tisdag 19 juli 2011

Ivf-hjärnan är igång igen

Nu har mensen kommit och omedelbart kommer ivf-hjärnan igång. Jag räknar 28 dagar framåt men också 28 + 28 dagar framåt. Jag börjar alltså med en gång räkna på när vi kan sätta igång med behandling igen. Vi kan ju faktiskt börja redan om en månad eller om vi ska vänta ytterligare en månad. Mitten av augusti eller mitten av september... Nu har jag bara tänkt på det praktiska än så länge, inte på om vi orkar eller inte...

Oavsett hur länge vi avvaktar så tror jag aldrig att jag är helt redo och beredd att sätta sprutorna i magen igen, att lägga mig i gynstolen och få äggen räknade och att sedan få äggen plockade. Det gäller nog bara att bestämma sig att köra igång.

Rädslan eller snarare skräcken, att inte bli gravid igen är oerhört stor. Hur många ivf-försök kommer att behövas? Hur många behandlingar orkar man?

Sedan om jag väl blir gravid kommer jag ju vara skräckslagen i 40 veckor. Jag kommer vilja ha ultraljudskontroller så ofta som jag bara får och varje gång kommer jag vara livrädd inför det. Väldigt kluvna känslor.

Vår ivf-historik ser ut så här:
IVF 1: Rmc i Linköping. 4 ägg. Endast ett befruktat med dålig kvalitet. Får en kraftig blödning fyra dagar efter  ET. Testar minus. Inte de bästa förutsättningarna att bli gravid med dåligt ägg och blödning från underlivet under ruvartiden.
IVF 2: Rmc i Linköping. 7 ägg. Endast ett befruktat fast med toppkvalitet. Testar minus.
IVF 3: Fertilitetscentrum i Göteborg. 5 ägg. 4 befruktade med ICSI. Alla har toppkvalitet. Tre embryon till frysen. Testar minus.
IVF 4: Fertilitetscentrum i Göteborg. 4 ägg. 2 befruktade med ICSI. Toppkvalitet. Ett embryo till frysen. AHA är gjort på embryot. Testar plus!

Alla fyra behandlingarna är gjorda med kort metod och med medicinerna Puregon, Orgalutran, Ovitrelle, Trombyl, Innohep och Prednisolon. I Linköping använde jag Progesteron MIC och i Göteborg Crinone.

Det som var skillnaden på den behandlingen som gav plus var AHA (assisted hatching). Det innebär att äggskalet förtunnas med laser strax före återföringen. Detta ska kunna öka chanserna för att ägget ska kläckas och fästa i livmodern.

Hur många behandlingar kommer jag behöva för att bli gravid den här gången? kommer det räcka med en? Två? Tre? Eller kommer det aldrig fungera igen?
Att jag blev gravid denna gången tror jag kan bero på AHA. Kanske har jag tjocka och /eller sega äggskal som gör att äggen inte kan kläcka... Vad vet jag? Vid nästa försök kommer jag i alla fall vilja att de gör det igen.

Hjälp, hela mitt huvud snurrar just nu av framtidsplaner. Ska nog lugna ner mig lite och tänka på Dutt en stund.

7 kommentarer:

  1. Ja jag förstår att det är många känslor och tusen frågor. Men jag tror du känner när det är dags att pröva igen. Kramar

    SvaraRadera
  2. Åh vad svårt... Det är ju omöjligt att ge råd om vad som är bäst för er. Jag hade nog valt att köa på direkt, sorgen finns ju där ändå och kanske kan det kännas lättare att göra något konkret för att nå målet.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Du är en riktig kämpe!

    SvaraRadera
  4. Vi har bestämt oss för att börja om på nytt så snart som kliniken säger att det är ok. Just nu har de sommarstängt så jag har inte hunnit prata med dem än.

    Precis som Carro säger så tror jag att sorgen kommer finnas kvar ändå men att det kan kännas bra att göra något konkret.

    SvaraRadera
  5. Jag känner precis igen mig i dina tankar!! Vi har gjort tre försök, i Gbg, och två minus och sen ett plus (men missfall). Nu är vår fråga om vi ska försöka igen.... Jag tror jag har bestämt mig undermedvetet, för jag tänker och planerar så. Men det kostar ju en del också....
    KRAM!

    SvaraRadera
  6. Hej.
    Vet att det är ett gammalt inlägg men måste bara fråga, skrev dom ut prednisolon på rmc i linköpng till dig?
    Jätte tacksam för svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rmc skrev inte ut prednisolon till mig men det berodde på att jag redan före ivferna åt dom tabletterna på grund av min reumatiska sjukdom. Prednisolon fick jag därför från min reumaläkare. Rmc motsatte sig dock aldrig att jag åt dom. Därför vet jag inte hur Rmc ställer sig till prednisolon. Det bästa rådet jag har att ge dig är att du helt enkelt för med din läkare om dina problem kan hjälpas av prednisolon. Jag vet att vissa kliniker är restriktiva med att ge prednisolon då det tvistas om ifall det ger någon effekt.

      Lycka till!

      Radera