söndag 12 augusti 2012

Sjukstuga

I förmiddags blev det åter igen en tripp till djurakuten då Baltazar knappt blivit piggare. Igårkväll försökte vi få i honom mat och vatten. Mat var en omöjlighet, men vatten fick vi i honom litegrann med hjälp av en oanvänd Menopursputa som vi modifierat lite. Dock var ju kanylen så lite så det blev inte mycket vatten han fick i sig.

Väl på djurakuten så tror veterinären att han på grund av ett bett/klo-sår på kinden fått en inflammation nere på halsen och därför är  han hängig. Det vi kan göra är att försöka hålla såret öppet så att man inte "stänger inne" inflammationen. Dessutom fick vi en större spruta så att vi kan ge större mängd vatten samt att vi kan röra ut "blötmat" med vatten och försöka ge honom. Innan vi åkte hem fick han också ett vätskedropp på 300 ml då han som sagt druckit väldigt dåligt de senaste dygnen.

Sedan vi kom vid lunch har han i stort sätt sovit hela tiden. Jag försökte här för en stund sedan att ge honom blötmat med sked (haha, vilken syn det måste vara). Då åt han lite, men blev så sur så han gick upp på övervåningen och gömde sig.

Jag mår inte bra när de små liven mår  dåligt, så den här helgen går inte till historien som någon bra helg. Jag känner mig oerhört trött eller snarare utmattad.

En fördel är att jag bara tänkt på Baltazar och då har två dagar gått utan att jag knappt tänkt på graviditeten, men i och för sig hade jag gärna sluppit kattoron.

8 kommentarer:

  1. Bara en tanke: borde han inte få penicillin om det är en infektion?
    När våran ena katt blev påkörd var han riktigt dålig, trots att han "bara" hade en käkfraktur. Vet sa att katter är svåra för dom tycker synd om sig själv också och kan bli riktigt dåliga bara för att dom inte har lust att ära dricka. Så kämpa på
    Med vattensprutorna ska ni se att han blir bättre på några dagar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, pencillin fick han redan igår så det har han hunnit få tre doser av redan. Hoppas att det snart ska göra verkan.

      Radera
  2. Stackars plutten. Det är aldrig roligt när de små djuren inte mår gott. Det sägs att katter brukar sova sig friska. Det gjorde alltid våra. Hoppas han piggar på sig snart!

    SvaraRadera
  3. Var inte för tålmodiga utan åk tillbaka om han inte vill dricka, de kan sätta ett nytt vätskedropp och i värsta fall kan man göra det varje till var tredje dag om man förväntar sig att det ska vända av sig själv.

    Om antibiotikan inte fungerar behöver man byta - det ska fungera på ett par dagar så att det vänder. Vetrimoxin har tyvärr överanvänts så mycket att det inte fungerar mot så många bakteriestammar längre, men man måste ju pröva för att inte göra det resistenssituationen ännu värre.

    Har ni Hills A/D foder hemma och rör ut i vatten? Det är rätt energitätt så det är bättre än mjukfoder överlag. 2 småburkar per dygn räcker för en normalstor katts hela behov (1 burk är tillräckligt för att hålla igång systemet) Jag matade dygnet runt med det i vecka 6 och kräktes friskt... Royal Canin har motsvarigheten Recovery som är lättare att dra i spruta men som katterna inte gillar lika mycket härhemma i alla fall. Sedan har vi min personliga favorit Aptus som dock kan vara svår att få tag i. Nästan rent fett och jag minns att en halv tub var tillräckligt här (men jag har smårasiga katter). Livet blev så mycket enklare när man bara öppnade munnen och stuvade in lite pasta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Baltazar kan tyvärr inte använda vilka mediciner som helst eftersom han alltid äter Prednisolon på grund av sin grundsjukdom, kronisk pankriatit. På grund av det kan han heller inte äta vilken mat som helst. Köpte med oss en burk idag som tydligen hans mage ska klara av, men har inte fått i honom mycket av det.

      Radera
    2. Mmm... Det har sina sidor, men trots grundbesvär (dock ej pankriatit) kan det ibland bli nödvändigt att ta till konvalecentmaten. Men kanske är i så fall Aptus "snällast" i den meningen ändå isf. Här har vi mest fått kombinera njursvikt (=låg protein/fosfor-mat) med akuta andra sjukdomar. Då har näringsbehovet kunnat gå före (med medvetenhet om att njursvikten kan bli förvärrad, men det blir den av näringsbrist med) - man bara efter diskussion med veterinären om hur vi måste tänka. Jag gav Prinsessan 5 ml mjukfoderblandning i timman där i nyåras, det var ungefär vad hon klarade åt gången. Och jag.

      Radera
  4. Det är så jobbigt när ens djur mår dåligt, jag vet exakt hur det är och man oroar sig för när de bara sover.Jag hoppas att han snart mår bättre igen! Kram

    SvaraRadera
  5. Vad jobbigt att katten inte mår bra, jag hoppas att han snart blir bättre. Det är nästan värst när djur är sjuka, för de kan ju aldrig säga om de har ont eller mår dåligt!

    Kraaam C <3

    SvaraRadera