måndag 31 december 2012

Om amning. För allra sista gången


Återigen har jag fått frågan varför jag inte ammar. Jag har i ett antal inlägg skrivit varför jag valt att inte göra det.

I över fem år har jag varit utan de mediciner som hjälper allra bäst för min reumatiska sjukdom. Nu när jag äntligen har en livs levande pojke hos mig, vill jag må så bra som möjligt och det gör jag om jag får börja med dessa mediciner igen. Till saken hör att de medicinerna inte går ihop med amning. Har man reumatisk sjukdom finns en ökad risk för att man efter graviditet får ett skov, vilket kan göra att man blir sämre än vad man var före graviditeten. Detta kan ju göra att man inte ens orkar ta hand om sitt barn på grund av värk med mera. Därför är det viktigt att kunna sätta in medicinering så fort som möjligt.

Detta beslut är noga övervägt tillsammans med läkare och barnmorskor på förlossningen, min reumaläkare och barnsjuksköterskorna på neonatalavdelning. Alla har förstått min situation och ingen har då tyckt att amningen är ett måste för mig utan det viktigaste är att jag mår bra. Skulle de tycka att det vore hänsynslöst och kanske rent ut farligt för pojken så skulle de ju naturligtvis sagt det.

Hade pojken kommit vid fullgången tid var planen att amma cirka två till fyra veckor, vilken många läsare också tyckte var märkligt. Nu när han är prematur och inte ens kan suga på brösten så känns det än mer jobbigt att hålla igång en amning för dessa enstaka veckorna.

Jag och min man är nöjda med detta beslut om ersättning och det är väl ändå det viktigaste att vi är nöjda!

Detta är absolut sista gången som jag skriver om varför vi valt ersättning istället för amning och varje kommentar som rör frågor om varför jag inte ammar kommer hänvisas till detta inlägg.

17 kommentarer:

  1. Helt rätt val, och jag förstår inte varför folk ska bli så provocerade av det. Det finns många fördelar med att inte amma. Dels att pappan knyter an mkt fortare till barnet, men också att mamman nte är lika låst vd barnet som hon är om hon helammar.
    Inte heller finns det ngn seriös forskning som visar på att barn som är uppvuxna med ersättning skulle må sämre av det. Inte ens det här med att de skulle ha fler allergier och sämre immunförsvar.
    Heja Anna, du är grym - och låt ingen påstå ngt annat!

    SvaraRadera
  2. Helt rätt Anna! Att du mår så bra som möjligt är det viktigaste nu, du måste ju få njuta av din mammaledighet!!
    Hoppas ni får en riktigt fin nyårsafton på erat Neo. Här på Neo i Jönköping förbereder vi middag alla föräldrar med prematurer. Får se om vi hinner äta nåt ihop mellan sondningarna och blöjbytena!
    Många kramar

    SvaraRadera
  3. Helt rätt Anna. Skulle ha gjort dom sig. Vet att många inte vill amma för att de ej vill pga olika skäl. Visa tycker jsg är fåfänga.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Tycker inte du ska behöva förklara dig! Skit i vad alla andra tycker ni gör det som är bäst för er! Folk har alltid åsikter och kommer med pekpinnar till oss föräldrar. Man kan aldrig vara en god nog förälder tro mig. Har fått höra både att jag är för sträng mot min dotter och samtidigt att jag är för mesig och inte sätter gränser?! Jag har slutat lyssna och går min egen väg... Ang amning är det ett evigt tjafs om detta. Herregud jag är aldrig ammad och oj jag lever och är 32 år... Man känner dåligt samvete om man inte ammar och det späs på av alla med pekpinnar som allt... Gör det som är bäst för dig!

    SvaraRadera
  5. Anna! Mår du bra mår pojken bra tänk på det! Det är väl huvudsaken! Kram Falun

    SvaraRadera
  6. Min pojke var så liten när han föddes och hade därför svårt att orka suga tag om bröstet. Vi testade amning med napp och han gick upp otroligt lite i vikt, med tanke på att han inte kunde suga bra så kom mjölkproduktionen aldrig igång ordentligt. Han har från två veckors ålder fått ersättning och mår superbra! Har varit lite hård i magen pga känslighet mot mjölkprotein, men det var jag också som liten så det ligger nog i generna. Idag är han 16 veckor.

    Man ska alltid följa sin egen magkänsla och strunta i vad andra tycker och tänker. Allt ska tydligen vara som det alltid har varit, men ibland går inte det och det har folk svårt att förstå.

    Lycka till med den lilla och hoppas ni får komma hem snart :)

    /Charlotte
    baracharlottes.blogg.se

    SvaraRadera
  7. Det är verkligen synd att folk inte förstår att du vet du gör! Min mamma kunde inte amma och jag har varken allergier eller var mer sjuk än någon av mina jämnåriga. I vår del av världen har vi tillgång till rent vatten och fina ersättningsprodukter, och det skall vi alla vara glada för!

    SvaraRadera
  8. Jag som du Anna har RA. Efter son nr 2/graviditet fick jag ett sånt stort skov att det då tillfälligt gjorde mig till sjukpensionär.
    Som små barns mor inte kunna ta hand om barn hem lr mig själv tog på psyket.
    Kunde inte borsta håret lr skära upp maten mm.
    Blev sen fri pga remicade mm.
    Och efter mitt 3e barn har jag klarat mig ok.
    Klart du måste lyssna på dig och din kropp Anna för att bli den bästa mamman!

    Ps. Vad fin han är!

    SvaraRadera
  9. mamma till 3 och mormor till 101 januari 2013 kl. 07:44

    Jag har tre barn.
    Första ammade jag en kort tid för jag vågade inte säga att
    jag inte ville amma (jag var 17 år )
    Andra ammade jag fyra dagar på BB för att jag återigen var för feg för att gå emot personalen, (då var jag 18 ½ )
    När jag var 27 och fick nummer tre så hade jag mognat och blivit tuffare, så då sa jag ifrån direkt vid inskrivningen på förlossningen att jag inte skulle amma
    så då fick jag piller för att inte mjölkproduktionen alls skulle komma igång.
    Mina flickor har alla varit friska som nötkärnor, alltid.
    Var och en gör som den vill i denna sak.

    Kram från Trelleborg och lycka till med allt.

    SvaraRadera
  10. Alla har åsikter om amning av någon anledning och tydligen blir vissa provocerade av att man av en eller annan anledning inte ammar. Min amning fungerade aldrig ordentligt och Lilleman gick ner i vikt trots att jag ammade som en tok och dessutom gav lite ersättning så efter tre veckor gav jag upp. Det är jag väldigt glad för i efterhand, barnet mår bra och jag mår tusen gånger bättre, och har dessutom kunnat börja med mina mediciner igen och pappan har kunnat vara med på ett annat sätt än vad det blir när man ammar dygnet runt.

    Ert barn - era beslut. Du kommer att få tusentals oombedda råd och här kommer mitt: Ta till dig de råd du verkligen tror på och sortera bort resten! Även om de är välmenta är det inte alls säkert att de är bra för just er.

    SvaraRadera
  11. Strunta i dumma inlägg om amning!! Det är givet att ni gjort ett klokt val!! Grattis till er fina pojke!!! =)
    /anna -sjuksköterska som jobbat på bb.

    SvaraRadera
  12. Tycker du har fått många fina svar :)
    Tänk vilka fina fördelar ni har med flaskmatning! Ni kan redan från början dela på arbetet med att ge Olle mat - vilken fin grej! Och framöver kan även mor- och farföräldrar och goda vänner hjälpa er med avlastning om ni behöver komma ut en kort stund på tu man hand. Helt underbara fördelar!!!

    Ingen av mina pojkar ville ta flaska överhuvudtaget så jag fick amma. Min äldste son ville ha mat var 45e minut i flera månader, och det slet väldigt på mig eftersom jag inte fick någon avlastning. Dessutom: mina pojkar har ammat och de har båda haft allergier...

    Så låt dem som blir upprörda över att du inte ammar bli upprörda. Ni har tagit rätt beslut för er familj. Var trygga i det och ta vara på det ♥♥♥

    SvaraRadera
  13. Klart du ska göra det som är bäst för dig, och inte riskera din hälsa och er tid tillsammans när det finns alternativ.
    Stor kram

    SvaraRadera
  14. Gör det som känns rätt för er, viktigaste är att ni mår bra <3 Det finns så många som har en massa dumma åsikter oavsett vad man än gör.
    Tycker du gör helt rätt.
    Gott nytt år till lilla familjen

    SvaraRadera
  15. För det första tycker jag inte att du alls ska behöva förklara och stå till svars för varför du inte ammar. Det är helt upp till var och en.
    Man kan ju fråga sig vilket som är bäst: Att amma - Att inte ta dina mediciner och riskera att du inte kan amma i alla fall och kanske bli så sjuk att du inte ens kan ta hand om din son alls,
    eller
    Att inte amma - ta dina mediciner och kunna ta hand om din son på alla vis och ge honom mat i form av ersättning, som är ett fullgott alternativ näringsmässigt?
    Jag tycker du gör helt rätt!
    Ha en fin kväll!
    Kram Elin

    SvaraRadera
  16. Grattis till er son som äntligen är här, att inte amma han låter ju som ett självklart val när du behöver få må bra så strunta i om du hör något annat, gör det som känns bäst för er, det är ni som bäst vet vad ni behöver! Lycka till med ert liv som en familj och jag hoppas att ni har ett fantastiskt 2013 att se framemot med er son! Kramar

    SvaraRadera
  17. GRATTIS till er!
    Helt rätt beslut!
    Amning är upp till var och en att göra!
    Jag hade inte nått att erbjuda min son så han fick flaskan.
    Visst fick man MÅNGA pikar från dömande människor.
    Många barn är uppväxa på ersättning och mår väldigt bra.
    /Malin

    SvaraRadera