fredag 17 februari 2012

Jag - löjlig? ja, lite kanske...

Sedan i november har jag matat småfåglarna i trädgården.

En av gästerna som dyker upp ibland
Nu börjar jag känna mig lite smått löjlig och mannen skrattar åt mig ibland. På kvällarna gör jag i ordning den mat småfåglarna ska få morgonen därpå. Igårkväll hällde jag upp en och en halv liter solrosfrö, gjorde en blandning av vetekross, rågkross, linfrön, skalade solrosfrön och havregryn. I en annan burk förberedde jag havregryn som jag hällde matolja över. Dessutom tog jag fram äpplen. Dessutom har de alltid tillgång till jordnötter och talgbollar.

All denna mat är till för mina fåglar. Inte alla av de fåglar som kommer till fågelmaten kan knäcka solrosfrön, till exempel rödhaken så får han den andra specialblandningen. Äpplena är speciellt till björktrastarna, koltrastarna och sidensvansarna.

Det känns lite löjligt att det på dagens inköpslista till Ica står: Äpplen och på raden nedanför Äpplen till fåglar...

Men har man inget barn att ta hand om så får man se till så att våra flygande så vänner klarar vinter!!

Den här vintern har jag haft besök av fåglar som jag aldrig sett tidigare, vilket är väldigt roligt. Varje dag dyker grönsiksor och gråsiskor upp och de gillar min specialblandning. Dessutom brukar sidensvansar, domherrar och hackspett komma med jämna mellanrum. Stamgästerna är ju givetvis talgoxe, blåmes, gråsparv, pilfink, koltrast och den lilla rödhaken.

14 kommentarer:

  1. Låter fantastiskt,du har ett gott hjärta!

    SvaraRadera
  2. Äsch- det är inte löjligt, det är roligt! Och bra! Varför ska man inte kunna engagera sig för djuren- oavsett om man har barn eller ej? Det kanske är ett tidsfördriv för dig just nu, men vem vet, det kanske blir ett livslångt engagemang istället? :-)

    Anna i gbg...

    SvaraRadera
  3. Så mysigt med en massa söta fåglar utanför fönstret :)

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Domherren menar du ;)

    SvaraRadera
  5. Min sambo sa förut när han jobbade som plåtslagare hemma hos folk att dom som matar fåglarna där blir man bjuden på kaffe! Och det stämde nästan jämt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, jag sätter på kaffet så är ni välkomna...

      Radera
  6. Inte är det löjligt. Omtänksam skulle jag vilja säga!

    SvaraRadera
  7. Du är INTE löjlig! Småfåglarne behöver mat de också. Kram till dig!

    SvaraRadera
  8. Omtanke till stora och små! Jättefin egenskap. Inte alls löjligt! Kram!

    SvaraRadera
  9. Herlig! Jeg istemmer med alle ovenfor - å ha omtanke for de små i skaperverket er da ikke det minste underlig! Og dessuten liker små barn å se på småfugler, så når den dagen kommer kan mating og observering av småfuglene være en familieaktivtet. Her er forresten en morsom idé for den entusiastiske fuglemater: http://moseplassen.com/2011/12/lekker-hjemmelaget-fuglemat/.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. Ska se om jag får till någon hemmagjord fågelmat...

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Det är himla mysigt, inte löjligt ;-)

    På min innergård bedriver vi gerillaodling på sommaren (dvs planterar saker när bolaget inte ser) och smygmatning på vintern (för det får man inte). Fast i fönstret har jag bara en talgboll som jag kallar "katt-TVn" för att den får katterna att nästan dö av upphetsning. Vår ständige blåmes har fattat att de inte når honom och äter glatt vidare när de slåss med rutan :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min katt verkar var för dum för att förstå att han har 20 stycken måltider utanför fönstret...

      Radera