måndag 24 september 2012

Löpande band

Idag har jag sytt en del. Fyra dregelhaklappar och elva små tvättlappar i frotté blev det. På bilden syns också den badcape som jag gjorde för ett tag sedan.

Haklapparna och tvättlapparna sydde jag med mammas gamla overlockmaskin och den funkade riktigt bra fast den inte varit igång på över tio år.

Uppdatering: Andrea undrade om jag hade mönstret. Jag har tagit mönstret härifrån

11 kommentarer:

  1. Vad duktig du är!

    Och så roligt det måste vara... ;)

    KRAM!

    SvaraRadera
  2. Super fint, roligt att ha saker som man gjort själv och som ingen annan kommer ha..
    Kram..

    SvaraRadera
  3. Tänkte skriva en lista vad du behöver. Man fokuserar mest på bebisen men mamman behöver också lite saker:

    Amningsbh minst 2 -3 st det läcker mkt och man får tvätta de ofta.

    Amningskupor att ha i bh:n engångs.

    Uppsamlingskopp att sätta på ena bröstet. När man ammar det ens sprutar det ur det andra i början.

    Amningsvänliga tröjor. Man måste ju inte ha mammakläder men tröjor som man lätt kan amma i men som man känner sig snygg i. Man ammar oerhört mkt de 3 första månaderna.

    Något jag rekommenderar över allt annat är Apotekets bröstpump. Den är som ett långt rör med en tratt, man sätter den bara vid bröstet och drar med hjälp av vakuum ut mjölken. Man behöver inte pumpa bara hålla. De elektriska pumparna funkar ju inte! Dyra och så bökiga till ingen nytta. Apotekets rengör man lätt med en flaskborste. Den räddade mig många ggr när det sprängde i brösten och min dotter inte orkade äta upp allt!

    I början vill man ha stadiga bekväma trosor där det får plats binda modell större. Avslaget varierar ju men det kommer en del så är det ju!

    Tänk på att lära dig tekniken rätt när du ammar. Man tror att bebisen automatiskt vet hur man gör men den måste också lära sig. Gör man fel vilket jag gjorde kan det orsaka sår på bröstvärtorna vilket inte var kul när man ammar varannan timme dygnet runt. Jag var så nära att fe upp. Kräv på bb att verkligen få konkret hjälp. På bb får man sköta sig själv och man måste verkligen visa att man behöver hjälp!

    Det var mina tips till dig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips. Just nu vet jag inte hur mycket jag kommer amma med tanke på att jag kanske så snart som möjligt efter förlossningen vill börja med mina reumamediciner igen. Detta när något jag ska diskutera både med barnmorska, läkare på mödravården och min reumaläkare.

      Radera
  4. Åh, jag kommer bara in här ett par gånger per år, men vilken glad överaskning det blev den här gången! Stort grattis till graviditeten! Vilken lycka!!! ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket!!
      Är man inte stamkund här på bloggen så kan man missa stora nyheter :-D

      Radera
  5. Ang. detta med amning och mediciner så var jag i samma situation som du, dvs hade humira, men slutade inför graviditet och amning. Jag mådde toppen under graviditeten och hade inga problem med lederna alls, särskilt inte mot slutet, så jag ammade men hade i bakhuvudet hela tiden att det får gå så länge det funkar. Jag ville så gärna amma och ge lillan en bra start men så här i efterhand höll jag kanske ut för länge för mitt (och i förlängningen hennes) bästa. Bara någon vecka efter att hon fötts började lederna krångla igen men jag ammade i nästan tre månader innan jag började med humira och metotrexate igen. Då var jag så dålig att jag knappt kunde böja mig mot golvet och plocka upp lillan, än mindre bära henne från rum till rum i lägenheten. Jag borde alltså ha börjat medicinera tidigare, för sedan tog det ett bra tag (några månader)innan medicinerna började ge effekt igen, men nu mår jag bra och det är så stor skillnad på vad jag orkar göra med lillan. Förutom det konkreta att jag hade ont då jag rörde mig märker jag nu i efterhand att mitt allmäntillstånd var kraftigt försämrat under denna tid också, jag var trött och på sämre humör. Jag ville med detta bara dela med mig av min erfarenhet från en som har liknande besvär som du och kanske komma med rådet att inte vara så envis som jag var om du börjar känna av besvär igen. Den mjölkersättning som finns i dag är jättebra och för oss funkade det toppen att successivt gå över till det. Det var dessutom ibland smidigare att kunna dra fram en flaska (som jag hade förvärmt hemma och packat i isolering) och mata tjejen då man var ute istället för att dra fram bröstet. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du skriver om dina erfarenheter. Jag vet ju hur bra jag mådde när jag hade både methotrexate och remicade... Har snart haft uppehåll med dessa mediciner i fem år. Amningen får inte gå ut över hur väl man kan ta hand om sin bebis anser jag. Då kanske det är bättre att flaskmata och att jag kan medicinera och må bra och kunna vara en bättre mamma.

      Radera
  6. Har du mönste på dregellapparna? Blev så inspirerad men vågar nog inte fristila och bara klippa. /Andrea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu finns länken till mönstret i inlägget.

      Radera