söndag 23 september 2012

Känner mig korkad!

I över fyra års tid har vi varit så fokuserade på att bli gravid. Nu när vi väl har lyckats med det och är närmare ett levande barn än vad vi någonsin förut har varit så känner jag mig helt korkad!

Varför undrar ni?
Jo, har nu de senaste timmarna försökt att börja på en inköpslista till Gekås, men så många frågor som uppkommit. Vad "måste" man ha? Kan det vara bra att ha? Både mannen och jag är lika frågande.
Därför tänkte jag att mina kära bloggvänner som redan har barn skulle få hjälpa mig...

Andningslarm? Är det bra eller dåligt? Falsklarmar de ofta så att man istället får större oro eller fungerar dom bra? Vilken märke har ni erfarenhet av?

Hur mycket behöver man ha i barnvagnen i februari? Vi har en tjock åkpåse. Behöver man då också täcke/filt eller räcker det med åkpåse. Hur mycket kläder behöver bebis ha på sig när den ligger i åkpåsen? Overall?
Är det bra att ha en termometer i vagnen för att ha koll på värme/kyla?

Behöver man ha täcke i spjälsängen eller räcker det med tunnare filt? Har läst någonstans att det inte ska vara för varmt när bebis sover.
Hur många ombyten med sängkläder behöver man? Räcker två set? Vi har ju tvättmaskin men kanske inte roligt att hela tiden tvätta heller...
Spjälsängar har jag sett med både två och tre höjdlägen för botten. Vad är "bäst"?

Tusen frågor! Jag hoppas att ni kan ha åtsikter på några av mina undringar i alla fall så att jag för en stund kan känna mig lite mindre blåst :-)

33 kommentarer:

  1. Här kommer en annan persons perspektiv i alla fall :)

    Andningslarm? - Har ingen erfarenhet av detta och kan inte uttala mig.

    Hur mycket behöver man ha i barnvagnen i februari? - Vi hade en tjock åkpåse och vindskyddet som tillhör vagnen bara. I åkpåsen var sonen klädd i overall och mössa. Det fungerade alldeles ypperligt.

    Är det bra att ha en termometer i vagnen för att ha koll på värme/kyla? - Nej det behöver du inte ha! Känn efter med handen i barnets nacke.

    Behöver man ha täcke i spjälsängen eller räcker det med tunnare filt? - Vi har haft filt bara. Det finns ganska varma men luftiga filtar. Det har kännts mycket trevligare för barnet. Samt att det inte finns något tjockt täcke då som de kan råka dra över ansiktet. Om det är kallt så kan du komplettera med en varmare pyjamas.

    Hur många ombyten med sängkläder behöver man? Räcker två set? - Jag skulle nog satsa på minst 4. Själva har vi 5 -6 underlakan, 7-8 frottéunderlägg och ca 10 filtar. Tänk på vad som kan hända om bebis får magvirus...

    Jag vill dock påpeka att bebisfiltar kan man nästan inte få för mycket av. Bra i sängen, i vagnen, i bilen, i soffan, i famnen, på golvet, utomhus, o.s.v. o.s.v.... Vi har många olika filtar i olika material och använder dem alla!

    Spjälsängar har jag sett med både två och tre höjdlägen för botten. Vad är "bäst"? - Det finns nog inget som är "bäst". Ta den sängen som ni tycker verkar bra. Vi hade två höjdlägen. Det fungerade bra. Jag tror att tre hade fungerat bra det också.

    SvaraRadera
  2. Andningslarm tycker jag absolut att ni ska ha! Har aldrig varit med om att det falsklarmar. Det är väldigt skönt för ens hårt prövade nerver att ha.
    Vad man ska i barnvagn i februari? De flesta öser på med alldeles för mkt. Det blir ordentligt varmt i vagnen. Prova att bara sätta på bebisen vanliga innekläder plus mössa och vantar och stoppa ner i varm åkpåse. Det brukar räcka långt. Bara att känna efter i bebisens nacke om den är varm eller inte.
    Fårskinn kan vara bra att ha i vagnen, det isolerar bra om man är orolig. Termometer tycker jag känns onödigt, det är som sagt sällan de fryser i vagnen.
    Köp flera ombyten sängkläder, ni kommer att glömma bort att tvätta! :-)
    Lycka till med allt!

    SvaraRadera
  3. Investera i en bärsjal eller bärsele (ej Babybjörn) är mitt bästa tips!

    Spädbarn har ett mycket större närhetsbehov än jag kunnat föreställa mig och enda sättet som jag kan få något gjort på dagarna är genom att ha Jakob i bärsjalen.
    Där sover han otroligt gott och det är även mysigt att ha honom så nära. Hjälper även när han har magknip eller svårt att komma till ro.

    SvaraRadera
  4. Andningslarm tycker jag är helt onödigt faktiskt! En bebis sover inte mkt i sin egen säng utan vill bli buren eller ligga nära. Man har ständigt koll på bebisen och har den nära. En babymonitor kan däremot vara bra att ha om bebisen sover ute i vagnen eller om man sitter ute och bebisen sover inne. Detta är dock när barnet är lite större.

    I vagnen behöver man inte ha en termometer barnet visar tydligt om det är för varmt. Få bebisar fryser föräldrar tar nästan alltid på för mkt. Mössa, typ en one piece, en tjockare tröja brukar räcka bra i en åkpåse. Bebisen ligger gott på fårskinn. Det kan vara bra att ha en tjock filt med att svepa in barnet i för en liten kan vilja amma under promenaden och man kan då svepa in bebisen och amma ute.

    Jag hade 3 ombyten i spjälsängen och 2 plastade frotté. Det kändes överdrivet eftersom min dotter inte ville sova i sängen utan skrek hela nätterna och ville äta eller bli buren. På dagen sov hon i vagnen. Det har aldrig hänt en olycka i sängen för oss även vid magsjuka och runt ett år byter man till vanlig säng. 2-3 ombyten räcker lätt!!! När dottern blev äldre och sov i sin spjälsäng hade vi ett tunnt täcke. Hon vägrade ha täcke gallskrek om man la på det så det låg i en hög i ändan av sängen. Hon hade alltid pyjamas.

    SvaraRadera
  5. Vi fick barn i februari 2011 och vi funderade likt dig på vad vi behövde ha i vagnen. Det slutade med att vi bara hade overallen då vagnen var så ombonad med vindskydd, varm madrass och allt. Jag kände på henne ofta, och hon var aldrig kall. Så overall och ev åkpåse för extra kalla dagar och om man ibland vill kunna stoppa ner barnet utan overall tycker jag borde räcka. Termometer i vagnen känns onödigt, det är så lätt att bara känna på barnet om det är för varmt eller kallt.

    Vi kanske fick ett "varmt" barn, men det var samma sak i sängen. Vi hade pyjamas och tunn filt och det kändes som att det räckte för alltid när jag kände på henne var hon varm. Först när hon var över ett åt började vi med täcka, men det sparkar hon ändå oftast av sig... Ang lakanset så hade vi två lakan och ett pålakan fram tills nyligen. Kanske annorlunda om man får ett barn som kräks mycket, men för oss räckte det. Å andra sidan har E sovit mestadels i vår säng och inte så mycket i sin egen.

    Sele eller bärsjal som jag ser att fler tipsat om är också ett av mina bästa tips. Vi har en Ergosele som verkligen är toppen när barnet vill vara nära och du vill kunna ha händerna fria. Ofta satt E på makens mage medan han pluggade vid datorn.

    SvaraRadera
  6. Tipsar om andningslarm jag då, eftersom ingen hittills gjort det. Huruvida man vill ha det eller inte är upp till var och en. Vi skaffade vårt enbart eftersom dottern vägrar sova på rygg, endast mage gäller. Då kändes det tryggare med larm, men hade hon kunnat sova på rygg hade vi nog inte köpt... Vi har ett Babysense 2 i vaggan som är som en platta man lägger under madrassen. Köpt på andningslarm.se. Jättenöjda, fellarmar aldrig och det vet jag många som håller med om. Nu har vi inte haft det så länge (dottern 7v) men har hört de som haft flera år med flera barn och aldrig haft falsklarm. Vill dock avråda från sk blöjlarm som man fäster på blöjan. Vårt fellarmar ofta (hamna snett) och skapar stress. Vi har för övrigt bara en filt i vaggan och till och med den sparkar vår tjej av sig.

    SvaraRadera
  7. Andningslarm var nog den sak som jag tyckte var mest oväntat superviktig. Efter allt vi hade varit med om (hon kom på 9:e embryoåterförandet efter en skakig graviditet) var det för mig lite omöjligt att tro att det kunde gå bra. Så första veckorna var vi i princip vakna dygnet runt och kollade att hon andades, sen köpte vi ett andningslarm och äntligen kunde vi börja sova.

    Sen är det klart att det finns barn som vägrar sova i egen säng/korg i början precis som det finns barn som sover utmärkt i spjälsängen, men att ha barnet sovande i åtminstone ett snugglenest med eget täcke är säkrare än om barnet sover precis bredvid föräldern under samma täcke. Om man har ett snugglenest mitt i sängen kommer bara samsovningslarm att funka.

    Jag födde barn vargavintern 09/10 och vi klarade oss utmärkt med fleeceoverall, ett par filtar och vagnens vindskyddstäcke. Nu tänkte jag testa åkpåse och en varm tröja istället för overall, eftersom det verkar smidigare när man kommer in med en sovande bebis. Fast jag kanske ändrar mig och bär så mycket i sjal att jag tycker overall är bättre i praktiken.

    SvaraRadera
  8. Andningslarm är jättebra! Det räddade min sömn. Jag rekommenderar ett samsovningslarm som man fäster i blöjkanten. Det går att använda när man vill sova tillsammans.

    SvaraRadera
  9. Om du har en mejladress kan du få vår inköpslista från gekås.

    Ang spjälsäng skulle jag rekommendera en du kan ta bort ena sidan på. Vi hade vår pojke i babynestet mellan oss första tiden. Sen tyckte jag att jag inte sov bra med honom där så vi tog bort sidan på sängen och sköt in sängen mot oss. Vi borrade egna hål så att madrassen hamnade prcis i höjd med vår säng. Då var han exakt intill mig, men jag vågade röra mig :-)

    Vi har använt ett tunt litet täcke på vintern och bara pyjamas eller blöja på sommaren.

    Plastad frotte har vi använt mycket på golvet så han kunde ligga naken på golvet :-)

    Vi köpte (en dyr) babymonitor, och det är det absolut bästa köpet vi gjort. Nu är han 9 mån och vi använder den hela tiden. Det är med en skärm så man ser honom. Det gjorde mig lugn när han började sova själv, för jag kunde hela tiden se att han andades och samma sak ute. Man kunde se honom i vagnen. För man hör dem ju inte när dem sover ;-)

    En till bra sak vi köpte var bärsjalen, tricot-slen eller tricotti (tricotti har jag). Den är kanon, och när dem är små blir dem så omhuldade av den å sover såååå gott! Den använder jag också fortfarande och orkar bära honom trots att han väger 9 kilo :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min mejladress är langtantillbarn.gmail.com så du får mer än gärna skicka din inköpslista till mig.

      detta med spjälsång med avtagbar sida har vi tänkt att vi ska köpa.

      tack alla för mycket bra tips!!!

      Radera
    2. hejsan..undrar om jag oxå skulle kunna få din lista för ullared, ska dit i november o tycker det är jättesvårt att veta vad man borde köpa....min mailadress är jele_sp95@hotmail.com

      Radera
  10. Vi har inte haft andningslarm, klarat oss bra utan.
    Vå son föddes vintern 2010 då det var ca 20 minus ute i flera veckor. Han låg i overall på fårskinn med täcke och vagnens lock. Han var alltid varm och go bär man plockade upp honom. Det är nog vanligare att de små blir för varma och då kan man öpnna overallen lite eller lätta på täcket.
    Vi hade en spjälsäng där man kan ta bort ena sidan. Skruvade sen egna hål så madreassen kom precis i höjd med vår, då kunde jag lätt ta honom intill mig nät jag skulle amma och om han var ledsen strävkte jag ut armen, lade handen under hand rumpa och guppade lite så blev han nöjd. Väldigt smidigt.
    Vi använde vår babysittet mycket i början. En variant som kan gunga och där man kan ställa in höjden på fötterna och bakom rygggen. Den lade jag honom i och bar med mig. Han satt i den och tittade när jag duschade och vi hade honom i den på matbordet när vi åt så han också fick vara med.

    SvaraRadera
  11. Hej,

    Vad du ska ha i vagnen beror lite på hur kallt ni har det på vintern men fårskinn under åkpåsen och en overall i åkpåsen.Och så en varm/fodrad mössa. Det finns bra overaller där man "viker" över som en vante vid armarna och lika vid fötterna. Om du ska bära barnet i sele/sjal kan du behöva ta på det mer eller köpa något av de överdrag som finns på marknaden. Oavsett vagn eller sele måste man komma ihåg att vika ner åkpåse/filt, dra ner dragkedjan i overallen osv när man går in i affärer. Ser alldeles för många förstagångsföräldrar som obekymrat drar runt på "överkokta" skrikande bebisar i gallerior.

    Brukar finnas massa bra inköpslistor på familjesidor på nätet, sen får man möblera om i dessa efter sitt eget behov.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  12. Andningslarm är fantastiskt om du frågar mig! Jag sover numer jättebra och det har ALDRIG falsklarmat - inte en enda gång!!!!! Vi har ett babysenseII som vi hyr från andningslarm.se.

    Termometer till vagnen är onödigt - bara att sticka ned handen i vagnen och känna på bröstet eller ryggen/nacken. Ingen termometer för bad behövs heller - känn med armbågen!

    Vad som dock behövs i massor: babyfiltar!!! Har typ 6 st i olika format och tjocklekar och jag skulle lätt kunna använda ett par till! Jag använder dem på golv som underlägg, som täcke, som kräksupptorkare, solskydd i bil, snutte, etc!

    Och jag har en babybjörn MIRACLE (alltså inte den vanliga utskällda varianten) som är fenomenal och kan användas från de är spädbarn utan något slags speciellt inlägg eller så!

    I allmänhet vill jag dock rekommendera att inte köpa för mycket saker än det allra mest nödvändiga innan bäbis kommer och istället fylla på eftersom då behov uppstår. Speciellt när det gäller babysitter, bumbostol, lekgym etc eftersom ni inte vet vad just er bebis kommer tycka om! Lekmattan från Ikea rekommenderas dock varmt för den är stor (bebis kan rulla runt utan att hamna på golvet samt man får plats att själv ligga på golvet bredvid barnet) och mjuk och har spännande (för bebis) detaljer och kostar inte skjortan!!! Vi har den istället för babygym och ställer istället en lekbåge över vår son --> samma effekt som babygym men mattan kan användas till så mycket mer än ett gym.

    /Frida


    SvaraRadera
  13. Och köp 2-3 st kisslakan från Ikea och 3 st underlakan (vi behövde i alla fall 3 för vår son hade många "olyckor" första månaden :)) så är ni kittade. Och du kommer att behöva tvätta stup i kvarten iaf :)

    /Frida igen

    SvaraRadera
  14. Här kommer min personliga åsikter!

    Andningslarm har vi aldrig använt. Vår tjej har sovit tätt, tätt mot mig sedan hon föddes och gör så fortfarande. (Ja jag vet att samsovning inte rekommenderas, men vad gör man när "ungen" vägrar annat???) Så larm har varit helt onödigt för oss. Skulle jag råda någon så skulle jag säga: köp de efter födseln när ni vet hur er lilla bebis vill ha det. Dock har jag bara hört positivt om dem, alltså aldrig hört att de fellarmat.

    Jag tror att det viktigaste är att ni känner efter vad som är rätt för er. Det finns inget rätt eller fel. Sitter ni bara och vakar och inte själva får sova så kanske ett larm är bra!

    Klädsel, vår tjej är född i december och vi har kört på åkpåse. När det varit som kallast har hon haft fleeceoverall på sig. Det blir varmt och som några har nämnt så är det nog rätt vanligt att man klär bebis för mycket. Mot våren till så har vi bara haft en stickad tröja och mössa på henne samt stickade tjocksockar och med det har hon legat i åkpåsen.

    Termometer är jag personligen emot. Jag är rädd att man börjar lita för mycket på tekniken. Dessutom känner man bäst genom att känna på bebis i nacken och på ryggen. Med andra ord anser jag att det är ett onödigt köp.

    Vi kör på filt i sängen. (När hon väl ligger där, vilket kan räknas på en hands fingrar) Därmed behöver vi inte så mycket sängkläder heller. Men för att slippa känna stress för att behöva tvätta så skulle jag nog ha iaf 3 uppsättningar.

    Babyvakt har vi precis investerat i och det är verkligen en bra investering. Dock är det först nu vid 9 månaders ålder vi behövt det, men det beror helt på att vi köpt hus och kan befinna oss på olika våningar tex när tjejen sover på dagarna. Jag slipper därmed stressa som en galning om jag är i tvättstugan och donar medans hon ligger på våning ovan och sover.

    Mycket kan man handla efter att bebis är född. Kan inte du så kan alltid pappan ordna detta. Sedan är det rätt kul att få handla när bebis är född också. =))

    SvaraRadera
  15. Hej!
    Några saker vi är sjukt nöjda med är:
    *Spjälsäng med avtagbar sida så man kan koppla ihop den med vår säng så att det blir som en förlängning av vår säng = väldigt skönt att få heeela sängen för oss själva =0)
    *Babybjörn babysitter http://www.babybjorn.se/produkter/babysittrar/babysitter/babysitter-balance/
    * Bärsele Beco butterfly http://www.knyt-an.se/visa_produkt.asp?id=1406&t=Beco+Butterfly+II%2C+Natalie
    * Babyskydd MED bas!!!
    * Musikmobil som man INTE måste dra upp...utan som går på batteri =0)
    * Hoppgunga...när bebisen är typ 3-4 månader...beroende på hur stadig den är i nacken...=0)
    * Mams nappar till nyfödda http://www.mambaby.com/se/om-produkterna/nappar/0-2-mnader/mam-start-1421-11099-sv.html

    Lycka till!!! =0)

    /Johanna

    SvaraRadera
  16. Det vi använde väldigt mkt var små kisslakan och liten kissmadrass. Perfekt i sängen och babysittern då vår son bajsade raket upp på ryggen. ;) Lättare att tvätta ett litet kisslakan än madrass/babysitter flera gånger. :)
    En bröstpump kan jag varmt rekommendera om du tänkt amma.

    SvaraRadera
  17. När er bebis kommer så efter ett tag när ni lärt känna varann kommer ni nog se bättre vad ni behöver. Alla bebisar är så olika och det beror på om det blir en snäll liten en eller en skrikunge :) Här är det jag rekommenderar i alla fall:
    Plastad frotte att ha under lakanet för att skydda madrassen. Jag har haft flera set sängkläder men det blir mest bara två som används i alla fall. Kanske att det går mer lakan. Min son har aldrig och vill fortfarande inte ha täcke (1,5 år nu) utan vi lägger täcket runt honom och så sover han med pyjamas med fötter.
    Vi har en Voksi påse, dyr men riktigt bra! Ligger endast med vanliga kläder samt om det är kallare vantar, mössa och halsduk. Är det riktigt kallt kanske en extra tröja. Det är ju inandningsluften som kyler dom små, så är det för kallt ska dom inte ligga ute. Jag drog gränsen vid minus 20, annars fick han ligga i garaget där det var lagom kallt. Man lär sig efter ett tag hur mycket de behöver ha på sig vid ett visst gradtal ute! Myggnät använder jag året runt för att inte katter eller getingar förutom mygg och sånt ska komma in i vagnen :)
    En bra babyvakt har jag haft sedan födseln, som jag lägger nära hans huvud, då hör man även när han andas.
    En stjärt termometer är det bästa sättet (och absolut mest exakta) för att ta tempen på barn. Många föräldrar tycker det kan vara obehagligt att ta tempen i rumpan men barnet lider inte av det om man är försiktig! Viktigare att få rätt temp tycker jag!
    Babysitter är alltid bra. Och vi som fick en skrikig rackare köpte en sängvaggare efter 8 månader - UNDERBAR med fjärrkontroll :) Ska er bebis sova i er säng så tror jag ett neste är bra, och se till att det inte blir för varmt för bebisen.
    En bröstpump kan vara bra att ha, tex att pumpa ur överfulla bröst så bebisen får tag när mjölken rinner till, eller att pumpa ur så pappan kan ge på flaska nån gång om man behöver sova ut.
    Amningslarm tror jag inte man behöver till en frisk bebis, kanske om det är en magsovare. Jag törs inte lita blint på tekniken utan hellre på mitt egna förnuft. Om ni ändå köper amningslarm så se till att ni vet vad ni ska göra om det larmar och ditt barn faktiskt slutat andas, annars har ni ändå ingen hjälp av det! Ni kan ju kolla och se om ni kan sova på nätterna eller om oron tar över, men det är ju faktiskt så att man ÄR orolig som förälder (när sonen började vända sig själv på mage på nätterna sov jag ingenting för jag skulle hålla koll på honom hela tiden) och det är ju också så att får man barn måste man räkna med att inte få sova de första fem månaderna i alla fall! Så tänkte jag...
    Bärsjal är också helt underbart, jag kommer nog bära mitt andra barn i den ännu mer.
    Lycka till med alla inköp, det är ju så roligt att handla!

    SvaraRadera
  18. Täcke i spjälsängen är bra vi hade lite tunnare men att det känns ombonat. Man använder mycket vagn varje dag ;), och vi hade åkpåse (tjock) och en gosig filt under. Man känner oftast hur man behöver ha :). Känn i nacken på bebisen! Är H*n mycket varm så är det för varmt det är ett tips som jag fick ;). p.s mycket lär man sig med tiden och man har alltid bvc att vända sig till. och bloggen ;).Kram på er

    SvaraRadera
  19. Du har fått så mange gode råd allerede, så jeg har ikke så mye å tilføye, men jeg vil varmt anbefale Ergobaby som sele til Miraklet. Gutten vår ville absolutt ikke ligge i sjal da han var bitteliten, men fra han var ca. 4-5 måneder begynte vi å bruke Ergobaby, først på magen og så på hoften og etter hvert på ryggen. Nå er han snart 10 mnd og storkoser seg i selen så lenge det skjer noe, vel å merke!

    Vi fikk ellers også rådet andre har gitt deg før om å kjenne på nakken for å finne ut om han var for varm eller kald, og det er nok vanligst med det siste! :) Vi har bare to sengesett som vi bytter på og det fungerer helt topp. Ellers investerte vi i et soveskinn som han brukte i senga i vinter og nå har vi funnet det frem igjen - han elsker å ligge på det!

    Ellers er det som en eller annen sa her før meg: Man finner ut litt om hva man trenger etter hvert.

    Når det gjelder sprinkelseng brukte vi bare den ene langsiden i starten. Vi festet den inntil senga vår og så sov babyen ved siden av meg i sin egen lille krok av senga. Det fungerte kjempefint! Kjæresten og jeg fikk ligge ved siden av hverandre under dobbeltdyna vår og babyen fikk ligge tett inntil mamma og puppen. Han søkte seg tett, tett inntil ansiktet mitt for nærhet og varme og det var helt fantastisk. Så jeg anbefaler samsoving! Det er helt ufarlig så lenge foreldrene ikke er ruspåvirket, røyker og babyen har egen dyne, det er i alle fall det de har sagt på helsestasjonen hos oss.

    Velvel - lykke til med å finne ut hva dere trenger - ofte er det mindre enn man tror er min erfaring så langt.

    Klem, klem.

    SvaraRadera
  20. Vi har en spjälsäng i ljust trä, med två lägen och madrass om ni vill låna.

    SvaraRadera
  21. Den har inte avtagbar sida, men jag tycker det är mysigare att ha bebisen i sängen om man vill vara nära.

    SvaraRadera
  22. Du har fått många bra råd, så jag vill bara flika in att jag aldrig använt plastad frotte i säng, vagn etc för det andas ju inte. Kan inte vara skönt att sova på plast!

    Däremot är det toppen att ha dom stunder som liten ligger naken och luftas!

    Andningslarm hade gjort mej mer nojjig, så det får man nog känna efter vad som känns bäst för en själv!

    När min dotter låg ute och sov på vintern (kunde sova över två timmar!) då var det overall, fleecefilt, åkpåse och vindskyddet som gällde. Ullsockar och ullvantar! Hon var aldrig svettig då vi tog in henne. Så det beror ju på hur länge barnet skall vistas ute vad som behövs! Det kommer ni att märka.

    Lycka till med allt!

    SvaraRadera
  23. Vi har haft andningslarm till vår son och det funkade kanon! Först hade vi en liten säng som har inbyggt andningslarm Babysense Co-Zee. När han sen blev lite äldre och inte fick plats så använde vi Babysense II, absolut värt det!! Som många andra skriver så räddade det min sömn...lite mer i alla fall, jag var ju uppe o kollade honom ändå. Men vi kommer köra samma till vår bebis nr 2 som ligger i magen nu... och det har sällan fellarmat på ett helt år, bara om han legat uppkrupen i ett hörn utanför plattorna =) men då var han ju så stor att risken för psd fanns inte längre..

    SvaraRadera
  24. Ingen idé att köpa ett andningslarm innan barnet har kommit! Fullkomligt onödigt att köpa ett larm om man har en bebis som inte vill ligga en sekund i spjälsäng. Vissa barn vill bli burna hela tiden och lugga nära och då behövs inget larm. Som någon skrev så tror inte jag heller på att lita på tekniken. Oavsett larm är man skitnojjig och kollar bebisen ofta! Vänta och se! Jag var sönderstressad innan mitt barn kom över att jag inte hittade den perfekta sängmobilen. Åkte runt och skulle ha den perfekta men inget blev bra. Jag grät man måste ju ha en sängmobil... Eller? Hittade en dyr och fin som installerades. När bebis föddes vägrade han sova i sin säng. Han skrek dygnet runt och jag bar och bar. När han började lära sig sova i sängen ville jag absolut inte spela på den där mobilen. Nej i sängen var det lugn och ro som gällde. Aldrig en gång spelade vi den dyra fina mobilen som jag stressade så över i slutet av min graviditet. Så ta det lugnt och se vad ni behöver.

    SvaraRadera
  25. Vi hade vår dotter i fleeceoverall, mössa, vantar och åkpåse, om dom blir för varma i nacken kan man ju öppna upp åkpåsen lite. Ifall bebis vill äta när man är utomhus och bara ligger i åkpåse och vanliga kläder så blir dom iskalla om dom bara ska lindas i en filt och ammas. Så rekommenderar verkligen overall i åkpåsen :) särskilt eftersom ni troligen får en för tidig bebis och dom har ju svårare att hålla värmen, vår dotter kom oxå tidigare.

    Vi har en spjälsäng med två lägen och har funkar utmärkt :) vi hade 2-3 påslakanset och de räckte mer än väl för oss, hon varken spydde eller bajsade ner sängen ;)

    SvaraRadera
  26. Hej! Å, jag får en massa flashbacks från förra året då jag hade samma kära besvär :) Ett bra tips är att köpa saker som tex babybjörn babysitter på Blocket. Det är en superbra grej att ha men man använder den under en begränsad tid. Dessutom är tyget tvätbart så det känns fräscht trots att den är begagnad. Ett babygym är också bra så småningom (ett mjukt med kanter så de kan vända sig utan problem när den dagen kommer). Vår dotter sover fortfarande ovanpå täcket (hon är 18 mån) så det räcker med 2-3 bäddset. Vi har en spjälsäng med två lägen och utan avtagbar sida, funkar bra för oss.
    Det märkliga är att jag känner mig fortfarande dum och helt okunnig på vissa saker :) men man lär sig efterhand vad känns bäst för just en sjäv och ens barn! Lycka till! Det svåraste är ju att inte handla allt man ser på Gekås. Glöm inte nagelsax, den kommer vara bra att ha...

    SvaraRadera
  27. Nässug är ett måste. Bebisar kan vara snuviga och då suger man lätt ur snoret med sugen. Det hade jag inte klarat mig utan. Ska vara Apotekets!

    SvaraRadera
  28. Ja precis, nässug där man suger själv (slutet system ingen fara att man får i sig snor!) är superbra! Och plastad frotté har man ju under lakanet så det märks inte ens. Jag tänkte även rekommendera att du har ett i din säng, jag hade det för ibland när man ammade och somnade ifrån så vaknar man i en pöl av bröstmjölk, så förstör man inte sängen i alla fall :) Det finns plastad frotté som är lika stor som sängarnas mått med band som man sätter i hörnen, så slipper man "halka runt" på det

    SvaraRadera
  29. Plastad frotté är ett måste! Skyddar mot kiss och som ovanstående skrev läckande bröst. Man bäddar ju lixom lakan över frottén så det blir inte ett dugg obekvämt eller varmt!

    SvaraRadera
  30. Mina tankar :)

    Andningslarm köpte vi och det gjorde att vi sov bättre. Vi hade ett som man fäste i blöjan och detta gjorde att hon kunde ha det på flera ställen. Det kvittade om hon sov med oss, i sängen, vagnen eller på bortplan. Larmet var med :) Tror det lossna 1-2 gånger och falsklarma och en gång larma det troligen pga andningsuppehåll. Men hon började andas när larmet gick igång.

    Spjälsängen började hon sova i först när hon var någon månad, innan dess sov hon mellan oss i ett babynest. Spjälsängen har bara två lägen, men vi har inget negativt att säga om det.

    När hon sov hade hon den första tiden pyjamas och strumpor på sig och en gallerfilt över. Hon klara sig fint med det! Gallerfilten köpte vi på Barnens hus för strax över hundringen, och den är som ett galler vilket gör att även om hon får den över ansiktet kan hon andas utan problem. Nu sover hon med påslakan men då är hon snart ett år :)

    Plastad frotte är ett måste, och inte bara ett. Jag hade ett i min säng också då hon sov där ibland. Köpte ett som andades och var mindre varmt.

    Lite tips från mej :)

    SvaraRadera
  31. Hej,
    Hittade detta först nu, och hoppas att allt har gått bra med bebisen. Jag tänkte bara flika in att termometer i barnvagnen var toppen för oss, vi använde oss av en utetermometer med givare, så sladden kunde jag flika in under nacken, så slapp jag gå och känna hela tiden om bebisen var varm, och när man gick i affären, behövde jag inte packa upp bebisen, för det blev aldrig så varmt, en tur runt t ex Åhlens, klarade bebisen aldeles utmärkt, det såg man på termometern, så skönt att slippa allt uppackande och nerpackande av barnet, och oron. Många saker att köpa, är värt det för att slippa oron. Vi hade också en väldigt bra babymonitor som visade temp, så när bebisen sov ute, kunde jag ha den ena vid huvudet på bebisen, i barnvagen, och så hade jag den andra delen hos mig och kunde på så vis hela tiden se om det blev för varmt i vagnen, och den larmade också om den kom över för många grader, vi köpte den på amazon i england, bästa inköpet tycker jag fortfarande nu när barnet är 2 år och 4 månader.
    Lycka till!

    SvaraRadera