fredag 3 augusti 2012

Varför högriskgraviditet?

Hanna frågade varför jag har högre risk för att få havandeskapsförgiftning och att Miraklet ska bli tillväxthämmad.

Jag har en reumatisk sjukdom i grunden som jag fick vid 10 årsålder. Dessutom har jag två stycken faktorer i blodet som heter kardiolipidantikroppar och antilupuskoagulans. Dessa faktorer brukar ibland kallas Antifosfolipidsyndrom (APS). Dessa blodfaktorer gör att jag har svårare att bli gravid (nähä, det har jag inte märkt...), lättare får missfall,ökad risk att få havandeskapsförgiftning, tillväxthämning hos bebisen, förtidig födsel samt ökad risk för blodproppar både i moderkakan och i övriga kroppen. Därför tar jag dagligen två olika blodförtunnande preparat, Fragmin och Trombyl.

Det är detta som gör att jag skriver att jag antagligen inte kommer gå tiden ut och att vi kommer få en liten bebis. Naturligtvis är det inte säkert att det blir så. Jag kanske blir en sån som går över tiden, även om jag inte tror det i dagsläget.

Min graviditet klassas alltså som en högriskgraviditet och det har ingenting med till exempel Dutts missbildning att göra. Hade den graviditeten fortsatt hade vi även då haft extrakontroller.
De extrakontroller jag kommer få är extra ultraljud (tillväxtultraljud) samt att man kommer kolla efter äggvita i urinen mera ofta än vid en "normal" graviditet.

Jag kommer att vara nöjd om jag kommer över vecka 30 som det känns nu. Det känns skönt att sjukvården kommer ha koll på mig och att de, när jag till exempel ringer och är orolig för dessa saker tar det på allvar.

1 kommentar:

  1. Okej, men vad bra att de verkar ha sån stenkoll på dig! Skönt också att kanske ha i bakhuvudet att bebisen tittar ut tidigare, så att man kan förbereda sig lite så det inte blir så chockartat ändå. Och om man ser att nu är förlossningen nära så kan man ju tex hjälpa bebisen med kortison för att utveckla lungorna snabbare om den kommer för tidigt, vilket man inte kan om det blir plötsligen akut snitt utan förvarning osv. Vatje vecka är ju ett stort steg så vi hoppas bebisen klamrar sig fast så länge som möjligt :) Men då har jag en följdfråga, hur är du i din sjukdom under graviditeten, mår du bättre eller sämre? Man hör ju ibland om kvinnor som lyckligtvis mår lite bättre under graviditeten. Många nyfikna frågor :)

    SvaraRadera