart är hos er!!!! Vi fick också en mirakelkille och han var en stor bebis, 4.600 gr och 54 kg. Härligt, nu har han just fyllt 10 år. Vad fort tiden går!! Lycka till med allt!
    Kram Maria

    SvaraRadera