måndag 27 augusti 2012

Övningskört

På förmiddagen åkte vi iväg till Babyproffsen. Som sagt en affär som jag trånar länge efter att få kliva in i.
Det vi idag lade fokus på var barnvagn. Vi fick snabbt hjälp av en personal som undrade vad vi hade tänkt oss. Vi vill ha en rejäl vagn med fyra fast hjul och då är det Brio och Emmaljunga de märken som dom hade. Vi provkörde lite runt i affären och av dom två vagnarna gillade jag mest Brios vagn. Vet inte riktigt varför, då de båda är ganska lika.
Den vagn som jag varit insnöad på redan sedan Dutt-graviditeten är ju Kronans vagn. Någon som har erfarenhet av den?? Den finns inte att provköra i någon av de traditionella babybutikerna så vi måste åka till Stockholm för att kunna det.

Priset för både Emmaljunga och Brio var ungefär lika, cirka 7000 och då ingår chassi, liggdel och sittdel. Kronan har ett paketpris på cirka 8300 kronor och då ingår förutom chassi, ligg-och sittdel även skötväska, åkpåse, regnskydd och insektsskydd. Köper man exempelvis en Brio måste man då köpa till alla tillbehör så jag tror att den i slutänden blir dyrare än Kronan.

Det kändes helt märkligt att svara på frågor som "hur kommer ni använda vagnen?", "vilket underlag kommer ni köpa på?" och så vidare. Vaddå jag köra barnvagn???

Sedan gick vi runt och klämde och kände på allt annat i butiken. Vissa saker visste jag knappt vad det var till för... Kollade in prislapparna för att sedan ha något att jämföra med när vi åker till Gekås.

På posten idag kom mitt sjukintyg och jag är nu sjukskriven till och med den 16 september. Vi kommer ju träffa läkaren igen den 13 september vid rutinultraljudet så då får vi diskutera hur jag känner mig då.

33 kommentarer:

  1. Emmaljunga är extremt tung och klumpig. 4 fasta hjul blir väldigt jobbigt att köra då man måste lyfta upp vagnen när man ska svänga. Den tar enormt mkt plats i bilen också. Självklart ska ni göra som ni själva känner men tänk efter flera ggr. Även som många skrev är det guld värt att kunna sätta fast babyskyddet på chassit då barnet annars måste väckas om man vill in och köpa något eller göra ett ärende. Emmaljunga är stor som sittvagn också då kommer ni nog vilja byta till något smidigare ja när barnet är 8-12 mån och det är ju lite synd! Konans vagn har jag ingen erfarenhet av men den är nog lika stor och lika tung som Emmaljunga med fasta hjul. Vill inte vara dum eller taskig vill bara hjälpa till. Valet av vagn är av stor betydelse och jag ångrade varje dag att jag köpte Emmaljunga med fasta hjul. Med barn nr 2 blev det en teutonia med 2 små hjul och den vagnen hade sonen till han var 1,5 år sedan blev det sulky. Emmaljungan bytte vi när tösen var 10 mån. Det var ohållbart. På teutonian kunde jag klicka i babyskyddet och det var en sån befrielse att slippa väcka sonen varje gång han somnade i bilen.

    SvaraRadera
  2. Är det någon speciell orsak att ni kollar på vagn redan nu? :) Det är ju en bit kvar..

    SvaraRadera
  3. Det var jag som är anonym ovan. Nej usch vad fel min fråga lät! Glöm den. Och ursäkta så jättemycket! Jag hade inte en tanke på att det kan vara dags att göra det. Hoppas ni hittar en bra. Jag har kört Kronan vagnen, jag tycker om den. Den är robust men ändå väldigt lättkörd! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara ;-) på bland annat brio är det upp till åtta veckors leverans och vi måste kanske tänka på att vi inte går hela graviditeten ut heller.
      däremot har kronan väldigt kort leveranstid - en till två veckor.

      kul med någon med erfarenhet av kronan!!

      Radera
  4. Vi har en (begagnad) Emmaljunga Citycross med citykorg(liggdel) och skild sittdel och såna där däck som inte kan punkas och jag är supernöjd! Lillan gillar att det är ett härligt gung i den också. Vi bor på landet, ska tilläggas, så vi kör mest på grus och asfaltsvägrenar. Men inte tycker jag den är överdrivet klumpig vare sig att lyfta i och ur bilen (trots att jag är liten och kort och trots att jag blev snittad och inte fick lyfta alls på ett tag) eller köra med i affärer. Fast ska man kryssa i affärer och på caféer dagarna i ända eller lyfta vagnen i och ur bilen vareviga dag så vill man säkert ha en annan vagn ;)
    Däremot har alla jag känner som har vagn avrått mig från en sån med svängbara hjul om man kör på nåt annat än fina, jämna (och vintertid snöröjda) stadsgator, för vid minsta gupp eller snö så svänger hjulen hit och dit. Men jag har inte testat så jag vet inte.
    Svammel svammel, kontentan är; prova dig fram! Och lyssna inte på allt du hör om att Brio, Emmaljunga, Kronan etc är såååå hiiimla tunga och klumpiga - det beror HELT på vad du har för behov själv! Och bor ni som jag på landet så är det guld med en riktig terrängkärra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bor inte på landet men till att börja med har vi ett "klassisk" grusgång fram till huset där jag tror att små svängbara hjul kör fast med en gång.
      Däremot kommer vi antagligen vistas mycket på landet då mitt föräldrahem är ute i skogen med grusväg, stockar och stenar. vagnen kommer antagligen användas mer i sådan terräng än på caféer mitt i stan ;-)

      Tack för att du delat med dig av dina erfarenheter.

      Radera
  5. Vår dotter är snart 2 år och vi har haft samma Emmaljunga Citycross hela tiden. Hon har fortfarande gott om utrymme att sova i sittvagnen och fjädringen är ställbar. Vi har kompletterat med en lätt "cityvagn" som vi har i den andra bilen, typ en sån här:
    http://www.jollyroom.se/produkter/barnvagnar-1/trehjulingar/2me-jogger-mini-new-york-svart-1.html

    SvaraRadera
  6. Min kusin har en Kronan och hon älskar den. Den nya modellen där sittdelen är ergonomisk är ett stort plus för även om man tror att barnen ska ligga i liggdelen länge så är det få barn som gör det mer än 5 månader och då är liggdelen på Brio och Emmaljunga stor och ger inte så mycket stöd för ett litet barn. Så tycker i alla fall de vänner jag har som kört på de vagnarna. Jag skulle köpa en Kronan om de var de vagnarna jag valde emellan. Köper man en med de stora hjulen får man en riktigt bra vagn på ojämnt underlag :)

    SvaraRadera
  7. Jag har förvisso aldrig kört en Kronan men att se den ser den extremt låg ut! Min man som är 1,95 skulle behövt vika sig dubbel för att lyfta bebisen...

    Vi kör en rejäl Brio Happy och är supernöjda. Den är robust och rejäl men inte överdrivet som Emmaljunga, den känns enorm! Vi har lufthjul eftersom jag tycker det blir mjukare för bebisen och man kan köra precis överallt; på stigar, i skogen, på grus, i snö you name it. Inte en enda gång under detta halvår som vi haft den har vi fått punka. Mina kompisar som kör minivagnar med swivelhjul avundas jag inte! Bebisen bara skakar och skuppar så fort man kör på lite ojämnt underlag och inte ett uns gung är det i den.

    Så kort sagt: jag kan bara tala varmt om Brio Happy!

    SvaraRadera
  8. Vi bor på landet och har "en klassisk" grusgång. Vi har brio go! Den passar överallt. Den vänder utan att ta någon plats alls. Den är så lätt stt packa in i bilen. Och det allra bästa och det jag rekommenderar alla blivande föräldrar.., det går att klicka på babyskyddet. Så du behöver inte väcka bebisen om den somnar i bilen å man ska ut med vagnen.
    Jag har kört en del på i stort sett obefintliga vägar och det har gått bra, lite tugnt men tror det blir det med alla vagnar. Man kan låsa dem små främre hjulen och nu i höst kommer det hjul och köpa till om man vill, som är större till att ha fram.
    Beställer man från tyskland, kostar liggdel, sittdel, bas, å babyskydd runt 7000:- å man får välja vilka färger man vill på alla delar inklusiver chassit!
    En kanonvagn!! Vi köpte den i affär och gav 10500:- tror jag. Men det var värt varje krona!
    Babyskyddet som följer med är också väldigt lätt i förhållande till tex acta graco som många har.
    Ett tips värt att kolla på ;-)
    Sittdelen är egentligen den del man ska kolla mest på för liggdelen har man typ bara 6 mån, vi bytte redan vid 4 mån.
    Lycka till! Å vi köpte typ allt på ullared innan han kom, kanon!

    SvaraRadera
  9. Vi köpte en Kronanvagn 2010 för att den var prisvärd och man får med en hel del tillbehör. Mycket nöjd med liggdelen men sittelen var ingen hit. Alldeles för hög i ryggen så sonen såg dåligt bakåt.! Nu ska Kronan ha bytt modell och jag tror att den sittdelen är bättre än den vi har. Överväg Kronan trots att ni behöver åka till storstaden, ni får en ny vagn till ett bra pris!

    SvaraRadera
  10. Har en Brio med 4 fasta hjul på landet. Den är klumpig men funkar bra i terräng förstås. Skulle aldrig ha den i stan dock å den är oerhört tung å svår att packa in i en bil. Åker ni mycket bil skulle jag inte ta den.

    Brio Go tror jag på. Fantastiskt gung å jättebra å lättkörd. Skulle jag ha nån annan vagn än den vi har i stan (Teutonia cosmo) skulle jag ta den eller möjligen en Teutonia med 4 fasta hjul då förstås. Tror dock att Brio Gos gung är det bästa jag känt på nånsin. De svängbara hjulen är stora å bra å tror den är vändbar i handtaget dessutom.

    Kronan har jag bara testat å den är stor men med bra fjädring precis som Brios. Känns klumpig å jag tänker att den tar mkt plats i en bil. Så testa att packa in vagnen i er bil innan ni bestämmer er.

    Teutonia har snyggast liggdel tycker jag men även Brio Happys är jättesnygg. Av de nya Briovagnarna är just Happy väldigt snygg tycker jag å ändå hyfsat smidig.

    SvaraRadera
  11. Mysigt att provköra vagn! :) Jag är exakt 1 vecka före dig, d.v.s. v 17+6 idag, och vi har också börjat klämma lite på vagn, så härligt! Vi är nyinflyttade i Nrkpg, måste säga att denna Babyproffsen har bättre barnvagnsutbud än den i Lkpg! ;)

    Trist att vara sjukskriven, hoppas du mår bättre snart!

    /Jenny

    SvaraRadera
  12. Vi har en Emmaljunga citycross och är supernöjda! Vi har fyra fasta hjul och bor i storstan men det gör inget. Vagnen är så lätt så jag svänger lätt. Provade snurrande hjul men den var jättejobbig när de sandade ute. Jag var oxå inne på Kronan men fick prova den på en mässa. den är tung och låg! jag som är 174 cm lång hamnade långt ifrån bebisen. Den gick bort direkt!

    SvaraRadera
  13. Jag köpte en emmaljunga duo edge och alla sa att den var tung (och störst av alla på marknaden - vi fick byta till större bil! ) men jag lyssnade inte. Jag åkte runt mkt och att lyfta sen i och ur bilen 1 ggr varje dag tog knäcken på mig trots att jag är hyfsat vältränad. Däremot kunde jag ha liggdelen länge trots att min son är lång. Att köra är den bra tycker jag dock så om jag inte behövt lyfta och köra den i trappen så är den bra! Sen köpte jag en BabyJogger och är supernöjd! Lätt och smidig som fan, framhjulet kan låsas så den även är stadig på snö och grus mm. Min kusin har en brio happy, den verkar oxå bra!

    SvaraRadera
  14. vet att du kanske inte vill ha begagnat , men jag har en kronan med alla tillbehör , som vi använt i ca 6 månader , vi säljer den för 1500 kr om du/ni är intresserade.
    den är som ny och det är bara våran dotter som använt den

    och ja kronan är en jätte bra vagn , den rullar bra på alla underlag och den har en stor korg under + att det finns handtag så den är smidig att lyfta och den är enkel att fälla ihop , sittdelen kan vändas åt båda hållen och det finns sele både i ligg och sitt delen.

    hoppas ni hittar en vagn som passar er

    SvaraRadera
  15. Vi har en Brio happy med lufthjul, den har vi alla varit mycket nöjda med =), Jag är så nöjd med den att vi har kvar den utan att tveka till bebis två som kommer snart.
    När vi köpte våran så va det ett paket pris på den så för 6000 så fick vi chassi, liggdel, sittdel, åkpåse, skötväska mygg och regn skydd. Det som jag oxå kan tycka är en rolig sak till brios vagnar är att man lätt kan komma över annan sittdel eller liggdel i andra färger billigt. Både på blocket och tradera. Så då kan man pimpa upp vagnen om man skulle tröttna på färgen =)

    SvaraRadera
  16. Vi hade en teutona till vår första dotter och jag var inte alls nöjd, även om den inte var tung så tyckte jag den var klumpig. Vi sålde den och till vårt andra barn som är beräknat till november så har vi köpt en brio Go. Nu har jag såklart inte hunnit prova den ute ännu, men jag tycker den känns väldigt skön att köra det som jag har provat inomhus och som någon sa i en kommentar tidigare så är den väldigt smidig att man kan klicka ur babyskyddet, ligg- och sittdelen. Vi köpte via denna sida där de även hade ett bra erbjudande nu, och fick den levererad på en vecka :)

    http://www.kopbarnvagn.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel&artgrp=343&artnr=36484151-36475151r&visa=1-30&Sort=PrisFallande&Visn=Std

    Hursomhelst, lycka till med val av barnvagn, allt känns mycket mer verkligt också när man börjar inhandla sådana saker :)

    SvaraRadera
  17. Vi köpte en Brio Happy Combi i färgerna svart/grå.
    Vi fick med både regnskydd och skötväska på köpet.
    Nu har vi en emmaljunga scooter till dottern.
    Vår Brio är en 2010:a och finns till salu. Har även tillhörande åkpåse. Vi tog ut den juni 2010 2 veckor innan dottern föddes.

    SvaraRadera
  18. Jag var också helt insnöad på Kronan men sen när jag provkörde den i Täby så tyckte jag att den var jättetung! Kunde inte riktigt se mig själv försöka få upp den på bussar och ner till tunnelbanan i tid och otid.

    Vi köpte istället en Emmaljunga classic. Nu är vår lilla vilda inte här än så jag kan inte riktigt säga om vi är nöjda eller inte. Vi har ganska liten bil, så det är lite meck att få in den i bilen men med tanke på att vi bor i Stockholm är det viktigare för mig att den är relativt lätt och det är den!

    SvaraRadera
  19. Länge sedan jag kommenterade här.
    Jag hade en Brio Happy till dottern med lufthjul, världens bästa vagn, att ha 4 fasta hjul för mig är ett måste, att trilskas med små svängbara hjul där fram som inte klarar alla väglag går bort för mig.
    Nu har jag inför lillebrors ankomst skaffat en Emmaljunga City cross, i stil med Happyn, ett härligt gung i båda vagnarna och gott om plats.
    Lycka till med vagnköp :)
    Ps! Vet många som är nöjda med kronans också :)

    SvaraRadera
  20. Hej.
    Nu ska jag äntligen skriva en kommentar, har följt er ett tag men aldrig kommenterat.
    När jag tittade på barnvagn så hade jag ganska mycket krav, den skulle vara smidig att ta sig fram med (både i terräng och i stan), svängbara hjul men ändå stora (avskyr dom små som bara snurrar), den måste vara lätt att ta i och ur bilen för vill inte stå som ett fån när min sambo inte är med och vara lätt att fälla ihop. Som du hör så är jag sjukt petig men till slut hittade jag min vagn. Det vart en Tako warrior och jag är hur nöjd som helst!!! Kolla denna Youtube länk som beskriver den väldigt bra.
    http://www.youtube.com/watch?v=cgSlOBFV8Dk
    Nu är inte det en warrior men den har precis samma egenskaper som min. Den har stora svängbara hjul men dom går att låsa om man ska köra i terräng och i grus. Smidig att fälla ihop och ta in och ur i bilen. Den finns att köpa på Pyret och snäckan som ligger i Lund tror jag det var för ca 6000kr men jag beställde min från fabriken i Polen och betalade bara 3200kr och då var 500kr av dom fartygsfrakt. Och då fick jag den komplett med ligg del, sitt del, babyskydd, chassi, skötväska, regnskydd och åk påse till sitt delen, insektsnät.
    Ja tänkte bara tipsa om en väldigt bra vagn. Om du är mer intresserad eller har frågor så är det bara att du hör av dig.

    SvaraRadera
  21. Här kommer en till med åsikter som kanske kan hjälpa dig i ditt val.

    Jag kan varmt rekommendera en emmaljunga (eller brio för det är ju samma typ av vagn) om ni ska köra på varierat underlag. Vi har en begagnad Emmaljunga där myggnätet är inbyggt i sufletten. jättesmidigt! Den är bökig om man måste släpa upp den för massa trappor men som jag har förstått det så bor ni i hus? Det är bra fjädring, man får plats med mycket i varukorgen. Ja en stabil och bra vagn. Vi har en rese-sulky också nu när sonen är lite större och jag ibland tar bussen till grannstaden för att hälsa på mamma och sen var ju sådana där svängiga små hjul. Det är INTE skönt att köra på grus (ibland helt omöjligt), kullersten, gräs, ojämn terräng.
    Emmaljungan är stor, ja. Men vi ser det som en fördel faktiskt.

    SvaraRadera
  22. Vi har Emmaljunga och den är väldigt "lättrullad" och varit super för promenader på alla sorters underlag.
    Nackdelen är att den är rätt stor. Tar mkt plats i bilen och lite klumpig att shoppa med då man lätt stöter i ifall "gångarna" i affärerna är trånga.
    Vagnen är rätt stor men den känns safe.
    Hoppas ni hittar ER vagn. :)

    SvaraRadera
  23. Förresten, eftersom det kom på tal så måste även jag hylla brios babyskydd som är så otroligt mycket lättare att bära och lyfta på än t.ex akta graco! Det känns mindre på nåt sätt. Men samma gäller där; ta er tid att prova och lyfta och kånka innan köp :-)

    SvaraRadera
  24. Jag tänkte egentligen bara flika in att vi har en brio happy (som hette kombi förr men inte i årets modell) med lufthjul. Tung, ja, men toppen att köra på ALLA underlag, kan fällas ihop mycket så den får plats i vår lilla Kia Cee´d (typ golfklass?) utan att vi måste ta isär den på något sätt och så har den toppengung :) Liggdelen (alltså hård) har vi haft mycket glädje av och burit runt honom i och även haft som säng i början (den stod mellan oss i vår säng) och fortfarande som resesäng. Jag har inte provat någon annan vagn egentligen så jag kan inte uttala mig, men jag är väldigt nöjd medvår vagn hittills, men inte provat sittdelen än :)

    SvaraRadera
  25. Emmaljunga kommer med en ny modell på chassit nu i dagarna (som vi ska titta på) med två stora svängbara framhjul som dessutom går att låsa så att man kan gå även där det är grusigare (heter Duo S) En av deras fyra chassin som man kan välja på alla överdelarna till. Känns för oss som en gyllene medelväg mellan landet och stan (verkar ha ungefär samma förutsättningar som er)

    SvaraRadera
  26. Hejsan. Lycka till i barnvagnsdjungeln. Det jag tänkte tipsa om är att om ni vill skaffa Brio så kommer 2013 vagnarna kanske börja säljas i oktober vilket innebär att de börjar snart rea ut 2012. Då vi köpte vår vagn så fick vi vi liggdelen på köpet plus att BP slängde med en av sina egna åkpåsar. Vi var modiga/galna så vi köpte vagnen innan ultraljudet men jag hade känt sparkar innan. Sen har ju BP födelsegaranti annars hade vi nog inte vågat.

    Lycka till med vagnsletande, bara ni känner vilken vagn som passar just er! =)

    SvaraRadera
  27. Skulle bara vilja tipsa om denna blogg när det gäller barnvagnar: http://barnvagnsblogg.blogspot.se/

    För oss var det ett viktigt delmål att börja våga titta på vagn och något som jag hade längtat efter.

    Vi bestämde oss till slut för en Kronan och är helt nöjd med vårt val.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har kikat en del på den bloggen och där får man en hel del information.

      Radera
  28. Har en Emmaljunga citycross som vi är supernöjda med! Köpte den -09 till sonen. Nu används den av lillasyster som är 1 år. Bra gung och bra utrymme i den utan att bli för klumpig.

    SvaraRadera
  29. Hej! Vi köpte en Kronan 2010 och när vi åkte upp till Stockholm var de väldigt hjälpsamma och trevliga. Den är tung och ganska stor, jag åkte buss och tåg några få gånger med den och det funkar. Liggdelen är jättebra på den men sittdelen var jag inte nöjd med. Den är stor så min dotter trivdes aldrig riktigt i den. Nu tror jag att de ändrat just sittdelen enl kommentarerna ovan och det är ju ingen nackdel. Vi fick även byta ut sittdynan pga den var felsydd men det var absolut inga problem. Nu har vi köpt en mindre paraplysulky till dottern. Hon är nu 18 månader och trivs bättre i den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja sittdelen är helt ny sedan några månader tillbaka. Den verkar, vad jag sett på deras hemsida, var smidigare och mindre än det tidigare.

      Radera