onsdag 15 juni 2011

Priset vi får betala

Idag kom räkningen från begravningsbyrån. Eftersom Dutt föddes innan vecka 22 finns det inga försäkringar som täcker såna här kostnader. Hade han kommit efter vecka 22 kan de försäkringar man har genom facket täcka en del kostnader och hade han kommit efter vecka 26 så hade den gravidfärsäkring som vi tecknat gått in med pengar.

Om det hade funnits en försäkring som gått in med pengar till oss hade det bara varit en bonus. Vi betalat så gärna 3770 kronor för att Dutt fick ett bra och fint omhändertagande av begravningsbyråmänniskorna, en fin liten kista, en fin kistdekoration samt att vi hade en varsin blomma att lägga på kistan.
 Alternativet (som vi inte såg som något alternativ) som hade varit helt gratis var att när vi gick från förlossningen så skulle sjukhuset skickat iväg Dutt till kremering och sedan hade han hamnat i den minneslund närmast krematoriet utan vår vetskap. Alltså ingen möjlighet till minnesceremoni med avsked eller val av vilket kyrkogård han ska vara på.

Sedan tidigare har vi ju också betalat 3000 kronor till Svenska kyrkan för att vi valt att Dutt ska ligga i en askminneslund istället för i en vanlig anonym minneslund, vilken hade varit gratis. 

Kostnaden i det här sammanhanget struntar jag fullständigt i. Det känns inte relevant att tänka på vad allt detta kostat, utan istället fokusera på att sörja Dutt och försöka komma starkare ur detta inför hösten nya prövningar.

3 kommentarer:

  1. Visst är det så, jag betalar gärna allt i världen... fast ibland blir jag trött när det känns som att man utnyttjar att man inte har ett val. Gravstensbranschen är mitt möte med det. För sjukhuskyrkan ordnade allt runtomkring för oss, och puschade mig att göra mycket själv. Det jag betalade var 300kr för kistan, 600kr för brythjärtat och sisådär 500kr för pysslet med urnan. Men så var det sten då. 4000kr för att gravera en liten natursten. Den enklaste liggande hällen kostar 7000kr. Fast jag ska kolla i min hemstad. Och så har jag ju hittat en fjäril som fungerar som namnskylt som jag nog hellre vill ha (1500kr) och i så fall handlar det om kostnaden för att montera den på en natursten. Men vi får se...

    När det gäller tiden gäller att ansökan om gravsättning ska ske senast 3 arbetsdagar innan i Göteborg (bara för att ge en liten tidsram) Det är samma för både urnlund och askgravlund. Och jag kan dessutom tipsa om att ringa krematoriet (eller be begravningsbyrån göra det eftersom ni ju hade en sån) för här missade de i alla fall att säga att det var gjort. Annars tog det 29 dagar från att Sudden dog till datumet för kremering som står på identitetsbeviset - och ytterligare 3 dagar innan askan fanns i urnan. Ni hade ju en begravning som gjorde att det kan ha dröjt innan kremering, men jag hade å andra sidan en obduktion som förlängde processen.

    SvaraRadera
  2. Vi ska ringa "kyrkotanten" i morgon för att höra hur läget ligger till. Vi väntar ju också på att namnplaketten ska bli klar och det skulle ta en vecka från beställning, vilket då borde varit igår.

    SvaraRadera